Καμμένος: Η Τουρκία να σταματήσει να απειλεί με μαζική αποστολή προσφύγων σαν μοχλό πίεσης

Καμμένος: Η Τουρκία να σταματήσει να απειλεί με μαζική αποστολή προσφύγων σαν μοχλό πίεσης Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

Η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή από την Άγκυρα, η οποία δεν μπορεί να συνεχίσει να απειλεί την Ευρώπη με μαζική αποστολή παράνομων μεταναστών σαν μοχλό πίεσης, ενώ από την άλλη μεριά η ΕΕ θα πρέπει να είναι συνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις της προς την Τουρκία, διαμήνυσε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στη Βιέννη με τον Αυστριακό ομόλογό του Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.


Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, στο πλαίσιο της Συμφωνίας αυτής δεν υπάρχει από κανέναν αμφισβήτηση ότι πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα των πραγματικών προσφύγων, και αυτό γίνεται και θα γίνεται από την πλευρά της Ελλάδας.


«Θεωρούμε ότι η πρόταση να δημιουργηθούν κέντρα στην Τουρκία με την εγγύηση της ΕΕ, είναι μία πολύ σημαντική λύση για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία και των ίδιων των μεταναστών, αλλά βεβαίως και για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια της ΕΕ. Και συμφωνήσαμε ότι λύση στο θέμα το προσφυγικό θα είναι πράγματι η επιστροφή των προσφύγων στη Συρία, σε ασφαλείς περιοχές, ιδιαίτερα στον νότο της Συρίας, με την εγγύηση διεθνών οργανισμών», τόνισε ο κ. Καμμένος στις κοινές δηλώσεις με τον Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.


Ο ίδιος, όπως είπε, ενημέρωσε τον Αυστριακό ομόλογό του για τη Συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ -όπου η Ελλάδα έχει και την αρμοδιότητα-, η οποία ξεκαθαρίζει στο "Αρθρο 3", ότι όποιος διασώζεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και των τουρκικών χωρικών υδάτων, με ευθύνη της Frontex γυρίζει πίσω στην Τουρκία, ενώ ζήτησε τη στήριξη του Αυστριακού υπουργού Άμυνας, που ηγείται της Κεντροευρωπαικής Αμυντικής Συνεργασίας, για την εφαρμογή της Συμφωνίας και την ενεργοποίηση της Frontex σε αυτή.


Στις δηλώσεις του, ο κ. Καμμένος επισήμανε πως η Ελλάδα εν μέσω μίας μεγάλης οικονομικής κρίσης, πέρασε τα τελευταία χρόνια και μία σημαντική κρίση σε σχέση με το μεταναστευτικό, όπου μπόρεσε να φιλοξενήσει πρόσφυγες, αλλά παράλληλα δέχθηκε και δέχεται ένα πολύ μεγάλο βάρος από την μετανάστευση από την Ανατολή.


«Έχουμε δύο ξεχωριστά εντελώς θέματα: το θέμα των προσφύγων και της ανάγκης παροχής της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους πρόσφυγες, και από την άλλη μεριά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης που χρησιμοποιεί το προσφυγικό για να περάσουν πολίτες τρίτων χωρών προς την Ευρώπη, η οποία δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί άλλους μετανάστες», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας.


Ανέφερε, επίσης πως με τον Αυστριακό ομόλογό του συζήτησαν για τις διμερείς αμυντικές σχέσεις, οι οποίες κτίζονται ημέρα με την ημέρα σε όλη την ευρύτερη περιοχή της ΕΕ, αλλά και της Μεσογείου, και όπως είπε και οι δύο θεωρούν θεωρούν πως είναι πάρα πολύ χρήσιμο να αποκτηθεί μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, κτίζοντας μία πολιτική στα σύνορα της ΕΕ.


Ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε πως τα διπλωματικά γραφεία των δύο υπουργείων, Ελλάδας και Αυστρίας, θα ξεκινήσουν μία στενή συνεργασία για τη διαμόρφωση ενός κοινού κειμένου, που μπορεί να αποτελέσει και τον οδηγό για την κοινή πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πρωτοβουλία αυτή βλέπει τα σύνορα της Ελλάδας σαν σύνορα της Ευρώπης.


«Αυτό αφορά την ασφάλεια της ηπείρου και από φαινόμενα που προσπαθούν να κάνουν χρήση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, όπως η προσπάθεια να περάσουν στη Δύση ακραία ισλαμιστικά στοιχεία.Το ίδιο συμβαίνει και με την περιοχή των Βαλκανίων», τόνισε και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε μια διμερή συμφωνία στενής αμυντικής συνεργασίας και στον τομέα της γρήγορης ανταλλαγής πληροφοριών».


Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε την ξεχωριστή θέση που κατέχει η Βιέννη στη μνήμη των Ελλήνων λόγω της σημασίας που διαδραμάτισε αυτή η πόλη της μουσικής και του πολιτισμού στην ιστορική πορεία της Ελλάδας και της ελληνικής Επανάστασης, με την αδιάκοπη παρουσία σε αυτή μιας σημαντικής ελληνικής κοινότητας.


«Ο ελληνικός και ο αυστριακός λαός είναι δύο λαοί που ζουν πολλά χρόνια μαζί, με κοινές προσπάθειες στηριγμένες στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Αυστρία για τη βοήθεια που είχε από μέρους της η Ελλάδα στην οικονομική κρίση στο πλαίσιο της ΕΕ», επισήμανε ο κ. Καμμένος, ο οποίος με τη σημερινή επίσκεψη εργασίας στη Βιέννη ανταπέδωσε την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στις 6 Απριλίου στην Αθήνα ο Αυστριακός ομόλογος του Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Προχωράμε στην πρόωρη εξόφληση του δανείου των 52,9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η χώρα το 2010»

«Στόχος μας είναι έως το 2030 η Ελλάδα να μην έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί νέα προσφυγική κρίση όπως του 2015

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επιπτώσεις από επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ενώ προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η κρίση στη Μέση Ανατολή διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ, ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες να εμπιστεύονται τις ένοπλες δυνάμεις σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς»

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο νέο πρόγραμμα αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα», που όπως ανέφερε θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία της χώρας απέναντι στις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές
THE LIFO TEAM
ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΟΥΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ

Πολιτική / Σαμαράς από Βουλή: Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες αλλά ερασιτέχνες εφησυχασμένοι

Η «απάντηση» του Παύλου Μαρινάκη στον Αντώνη Σαμαρά που μίλησε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας, για την κύρωση ενεργειακών συμφωνιών
THE LIFO TEAM
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Πολιτική / Υπουργείο Εξωτερικών: Καμία εκούσια διαρροή προσωπικών στοιχείων για τον επαναπατρισμό πολιτών

«Το υπουργείο Εξωτερικών αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασφάλιση της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια