Για την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για ΠτΔ, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και τις εξελιξεις στα ελληνοτουρκικά και τη Λιβύη μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.

 

Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, διεμήνυσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι μπορεί να γίνουν διπλές εκλογές λόγω του νόμου της απλής αναλογικής. Όπως είπε, αναφερόμενος στην υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν έδειξε γενναιότητα ο κ. Τσίπρας. Ωστόσο, επανέλαβε πως είναι μία υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία και θα συμβάλλει στη νέα εποχή της χώρας.

 

«Βέτο αν δεν ανακληθεί η τουρκολιβική συμφωνία» - Αύριο η συνάντηση με Χαφτάρ

 

Κακώς δεν προσεκλήθη η Ελλάδα στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη, είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος συναντάται αύριο, στις 13.00, με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ.


Ο ίδιος τόνισε πως η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας και προειδοποίησε ότι δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία.

 

Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα ασκήσει βέτο και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε. Είπε πως έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και αύριο με την Γερμανίδα καγκελάριο.

 

 

«Ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία»

 

Για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως ο Ερντογάν απομονώνεται και γι' αυτό προκαλεί. Πρόσθεσε δε, πως στις ΗΠΑ κατέστησε σαφείς τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας. «Θα πράξω ό,τι χρειάζεται» είπε ο πρωθυπουργός εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος και πρόσθεσε πως προηγουμένως θα πράξει ό,τι χρειάζεται για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Είπε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί. Τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία, τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.

 

Ως προς την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είχε καλή χημεία με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ υπάρχει πολύ καλή σχέση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.