Μείωση στους μετακλητούς υπαλλήλους - Έως εννιά για κάθε υπουργό

Μείωση στους μετακλητούς υπαλλήλους - Έως εννιά για κάθε υπουργό Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Τη μείωση των μετακλητών υπαλλήλων, που είχε ανακοινωθεί αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, θα θεσπίσει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μείωση των μετακλητών υπαλλήλων θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», στο οποίο η κυβέρνηση αποδίδει «συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα». Στόχος του νομοσχεδίου είναι η μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά και η μετάδοση ενός μηνύματος αξιοκρατίας στην επιλογή των στελεχών, καθώς, έως και το πρόσφατο παρελθόν, υπήρξαν καταγγελίες και πολιτικοί διαξιφισμοί για τον αριθμό τους και το κόστος της μισθοδοσίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η μείωση των μετακλητών υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει, ότι κάθε υπουργός θα δικαιούται εννέα μετακλητούς υπαλλήλους και δύο δημοσιογράφους. Επίσης, κάθε υφυπουργός θα δικαιούται έξι μετακλητούς υπαλλήλους, χωρίς δημοσιογράφους ωστόσο, οι οποίοι, εάν κριθούν αναγκαίοι, θα μπορούν να καλύψουν μία από τις έξι θέσεις.

Μικρό αριθμό μετακλητών, έως πέντε, θα έχουν οι γενικοί γραμματείς, οι οποίοι κρίνεται απαραίτητο να συνεπικουρηθούν από μετακλητούς και ειδικούς συμβούλους. Και αυτό διότι μειώθηκε ο αριθμός τους, από 93, οι γενικές γραμματείες περιορίστηκαν σε πέντε, συγκεντρώνοντας περισσότερες αρμοδιότητες σε κάθε γραμματεία.

Ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων, βεβαίως, εξαρτάται από τον αριθμό των υφυπουργών και υφυπουργών, η παρούσα κυβέρνηση έχει 51. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων κυμαινόταν περί τις 2.700 στις 31 Μαρτίου. Έκτοτε, βέβαια, και έως τις εκλογές, υπήρξαν πράξεις υπουργικού συμβουλίου με τις οποίες προσελήφθησαν καινούριοι μετακλητοί.

Σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για την σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Στην νέα αρχή θα ενσωματωθούν όλοι οι δημόσιο ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να καταργηθεί η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Με πληροφορίες από Καθημερινή 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ