«Κόντρα» Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του για τις αποζημιώσεις

«Κόντρα» Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του για τις αποζημιώσεις Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
6

Την πάγια θέση του Βερολίνου ότι το θέμα έχει κλείσει επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Στάινμάγερ αναφερόμενος στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, με αφορμή τη συνάντηση του χθες με τον Έλληνα ομόλογό Ν. Κοτζιά.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου, ότι η Γερμανία γνωρίζει τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες «για τα αποτρόπαια συμβάντα στην Ελλάδα την περίοδο 1941-44, αλλά νομικά δεν αλλάζει κάτι στην άποψή μας - παραμένουμε αμετακίνητοι στην άποψη ότι όλα τα θέματα αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων των κατοχικών δανείων, είναι νομικά οριστικά διευθετημένα».

Πιστεύω, είπε, ότι στην Ελλάδα θυμούνται καλά την ομιλία του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, στην οποία εξέφρασε το ίδιο με τις κατάλληλες λέξεις.

«Όμως  δεν ήταν μόνο λέξεις, αλλά από την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, δημιουργήθηκαν ιδέες οι οποίες στο μεταξύ έχουν υλοποιηθεί: η ιδέα του Ελληνογερμανικού Εργαστηρίου Νέων, η δημιουργία ενός Γερμανοελληνικού Ταμείου για το Μέλλον, στο οποίο θα μπορέσουν ερωτήματα από το παρελθόν που συνεχίζουν να μας αγγίζουν και τα οποία πιθανώς ιστορικά να μην τα έχουμε επεξεργαστεί, να το κάνουμε εκεί. Όλα αυτά δεν αποτελούν θέμα», πρόσθεσε.

Ο Ν. Κοτζιάς όταν ρωτήθηκε αν θα θέσει στον Γερμανό ομόλογό του το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, δήλωσε:

«Έρχομαι στο Βερολίνο και φέρνω στην τσάντα μου το απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού μας, ο οποίος έθιξε το θέμα. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου μας έχει αναρτηθεί λεπτομερώς τι ειπώθηκε στην Ελληνική Βουλή, τι θα αποφασιστεί σήμερα το βράδυ, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει την ψήφο του Κοινοβουλίου.

»Ο λόγος για τον οποίο έχουμε μια τόσο δημοφιλή κυβέρνηση δεν είναι απλώς οι πολιτικές απόψεις μας, αλλά το ότι προσπαθούμε να φέρουμε ελπίδα στη χώρα».

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

6 σχόλια
Επίσης, το 1990 που ενώθηκαν οι δύο Γερμανίες, πήγαν οι νικήτριες χώρες του Β΄ ΠΠ (ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία) και η κάθε μία ξεχωριστά πήρε πολεμικές αποζημιώσεις, ενώ η Ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε ύποπτα αδρανής...
Η μόνη χώρα της ευρωζώνης, που δεν υπέγραψε την δανειακή σύμβαση Ελλάδας–χωρών ευρωζώνης (έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως μνημόνιο Νο1) απευθείας με την Ελλάδα ήταν η Γερμανία (αντ’ αυτής υπέγραψε η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα ειδικού σκοπού KFW). Ο προφανέστατος λόγος, είναι η ύπαρξη του γερμανικού κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων (όχι οι γερμανικές κατοχικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την γερμανική κατοχή, που πρέπει να διεκδικηθούν). Το ύψος τους κατά το έτος 2010, χωρίς συνυπολογισμό των τόκων, εκτιμάτο σε 162 δις ευρώ.Επίσης, για όσους θέλουν να ψάξουν παραπάνω υπάρχουν αναρτημένα στην ιστοσελίδα "tovima.gr" από την 22/4/2013 έγγραφα που αποδεικνύουν τα παραπάνω.
Αν και οχι συνηθης,η εν λογω διαδικασια μεταξυ των Υπουργων Εξωτερικων των δυο χωρων,αποτελει "επισημη" τοποθετηση της Ελληνικης κυβερνησης,και εξ'ισου επισημη,γραπτη, "κοινοποιηση" των θεσεων της επι του θεματος προς την Γερμανικη κυβερνηση.Δεν ειμαι βεβαιος οτι αυτο εχει ξαναγινει ,τουλαχιστον τα τελευταια 40 χρονια.
Λοιπόν σοβαρά τώρα όλη η Ευρώπη αποφάσισε το '53 να χαρίσει τις αποζημιώσεις και να χτίσει κάτι καινούριο, η δε Γερμανία έσταξε εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε αυτό το χτίσιμο, καταλαβαίνω ότι ο Ελ τον γουστάρει τον εθνικιστικό οργασμό όμως αν πάμε να ξαναζωντανέψουμε μίση του Β' ΠΠ (και μάλιστα την ίδια στιγμή που αρνούμαστε για την πάρτη μας χρέη εκλεγμένων κυβερνήσεων 5 και 10 χρόνων πριν) όλοι οι υπόλοιποι αυτομάτως θα συνασπιστούν εναντίον μας και θα μας γ...σουν και πολύ καλά θα μας κάνουν για τον απλούστατο λόγο ότι θα είμαστε οι Κακοί.