Kοτζιάς: Ο φίλος λαός της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη

Kοτζιάς: Ο φίλος λαός της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη Facebook Twitter
4

Με μία συμβολική πρωτοβουλία για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, την επίσκεψή του με τον κ. Τσαβούσογλου στο σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Δίας και οδήγησε εκεί την Ευρώπη μετά την απαγωγή της από τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συνέδεσε τη στήριξη της Ελλάδας προς τη γειτονική χώρα.

«Θεώρησα ότι είναι σωστό εφόσον η συνάντησή μας έγινε στην Κρήτη να έρθουμε στο μέρος όπου γεννήθηκε ο Δίας και που έκανε τη μεγάλη απαγωγή της Ευρώπης, δείχνοντας το πώς εμείς πιστεύουμε ότι ο φίλος λαός της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη και μπορεί και πρέπει να έρθει στην ΕΕ εφόσον και όταν ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια».

Ο κ. Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο σπήλαιο με τον Τούρκο ομόλογό του, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τα θέματα που συζήτησαν με τον κ. Τσαβούσογλου, τα οποία εκτός από τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, όπως είπε, ήταν οι εξελίξεις στην περιοχή, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και το προσφυγικό, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας όπως αυτές διαμορφώνονται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το οποίο πολλάκις η Ελλάδα έχει καταδικάσει.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών, είπε ότι αυτό δεν συζητήθηκε καθώς, όπως τόνισε, το υπουργείο Εξωτερικών έχει εξ αρχής αποσαφηνίσει ότι αυτό το ζήτημα θα λυθεί στα ελληνικά δικαστήρια με βάση το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη και εφόσον διευκρινιστεί αν και σε ποιο βαθμό αυτοί συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Απαντώντας σχετικά με τις προσφυγικές ροές και τον κίνδυνο κατάρρευσης της σχετικής συμφωνίας Τουρκίας- ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι, όπως ο ίδιος έχει κατανοήσει, «η Τουρκία θέλει να κρατήσει αυτή τη συμφωνία». «Αυτό που εκείνοι υπογραμμίζουν» σημείωσε «είναι ότι και η ΕΕ από την πλευρά της πρέπει να κρατήσει το δικό της τμήμα της συμφωνίας. Εμείς φροντίζουμε, όσο είναι δυνατόν, όλες οι πλευρές να ανταποκριθούν σε όσα έχουμε συμφωνήσει».

Τέλος σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι είναι γνωστή η θέση του που έχει καταθέσει σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων. «Αναζητούμε μια λύση και θα επανέλθουμε σ' αυτό το θέμα» είπε εκφράζοντας την ελπίδα να έχει μία θετική κατάληξη, καταλήγοντας ότι «η διεθνής πολιτική χρειάζεται πάντα συμβιβασμούς, αλλά καλούς και όχι σάπιους».

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

3 σχόλια
"...στο σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Δίας και οδήγησε εκεί την Ευρώπη μετά την απαγωγή της από τη Λιβύη..."Θυμήθηκα την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Έφεσο, όπου η Τουρκίς ξεναγός μας έλεγε πράματα και θάματα για την ιστορία του τόπου, όπως π.χ. πως την ίδρυσαν Αμαζόνες από τον Καύκασο--και στην συνέχεια πέρασε αμέσως στους Ρωμαϊκούς χρόνους. Είναι γνωστά, βεβαίως όλα αυτά (πως οι Τούρκοι ξεναγοί αποφεύγουν να μιλήσουν επισήμως για αρχαία Ελλάδα και προτιμούν την μυθολογία από την ιστορία) και φαντάζομαι πως ο Τσαούσογλου θα ένιωσε πολύ άνετα.
Ο φιλος λαος,ναι,κ.υπουργε.Οσοι εχουν επισκεφθει οχι μονον την Κωνσταντινουπολη η την Σμυρνη αλλα και οποιαδηποτε αλλη πολη η κωμοπολη της δυτικης Τουρκιας γνωρζιουν καλα ποσο φιλικος ειναι ο κοσμος προς τους ελληνες.Ομως ο λαος αυτος δεν κυβερνα.Κυβερνα μια κυβερνηση ισλαμικου προσανατολισμου η οποια στηριζεται στις μαζικες ψηφους των αγροτικων περιοχων και της ανατολικης χωρας.Η κουλτουρα των κατοικων αυτων των περιοχων εχει τοση σχεση με αυτην των κατοικων των δυτικων αστικων περιοχων οση "ο φαντης με το ρετσινολαδο". Και αυτην την φανατικα ισλαμικη και ελαχιστα μορφωμενη εκλογικη πελατεια δεν θα δυσαρεστησει ποτε ο "Πατισαχ Ερντογκαν".Αυτη στηριζει τις "αυτοκρατορικες" βλεψεις του.Ομως η Τουρκια θα μπει ολοκληρη-αν ποτε μπει-στην Ευρωπη.Οχι μον το δυτικο τμημα της.Οποτε καλο θα ειναι να προσεχουμε τι λεμε,και κυριως τι κανουμε,σχετικα,κ.υπουργε.