ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο, ψυχραιμία στην προκλητικότητα

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο, ψυχραιμία στην προκλητικότητα Facebook Twitter
Φωτ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΤΠ
0

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο, επισημαίνοντας πως «δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο, όμως συζητούμε για να οικοδομούμε».

«Και αν κάποιοι επιλέγουν την προκλητικότητα, απαντάμε πάντα με ψυχραιμία και ετοιμότητα. Στα επιθετικά πυροτεχνήματα αντιτάσσουμε ακλόνητα επιχειρήματα. Άλλωστε, Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν θράσος, έχουν θάρρος. (...) Όπλο μας το διεθνές δίκαιο, η δυνατή μας άμυνα, οι ισχυρές μας συμμαχίες, δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο, όμως συζητούμε για να οικοδομούμε και είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε για το νέο περιβάλλον ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των λαών με καλή πίστη, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και με υποχρέωση να σεβόμαστε πάντα τους κανόνες καλής γειτονίας στην περιοχή μας» επεσήμανε, χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προειδοποίησε πως «απειλεί να κατοχυρώσει ένα μοντέλο αυταρχικής συμπεριφοράς, σύμφωνα με το οποίο κάθε ιμπεριαλιστική χώρα, κάθε τοπικός ταραξίας, με οποιοδήποτε πρόσχημα, θα εισβάλει σε μία γειτονική χώρα».

Το μοντέλο αυτό, όπως συμπλήρωσε, μπορεί να το «μιμηθούν» κι άλλοι ηγέτες που έχουν «αυτοκρατορικά και επεκτατικά οράματα, κάτι το οποίο αφορά την Ελλάδα, αφορά όμως ακόμα περισσότερο την ακρωτηριασμένη επί τόσες δεκαετίες Κύπρο». Οι δηλώσεις του αυτές, εμφανώς, «φωτογράφιζαν» τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, είπε: «δεν παρασυρόμαστε σε εύκολες ρητορικές εξάρσεις, οι οποίες συχνά γίνονται μόνο για να αντιμετωπιστούν εσωτερικά προβλήματα που μπορεί να έχει η γειτονική χώρα».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Στεκόμαστε με αυτοπεποίθηση και στο πλευρό της Κύπρου, έτσι ώστε να μπορέσει, επιτέλους, το εθνικό ζήτημα της Κύπρου να λυθεί με τον έναν και μοναδικό τρόπο ο οποίος είναι αποδεκτός: μέσα από μία λύση η οποία θα είναι απολύτως σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με μία διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο της λύσης που πάντα Ελλάδα και κυπριακός ελληνισμός διεκδικούσαν».

Αναφέρθηκε και στις επερχόμενες εκλογές, σημειώνοντας πως «είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν εκλογές δύο φορές. Και είναι πιθανό να χρειαστούν δύο φορές για τον απλούστατο λόγο ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με ένα εκλογικό σύστημα στο οποίο δεν πιστεύουμε, το οποίο δεν στηρίξαμε και το οποίο θεωρώ ότι μόνο προβλήματα μπορεί να εγκυμονεί για τον τόπο. Και γι΄ αυτό κι έχω μιλήσει πολλές φορές και εξακολουθώ να μιλώ για την ανάγκη της αυτοδύναμης Ελλάδος, στόχος ο οποίος εξυπηρετείται από μία ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Πολιτική
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM
Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Πολιτική / Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στις δηλώσεις του Νόαμ Κατζ, ο οποίος άσκησε κριτική για ελλιπή προστασία της πόλης από «οργανωμένες μειονότητες», ανεπαρκή καθαριότητα και έλλειψη ασφάλειας που –κατά τον ίδιο– κάνει τους Ισραηλινούς τουρίστες να αισθάνονται άβολα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία

Πολιτική / ΥΠΕΞ για τουρκικά θαλάσσια πάρκα: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια»

Η εξαγγελία «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» αναφέρει η ελληνική πλευρά
LIFO NEWSROOM