Μητσοτάκης για Τουρκία: Να μην επαναληφθεί η κλιμάκωση του 2020- Από το 1995 η απειλή του casus belli

Μητσοτάκης προς Ερντογάν: Να μην επαναληφθεί η κλιμάκωση του 2020- Από το 1995 ζούμε με την απειλή του casus belli Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Δεν πρέπει να επαναληφθεί η κλιμάκωση που προκάλεσε πέρυσι η Τουρκία, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

Η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν δεσμευμένη στις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στην πεποίθηση ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

«Από το 1995, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την επίσημη, ξεκάθαρα παράνομη και απαράδεκτη απειλή του casus belli», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι ο Χάρτης του ΟΗΕ απαγορεύει τη χρήση ή την απειλή βίας. 

«Αυτό που έγινε πέρυσι, όταν η Άγκυρα κλιμάκωσε την ένταση αχρείαστα και χωρίς πρόκληση, απειλώντας τη συμπλοκή μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να επαναληφθεί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Η Τουρκία, συνέχισε, πρέπει να καταλάβει ότι η επιθετική συμπεριφορά της υπονομεύει την προοπτική για αμοιβαία επωφελή σχέση και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής. Επιπλέον όμως, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αυτή η συμπεριφορά κάνει πολύ πιο περίπλοκες τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. 

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε στεριά, θάλασσα και εναέριο χώρο», τόνισε και συμπλήρωσε ότι την ίδια ώρα θα συνεχίσει να απευθύνεται στην Τουρκία για την εξερεύνηση τρόπων συνεργασίας. 

Σημείωσε ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε ζητήματα όπως η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό. «Υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν μαζί οι δύο χώρες. Είναι κοινό μας συμφέρον να συνυπάρξουμε ειρηνικά», επεσήμανε. 

Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι λιγότερο αισιόδοξος για το Κυπριακό, γιατί «δυστυχώς η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Επιμένει στη στρατιωτικοποίηση του νησιού, συνεχίζει τις προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες και αγνοεί τα ψηφίσματα για τα Βαρώσια», σημείωσε μεταξύ άλλων.  


 
Η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προσπάθειες υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό, για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Αυτό, τόνισε, μπορεί να είναι μόνο επί τη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που καλούν για μια κοινά αποδεκτή λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. 

«Όποια λύση εκτός αυτού του πλαισίου όπως η λύση των δύο κρατών είναι απαράδεκτη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ