Μητσοτάκης: Η δήθεν «καθαρή έξοδος» είναι 4ο μνημόνιο με νέα μέτρα και χωρίς χρηματοδότηση

Μητσοτάκης: Η δήθεν «καθαρή έξοδος» είναι 4ο μνημόνιο με νέα μέτρα και χωρίς χρηματοδότηση Facebook Twitter
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
0

Η «δήθεν καθαρή έξοδος από το μνημόνιο» δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τέταρτο μνημόνιο με νέα μέτρα, και χωρίς χρηματοδότηση, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Eλληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Eπιμελητήριο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε πως υπονομεύει, στην πράξη, την ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, όπου φαίνεται, όπως είπε, ότι οι πιο αναπτυξιακές δαπάνες, αυτές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ.

«Επισημαίνω μάλιστα κάτι, που από μόνο του επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη γι΄ αυτήν την κυβέρνηση είναι η τελευταία της προτεραιότητα. Το συνολικό ποσό που διατέθηκε το 2017 στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι το χαμηλότερο της τελευταίας 10ετίας.

»Ουδέποτε και καμία άλλη κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης, δεν είχε δαπανήσει λιγότερα χρήματα για δημόσιες επενδύσεις. Μόλις 5,9 δισ. ευρώ εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ για επενδύσεις, όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε κατορθώσει να διαθέτει άνω των 6,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο και μάλιστα σε ένα σαφώς δυσμενέστερο δημοσιονομικό περιβάλλον. Νομίζω αυτό και μόνο τα λέει όλα για μια κυβέρνηση που τελικά ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη μόνο στα λόγια και την υπονομεύει στην πράξη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, έκανε λόγο για συγκεκριμένες εσφαλμένες πολιτικές της κυβέρνησης, που έχουν ως αποτέλεσμα η χώρα να οδεύει προς τη λήξη του τρίτου προγράμματος, χωρίς να έχει ανακτήσει ως σήμερα την εμπιστοσύνη των αγορών.

«Η χώρα χρειάζεται πολλά και η κυβέρνηση κάνει απελπιστικά λίγα. Το 2017 είχαμε μισή ανάπτυξη σε σχέση με τις προβλέψεις και σοβαρή απόκλιση από τον μέσο όρο της ΕΕ. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς το καλύτερο. Η μόνη χώρα που αναθεωρήθηκε προς το χειρότερο ήταν η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η περικοπή των αναπτυξιακών δαπανών, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία, έχει πλήξει τη δυναμική μεγέθυνση της οικονομίας, που είναι και το βασικό ζητούμενο αυτή την ώρα.


«Η κυβέρνηση θυσίασε συνειδητά την ανάπτυξη στον βωμό της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, με κάθε κόστος. Θυσίασε την πραγματική οικονομία για να μπορέσουν να στηρίξουν το επικοινωνιακό αφήγημα, ότι όλα πάνε καλά» είπε, εκφράζοντας την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια.

«Οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διατυμπανίζουν ότι η χώρα οδεύει προς μία δήθεν "καθαρή έξοδο" από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι αυτό που έχει συμφωνήσει η κυβέρνησή τους, σε τίποτα δεν μοιάζει με καθαρή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα προγράμματα προσαρμογής», τόνισε.

Όπως είπε, έχουν συμφωνηθεί μέτρα αξίας 2% του ΑΕΠ, για εφαρμογή μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, υψηλά πλεονάσματα για 40 χρόνια και εκχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, ενώ έχει συμφωνηθεί και εποπτεία της Ελλάδας μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, πολύ βαρύτερη, όπως τόνισε, από αυτή άλλων χωρών που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα προσαρμογής. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή ως ένα τέταρτο μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, αυτό που απαιτείται είναι «μία οριστική και κυρίως αποτελεσματική συμφωνία για την επόμενη μέρα, που θα δίνει πίσω στην Ελλάδα τους αναγκαίους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, χωρίς όμως να υπονομεύει την πρόοδο που με τόσες θυσίες του ελληνικού λαού πετύχαμε».

«Δεν επιτρέπεται να γυρίσουμε στις παλιές, κακές συνήθειες του παρελθόντος. Και δεν θα γυρίσουμε. Είναι προσωπική μου δέσμευση» είπε, προσθέτοντας πως η ΝΔ πιστεύει στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας και θεωρεί απαραίτητη τη ριζική αναδιοργάνωση του κράτους, προς όφελος των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο όραμά του για την Ευρώπη, καλώντας τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρέχει η χώρα.

«Επενδύστε άφοβα και με εμπιστοσύνη στη χώρα μας. Θα κερδίσουμε όλοι. Οι γαλλικές εταιρείες θα ωφεληθούν από τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας και η Ελλάδα θα ωφεληθεί από τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία των σπουδαίων γαλλικών επιχειρήσεων, σε πολλούς και σημαντικούς τομείς» ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του, πως «η χώρα θα τα καταφέρει με τόλμη, αποφασιστικότητα και συνέπεια», αλλά και με μία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ριζική πολιτική αλλαγή, που θα επιτρέψει την εφαρμογή του αναγκαίου μεταρρυθμιστικού προγράμματος για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ