Μαξίμου για τις περικοπές συντάξεων: Αμιγώς γνωμοδοτική η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Μαξίμου για τις περικοπές συντάξεων: Αμιγώς γνωμοδοτική η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου Facebook Twitter
0

Ως «αμιγώς γνωμοδοτική» χαρακτηρίζει το Μαξίμου την αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στα νομοσχέδια που αφορούν συνταξιοδοτικά ζητήματα του δημοσίου.

Υπενθυμίζεται πως, όπως έγινε γνωστό χθες, η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις μετά το 2019, αναφέροντας πως είναι αντίθετες με το πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σήμερα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι ρυθμίσεις, για τις οποίες γνωμοδότησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελούν μόνο μέρος του συνολικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως σημειώνεται από τις ίδιες πηγές, το προς κατάθεση νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και όπου κρίνεται αναγκαίο θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις. Τονίζεται επίσης πως από την αιτιολογική έκθεση θα προκύπτει με σαφήνεια, όπως συστήνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο λόγος επιλογής όλων των ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και των συνταξιοδοτικών.

«Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα σύνολο θετικών μέτρων κοινωνικής στήριξης, τα οποία θα ελαχιστοποιούν τις επιβαρύνσεις, οδηγώντας σε μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο», επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αδιαφορεί απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα»

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αδιαφορεί απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα»

«Συνεχίζουμε με την ίδια συνταγή που έχει αποδώσει» - Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το 2026 η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση που ακολουθεί τα τελευταία 6,5 χρόνια
THE LIFO TEAM
ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πολιτική / Μέτρα για αγρότες: Αυτές είναι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις - Ρεύμα στα 8,5 λεπτά και app για επιστροφή ΕΦΚ

Όπως ανέφεραν στην εξειδίκευση των μέτρων, 16 από τα 27 αιτήματα των αγροτών έχουν επιλυθεί ή αντιμετωπίζονται θετικά, 4 είναι υπό επεξεργασία και 7 είναι εκτός δημοσιονομικού πλαισίου
THE LIFO TEAM