Να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό ζητά σε μήνυμά του ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης.

 

Μιλώντας σε ανταποκριτές ξένου Τύπου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επέρριψε ευθύνες στην Τουρκία η οποία όχι μόνο δεν παρεμποδίζει την είσοδο λαθρομεταναστών στην Ελλάδα αλλά τη διευκολύνει.

 

«ΜΚΟ πληρώνουν τα έξοδα μεταφοράς και έκδοσης βίζα των μεταναστών στην Τουρκία με πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη. Μετά μεταφέρονται στα τουρκικά παράλια όπου λαθροδιακινητές, πάλι με τη στήριξη ΜΚΟ, τους βοηθούν να μπουν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε μεταξύ άλλων επικαλούμενος στοιχεία και ασφαλείς πληροφορίες

 

Αυτές οι διελεύσεις πρέπει να εμποδιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο, δήλωσε ο κ. Μηταράκης. «Δεν θέλουμε η χώρα μας να είναι η πύλη εισόδου της Ευρώπης», τόνισε μεταξύ άλλων.

 

Με αφορμή το πρόσφατο ναυάγιο με τους Σομαλούς λαθρομετανάστες ο υπουργός Μετανάστευσης σημείωσε ότι «Βιώσαμε πριν λίγες μέρες ένα τραγικό ναυάγιο στο Αιγαίο. Εξαιτίας της Τουρκικής Ακτοφυλακής που δεν επενέβη παρότι εκλήθη από την μοιραία βάρκα. Όπου ΜΚΟ συνέβαλαν στην παράνομη διέλευση, η οποία παραβιάζει την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Παράνομη διέλευση που θέτει ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Με βάρκες ακατάλληλες και με ανθρώπους, χωρίς άδεια. με παντελή άγνοια των κανόνων της θάλασσας.».

 

Σύμφωνα με Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, η Τουρκία οφείλει να προλαμβάνει τις παράνομες διελεύσεις, σημείωσε ο κ. Μηταράκης τονίζοντας ότι θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει να δέχεται επιστροφές, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασία, «διαδικασία που μονομερώς η Τουρκία έχει διακόψει από τον Μάρτιο», όπως είπε.

 

«Έχω ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα να παρέμβουν προς την πλευρά της Τουρκίας για να τερματιστεί η λαθροδιακίνηση ανθρώπων που στοιχίζει ζωές. Και βέβαια αυτά τα φαινόμενα συνεχίζουν να στηρίζονται από την γείτονα χώρα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Σημείωσε ακόμα ότι τις τελευταίες βδομάδες παρατηρήθηκαν στη Λέσβο αφίξεις μεταναστών από τη Σομαλία, μια χώρα η οποία δεν συνορεύει με την Ελλάδα.

 

«Στις 214 αφίξεις από 1 Νοεμβρίου στην Λέσβο, οι 142 είναι από την Σομαλία» τόνισε πριν αναλύσει τη δράση των λαθροδιακινητών με τη συνεργασία ΜΚΟ και Τουρκίας, για την παράνομη είσοδο μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Κωνσταντινούπολης.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr