Κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα στη Βουλή: Ρίξατε το καράβι σε ξέρες πριν την πανδημία- Δεν έχετε πάρει τα μαθήματα της κάλπης

Κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα στη Βουλή: Ρίξατε το καράβι σε ξέρες πριν την πανδημία- Δεν έχετε πάρει τα μαθήματα της κάλπης Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή, στην «Ώρα του πρωθυπουργού», με αντικείμενο την οικονομία.

«Πολύ πριν έρθει η πανδημία, ρίξατε το καράβι σε ξέρες, η αποτυχία σας στην οικονομία, που είναι καθολική, προηγείται του κορωνοϊού», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό, κατά την τοποθέτησή του επί της επίκαιρης ερώτησης προς τον κ. Μητσοτάκη με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία».

«Παραλάβατε οικονομία που έτρεχε με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, μια οικονομία που είχε ανορθωθεί από τα συντρίμμια και τα ερείπια δικών σας παλιότερων επιλογών που μας βύθισαν στα μνημόνια, μια οικονομία που ήταν για 12 συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και ενώ λέγατε στις εκλογές το 2,8% είναι πολύ χαμηλός ρυθμός, εσείς μέσα σε μόλις 4 μήνες, πολύ πριν έρθει η πανδημία, βυθίσατε την οικονομία στην ύφεση», είπε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέπεμψε στα στοιχεία της Eurostat και σημείωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χειρότερη απόδοση απ' όλες τις χώρες της ΕΕ των 27, με -0,7%, και πως στο πρώτο τρίμηνο του 2020 αυτό έγινε -1,6%. «"Ο κορωνοϊός φταίει", αλλά το lockdown έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του πρώτου τριμήνου του 2020», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι "κατόρθωμα" του κορωνοϊού, είναι δική σας "επιτυχία", των ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια γνώριζαν πώς να βυθίσουν μια οικονομία στην ύφεση γιατί το είχαν ξανακάνει».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να σχεδιάσει η κυβέρνηση ένα σοβαρό δίχτυ προστασίας για όσους έχουν εκτεθεί στην κρίση. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να στηρίξει τους εργαζομένους, επέλεξε να επιδοτήσει τις απολύσεις στο πλαίσιο των βαθιά νεοφιλελεύθερων επιλογών της.

«Έχετε αποφασίσει να αντιμετωπίσετε την κρίση ως ευκαιρία για μια αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας. Κάποτε αυτό το λέγανε ο θάνατος του εμποράκου. (...) Ζόμπι είναι η οικονομική σας πολιτική που μας έχει οδηγήσει στην ύφεση πριν την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Ακόμα περιμένουμε να δούμε την επενδυτική έκρηξη. Θυμάστε τι τάζατε πριν τις εκλογές; Ότι τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησης θα έμπαιναν μπουλντόζες στο Ελληνικό. Γιατί τα κάνατε θάλασσα; Πρώτα και κύρια διότι δεν θελήσατε να αξιοποιήσατε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας που κέρδισε η μόνη κυβέρνηση που δεν άφησε πίσω καμμένη γη αλλά 37 δισ. στα δημόσια ταμεία. Εμείς είχαμε δρομολογήσει μια σειρά φοροελαφρύνσεις και μέτρα. Δεύτερον τον ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο που αφήσαμε, επιλέξατε αντί να ενισχύσετε φιλοαναπτυξιακές επιλογές επιλέξατε να μειώσετε τις φοροαπαλλαγές όσων βγάζουν μεγάλα κέρδη», τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ότι:

«Έβαλε μπροστά τις τράπεζες, τους φίλους, ανάμεσα στη πολιτεία και τις επιχειρήσεις. Η ρευστότητα δεν φτάνει σε αυτούς που έχουν ανάγκη, φτάνει σε άλλους, στο πελατειακό φιλέτο των τραπεζών». «Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι στην πλειοψηφία τους σε απόγνωση, βλέπουν ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα να καταναλώσουν. Σε αυτούς να απαντήσετε. Πώς θα επιστρέψουν οι πολίτες κι οι επιχειρηματίες τις πληρωμές που έχουν ανασταλεί; Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν έχετε πάρει τα μαθήματα της κάλπης»

Απαντώντας, στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει πάρει τα μαθήματα της κάλπης, ενώ είπε πως η ύφεση στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανάπτυξη.

«Η περιβόητη ύφεση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη. 1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη; 3,6%... 4 φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ κ. Τσίπρα μιλάτε για ύφεση ΝΔ», είπε ο πρωθυπουργός.

«Εξακολουθείτε κ. Τσίπρα σε κάθε εμφάνισή σας στη Βουλή, όταν κάνετε αναφορές στην οικονομία να παρουσιάζετε την κατάσταση, όπως την παραδώσατε, ιδιαιτέρως ωραιοποιημένη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης: «Δεν έχετε απαντήσει ακόμα σε ένα ουσιαστικό ερώτημα: αν το πράγματα το Ιούλιο του 2019 πήγαιναν τόσο καλά, γιατί χάσατε με σχεδόν 10 μονάδες. Και αν τα πράγματα πηγαίνουν σήμερα όσο άσχημα τα παρουσιάζετε, γιατί η εικόνα των μετρήσεων που αποτυπώνουν τον δείκτη αισιοδοξίας είναι τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσιάζετε;», συνέχισε.

«Φοβάμαι ότι τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση σας και από την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα έχετε πάρει ακόμα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης εκτινάχθηκε μετά τις εκλογές και αναφέρθηκε στο πώς αποτιμούν οι αγορές την πορεία της οικονομίας.

«Οι αγορές μάς δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε. Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%. Η Ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της οικονομίας», συμπλήρωσε.

Για το ζήτημα των επενδύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Με ρωτήσατε να αναφέρω επενδύσεις επί δικών μας ημερών. θα αναφέρω 4 επενδύσεις που έγιναν μέσα στην πανδημία. Δύο ελληνικές start ups εξαγοράστηκαν για πολύ σημαντικά ποσά, δεκάδες εκατομμύρια. Η προβληματική forthnet εξαγοράστηκε από σημαντικό κεφάλαιο του εξωτερικού. Αυτές οι επενδύσεις έγιναν τους τελευταίους δύο μήνες εντός της πανδημίας, όταν ελάχιστοι έκαναν επενδύσεις».

Η κόντρα για τα ΜΜΕ

Στην κόντρα τους στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν αναφορά και στα ΜΜΕ.

«Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν κάτι που δεν αναδείχθηκε από τα δεκάδες site μικρά και μεγάλα ανύπαρκτα ή υπαρκτά και ΜΜΕ που έχουν μπουκώσει σε κρατικό χρήμα σε αντίθεση με την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις», είπε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα «με τα λεφτά που έχετε δώσει σε κουμπάρους και παρακούμπαρους (...) σε κάτι περίεργους τύπους που τους δώσατε χρήμα για να σας λιβανίζουν».

«Επιμένετε να ισχυρίζεστε ότι η εικόνα που έχουν οι πολίτες για την κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα των Μέσων Ενημέρωσης. Πεταμένα λεφτά ήταν οι διαφημίσεις των ΔΕΚΟ που βάζατε εσείς. Μπουκώσαμε και τον ξένο τύπο σε λεφτά; Όλοι αυτοί που μιλάνε με καλά λόγια για τη χώρα μας, είναι και αυτοί χρηματοδοτούμενοι από την ελληνική κυβέρνηση; Όχι κ. Τσίπρα, βλέπουν την πραγματικότητα. Όσο καλύτερα αντιμετωπίζει κανείς την υγειονομική κρίση τόσο ενισχύεται η εικόνα της χώρας, και τόσο πιο γρήγορη θα είναι η επάνοδος στην ανάκαμψη», ανέφερε στην απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Εφημερίδα των Συντακτών

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ