Καλπάκης για τις φωτιές: Ζούμε ημέρες κατάρρευσης- Ανίκανο ξανά το επιτελικό κράτος

Στέργιος Καλπάκης για τις φωτιές: «Ζούμε ημέρες κατάρρευσης - Ανίκανο ξανά το επιτελικό κράτος» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

«Σήμερα είναι ημέρα πένθους. Είχαμε την τραγική απώλεια συνανθρώπων μας, χθες στο δάσος της Δαδιάς», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, αναφορικά με τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε πολλά σημεία της χώρας.

Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ιδίως μετά τον θάνατο των 18 ανθρώπων λόγω της φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς, ο Στέργιος Καλπάκης υπογράμμισε πως «όλες οι ζωές των ανθρώπων μετρούν το ίδιο. Οφείλουμε να το τονίσουμε αυτό και να διατηρήσουμε ζωντανό τον ανθρωπισμό μας, γιατί βλέπουμε από χθες να γράφονται ανατριχιαστικά πράγματα στο διαδίκτυο. Αλλά είδαμε και ανατριχιαστικές εικόνες με πογκρόμ, με φαινόμενα αυτοδικίας και προτροπή σε βία εναντίον μεταναστών».

Πρόσθεσε πως «το ερώτημα εδώ είναι ποιος υποδαυλίζει και ποιος ανέχεται τέτοια φαινόμενα», και αναρωτήθηκε «ποια η σκοπιμότητα της χθεσινής δήλωσης του αρμόδιου υπουργού, του Δημήτρη Καιρίδη, ότι το τραγικό γεγονός στο δάσος της Δαδιάς μας δείχνει ποιοι είναι οι κίνδυνοι της παράτυπης μετανάστευσης;» και «ποια η σκοπιμότητα των διαρροών του ΓΕΕΘΑ σε μέσα ενημέρωσης, σε πρωτοσέλιδα, για την παρουσία καταδρομέων και την επιτήρηση των μειονοτικών χωριών στη Θράκη;».

Καλπάκης για φωτιές: Κατέρρευσαν οι μεγαλοστομίες του Κυριάκου Μητσοτάκη

Συνεχίζοντας ο Στέλιος Καλπάκης ανέφερε πως «ζούμε ημέρες πλήρους κατάρρευσης» και ότι «το "επιτελικό" κράτος αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ανίκανο» και σημείωσε: «Οι μεγαλοστομίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 7 Ιουλίου ότι "είμαστε έτοιμοι", έχουν καταρρεύσει. Κατέρρευσαν και στις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου και σε αυτό που ζούμε σήμερα, έναν μήνα μετά, με μια τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή, με ανθρώπινες απώλειες δυστυχώς».

Ερωτηθείς για τις ευθύνες της κυβέρνησης, επισήμανε: «Από το Μάρτιο του 2020 ο νόμος για την πολιτική προστασία, που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, βρίσκεται σε αναστολή, τρία χρόνια τώρα». «Ιδρύεται στη συνέχεια το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τον νόμο του σε αναστολή και χωρίς οργανόγραμμα - το παραδέχθηκε ο ίδιος ο Βασίλης Κικίλιας».

Τόνισε ακόμα ότι «από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από έναν προϋπολογισμό 187,5 εκατ. ευρώ για την πολιτική προστασία, η κυβέρνηση αξιοποίησε μόλις 938.000 ευρώ, το 0,5%». «Μιλάμε για χρήματα που θα πήγαιναν σε συγκεκριμένες δράσεις, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση. Ο Βασίλης Κικίλιας πριν 15 μέρες είπε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα η πρόσληψη 500 πυροσβεστών. Τώρα έγινε πρώτη προτεραιότητα; Τέσσερα χρόνια κυβερνάνε», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια είπε πως «εδώ και έναν μήνα έχουμε καταθέσει την πρόταση για συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Χθες το ανακοινώσαμε πάλι. Και βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες το βράδυ και μας λέει ότι θα γίνει συζήτηση "με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη". Η κυβέρνηση προτάσσει μόνο την επικοινωνία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Πολιτική / Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στις δηλώσεις του Νόαμ Κατζ, ο οποίος άσκησε κριτική για ελλιπή προστασία της πόλης από «οργανωμένες μειονότητες», ανεπαρκή καθαριότητα και έλλειψη ασφάλειας που –κατά τον ίδιο– κάνει τους Ισραηλινούς τουρίστες να αισθάνονται άβολα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία

Πολιτική / ΥΠΕΞ για τουρκικά θαλάσσια πάρκα: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια»

Η εξαγγελία «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» αναφέρει η ελληνική πλευρά
LIFO NEWSROOM
Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Πολιτική / Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Στην μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 83 βουλευτές της ΝΔ καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

Πολιτική / Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

«Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του Οργανισμού από την ίδρυσή του έως σήμερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες και οι διακομματικές αστοχίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέϊνερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Πολιτική / Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέινερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε λύκειο της περιοχής - «Δίχτυα στις μπασκέτες θα βάλει από τα λεφτά που πήρε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
LIFO NEWSROOM
Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800 χιλ. ευρώ

Πολιτική / Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800.000 ευρώ τον μήνα

«Θα καταθέσουμε αύριο δήλωση συμμετοχής στο SAFE, με το 1,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο που μου έδωσε μετά από διαπραγμάτευση το υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Νίκος Δένδιας
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM