Για τις διαπραγματεύσεις στο Hilton με την τρόικα αλλά και τις σεξιστικές επιθέσεις που ακολούθησαν την υπουργοποίησή της, μίλησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. 

 

Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, η υπουργός Εργασίας, παραδέχθηκε πως πλέον δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει «τον όρο του αριστερού»: «όταν εφαρμόζεις μνημόνιο και όταν εφαρμόζεις ένα πρόγραμμα που έχει εκ των πραγμάτων δημοσιονομικούς περιορισμούς, δυσκολεύομαι να χρησιμοποιήσω τον όρο του αριστερού».

 

Ο έλεγχος από τα ξένα κλιμάκια

 

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την υπουργοποίησή της, σε ηλικία 31 ετών, η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε στον Αντώνη Σρόιτερ για τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. 

 

«Το θέμα ήταν η απώλεια κυριαρχίας που υπήρχε στη χώρα, είναι μείζον θέμα. Τουλάχιστον στο δικό μου υπουργείο που ήταν και στο επίκεντρο του ελέγχου, κάθε πολιτική που ήθελες να ασκήσεις, κάθε μέτρο που ήθελες να λάβεις, έπρεπε να το διαπραγματευτείς, πολλές φορές να κάνεις πίσω, πολλές φορές να σου επιβληθούν πράγματα που δεν τα πίστευες, κάθε μικρό πράγμα, κάθε διάταξη, κάθε άρθρο, κάθε νόμο, κάθε υπουργική απόφαση όλα έπρεπε να είναι υπό διαρκή διαπραγμάτευση και έλεγχο».

 

Όπως αποκάλυψε η υπουργός Εργασίας, οι εκπρόσωποι της Τρόικας συμπεριφέρονταν «σαν να ήταν εκείνοι υπουργοί».

 

«Είναι πολύ συνεπείς στη δουλειά και προσπαθούν να είναι καλοί τεχνοκράτες, όμως πολλές φορές ξεχνούν ότι διαπραγματευόντουσαν με την κυβέρνηση μιας χώρας και άρα ότι δεν είχαν κάποια όρια στο σεβασμό απέναντι σε εκλεγμένες κυβερνήσεις»

 

Οι σεξιστικές αναφορές

 

Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στη σεξιστική επίθεση, όπως τη χαρακτήρισε, από μερίδα των ΜΜΕ όπου άφηναν υπονοούμενα για το λόγο που απέκτησε την υπουργική θέση.


«Είδα 1-2 δημοσιεύματα στην αρχή, εννοώ τις πρώτες μέρες που ήμουν στο υπουργείο έπαθα μπλακ άουτ (...) σκεφτείτε ότι εγώ δεν ήμουν καθόλου προετοιμασμένη ότι θα ασχοληθούν μαζί μου. Έπαθα ένα "μπλακ άουτ" και μετά φώναξα τη συνεργάτιδά μου και της λέω αυτά "εδώ τα δημοσιεύματα, επειδή μου φέρνουν την αποδελτίωση, δεν θα μου τα ξανά φέρεις"».

 

«Έλεγαν αυτή πως βρέθηκε τώρα εκεί, 30 χρονών τι έχει κάνει και βρέθηκε εκεί, άρα, με κάποιον τα είχε, κάτι έκανε, κάτι σε προσωπικό επίπεδο είχε επαφές οι οποίες την οδήγησαν εκεί... υπήρχε μια υπονόηση ότι κάτι συμβαίνει στο προσωπικό» επίπεδο. 

 

Όπως είπε στη συνέντευξή της, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει και το σεξισμό που δέχτηκε από στελέχη που κλήθηκε να διοικήσει. «Mansplaining λέγεται... "Θα σου το εξηγήσω εγώ που το ξέρω. Που είμαι άντρας και μεγαλύτερος". Και μπορεί να μην ξέρει τίποτα (...) ε, καλύτερα να είμαι ξινή παρά να παίζουμε παιχνιδάκια ενώ μας έχουν βάλει στο υπουργείο να παράξουμε 5 πράγματα».

 

«Θα δυσκολευόμουν να χρησιμοποιήσω τον όρο της αριστεράς»

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Νομίζω είναι ένας πολιτικός, δεν είμαι σίγουρη αν είναι Άγγλος ή Αμερικανός, ο οποίος έλεγε ότι όταν κάνεις καμπάνια είσαι στην ποίηση και όταν κυβερνάς είσαι στην πρόζα, δηλαδή γίνεσαι πιο ρεαλιστής εκ των πραγμάτων. Θα δυσκολευόμουν να χρησιμοποιήσω τον όρο της αριστεράς ή του αριστερού γιατί τώρα - αυτό βέβαια είναι και μία δική μου ενοχή - όταν εφαρμόζεις μνημόνιο και όταν εφαρμόζεις ένα πρόγραμμα που έχει εκ των πραγμάτων δημοσιονομικούς περιορισμούς... δυσκολεύομαι να χρησιμοποιήσω τον όρο του αριστερού».