Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025-26

Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025-26 Facebook Twitter
Γιώργος Γεραπετρίτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ/ Φωτ.: ΑΠΕ
0

Η Ελλάδα μόλις εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκεντρώνοντας 182 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε  μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26.

Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών και με τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει την πολυμέρεια, τον διάλογο και τη διπλωματία στη βάση του διεθνούς δικαίου, με στόχο την επίτευξη συνθηκών διεθνούς ειρήνης, ασφάλειας, ανάπτυξης, προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025-26 Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ

Διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι οι τρεις ελληνικές λέξεις, διάλογος, διπλωματία, δημοκρατία αποτελούν την πυξίδα της εκλογής της. 

Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025-26 Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ

Εξελέγησαν Δανία, Ελλάδα, Παναμάς, Σομαλία και Πακιστάν, ενώ η διετής θητείας ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2025. Οι 10 μη μόνιμες έδρες στο 15μελές Συμβούλιο κατανέμονται σε περιφερειακές ομάδες που συνήθως επιλέγουν τους υποψηφίους τους.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της προώθησης της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη-μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρέθηκε αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη. 

Η Ελλάδα εντάσσεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε μια περίοδο μεγάλων διεθνών ανατροπών και προκλήσεων (Ουκρανικό, Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό κλπ).

«Συζητήσαμε για την εκλογή της Ελλάδας στη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μια θέση την οποία η Ελλάδα φιλοδοξεί να κρατήσει με σθένος, για να μπορέσει να ενώσει τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια φωνή λογικής, μια φωνή του Διεθνούς Δικαίου μέσα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για να μπορεί να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας και όλων των κρατών που έχουν την ίδια κατανόηση», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών  Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοσκόπηση MRB: Στο 28% η ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για ενδεχόμενα κόμματα Τσίπρα και Σαμαρά

Πολιτική / Δημοσκόπηση MRB: Στο 28% η ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για ενδεχόμενα κόμματα Τσίπρα και Σαμαρά

Η γνώμη των πολιτών για για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και δικαιοσύνης στο θέμα του Πάνου Ρούτσι και τις διαδηλώσεις μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
LIFO NEWSROOM
Live-Βουλή: Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Live-Βουλή: Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική

Η παρέμβασή του επικεντρώνεται στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής, με αναφορές στα ελληνοτουρκικά, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις ευρωπαϊκές προκλήσεις και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική / Συζήτηση στη Βουλή σήμερα για την εξωτερική πολιτική: Τι αναμένεται να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη διεύρυνση της συζήτησης που ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για το παλαιστινιακό, σε μια συνολική συζήτηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αποφάσισε ο πρωθυπουργός, με στόχο «να αναπτύξει όλη τη λογική των ελληνικών χειρισμών» σε αυτόν τον τομέα
LIFO NEWSROOM