Η απάντηση της Αχτσιόγλου στον Βρούτση για τις συντάξεις 24.000 ευρώ

Η απάντηση της Αχτσιόγλου στον Βρούτση για τις συντάξεις 24.000 ευρώ Facebook Twitter
EUROKINISSI
4

Απάντηση στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση έδωσε η προκάτοχός του Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού για τις περιπτώσεις πολύ υψηλών συντάξεων προς δικαιούχους, ακόμα και της τάξης των 24.000 ευρώ.

Με ανακοίνωση της, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του υπουργού περί έκδοσης πολύ υψηλών συντάξεων με τον νόμο 4387/2016 «αποκρύπτουν σκόπιμα βασικά δεδομένα και δημιουργούν μία παντελώς ψευδή εικόνα για το τι πραγματικά ισχύει».

Mιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός δήλωσε πως βρήκε απόφαση για έκδοση σύνταξης ακόμη και 23.900 ευρώ, σημειώνοντας πως «ήταν έτοιμες να εκδοθούν υψηλές συντάξεις και το κακό θα ήταν ανεπανόρθωτο». Σύμφωνα με την κα Αχτσιόγλου, για όσους ασφαλίζονταν με τα παλαιά καθεστώτα (πριν τον ν. 4387/2016) αλλά αιτήθηκαν συνταξιοδότησης μετά τον ν. 4387/2016 και μετά την 01.01.2019, «ακριβώς επειδή το παλαιό σύστημα για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων δεν προέβλεπε ανώτατα όρια εισφορών δεν προέκυπταν και ανώτατα όρια συντάξεων».

«Για τον λόγο αυτό είχαμε επεξεργαστεί και δρομολογήσει νομοθετική ρύθμιση η οποία έθετε ανώτατο όριο σύνταξης το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, όμως η ρύθμιση αυτή δεν πρόλαβε να περάσει από τη Βουλή καθώς προκηρύχθηκαν πρόωρα εκλογές (...) για όσους ασφαλίζονται και συνταξιοδοτούνται με τον νόμο 4387/2016 υπάρχει ανώτατο πλαφόν στις εισφορές και ως εκ τούτου προκύπτει ανώτατο πλαφόν σύνταξης. Για 40 έτη ασφάλισης η ανώτατη σύνταξη που προκύπτει με τις διατάξεις του ν.4387/16 είναι 3.166 ευρώ».

«Ο κ. Βρούτσης καθημερινά και σκοπίμως αντί να ασχολείται με το χαρτοφυλάκιο του επιλέγει να προβαίνει σε ψευδείς καταγγελίες εναντίον της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Βρούτσης διαρκώς ανακαλύπτει δήθεν τρύπες στο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρά ένα έντονο άγχος που σχετίζεται με την αδυναμία του να αναμετρηθεί με το έργο αυτό», καταλήγει η βουλευτής επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας:

1. Για όσους ασφαλίζονται και συνταξιοδοτούνται με τον νόμο 4387/2016 υπάρχει ανώτατο πλαφόν στις εισφορές και ως εκ τούτου προκύπτει ανώτατο πλαφόν σύνταξης. Για 40 έτη ασφάλισης η ανώτατη σύνταξη που προκύπτει με τις διατάξεις του ν.4387/16 είναι 3.166 ευρώ.

2. Για όσους αιτήθηκαν συνταξιοδότησης πριν το ν. 4387/2016, ο νόμος προέβλεπε ανώτατα πλαφόν σύνταξης στις 2.000 και στις 3.000 ευρώ, για μία και για περισσότερες συντάξεις αντιστοίχως, έως 31.12.2018.

3. Για όσους ασφαλίζονταν με τα παλαιά καθεστώτα (πριν τον ν. 4387/2016) αλλά αιτήθηκαν συνταξιοδότησης μετά τον ν. 4387/2016 και μετά την 01.01.2019, ακριβώς επειδή το παλαιό σύστημα για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων δεν προέβλεπε ανώτατα όρια εισφορών δεν προέκυπταν και ανώτατα όρια συντάξεων. Για τον λόγο αυτό είχαμε επεξεργαστεί και δρομολογήσει νομοθετική ρύθμιση η οποία έθετε ανώτατο όριο σύνταξης το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, όμως η ρύθμιση αυτή δεν πρόλαβε να περάσει από τη Βουλή καθώς προκηρύχθηκαν πρόωρα εκλογές.

4. Επίσης, ως ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είχαμε δώσει εντολή στον ΕΦΚΑ να μην εκδοθούν πολύ υψηλές συντάξεις, για τις οποίες είχαν καταβληθεί πολύ υψηλές εισφορές, έως ότου ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση. Αυτός είναι, εξάλλου, και ο λόγος για τον οποίο οι συντάξεις αυτές δεν πληρώθηκαν τελικά και τις «ανακάλυψε» ο κ. Βρούτσης.

»Ο κ. Βρούτσης καθημερινά και σκοπίμως αντί να ασχολείται με το χαρτοφυλάκιο του επιλέγει να προβαίνει σε ψευδείς καταγγελίες εναντίον της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Βρούτσης διαρκώς ανακαλύπτει δήθεν τρύπες στο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρά ένα έντονο άγχος που σχετίζεται με την αδυναμία του να αναμετρηθεί με το έργο αυτό».

Πολιτική
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Θα τις κόβαμε αλλά ήθελε πολλή δουλειά και δεν προλαβαίναμε επειδή έπρεπε να φροντίσουμε να βγούνε από τη φυλακή οι Πυρήνες της φωτιάς και να γλιτώσει τη μπουζού ο Πολάκης, παλιοφιλελέδες. Τί δεν καταλαβαίνετε;
Πάντως, ο κ. Βρούτσης δεν με έπεισε προσωπικά.Γιατί αυτά που είπε ήταν πολύ γενικόλογα και πολύ "στομφώδη", ό, τι πρέπει δηλαδή για την εκπομπή του Αυτιά.Που συνήθως σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, χάνει την λογική-κριτική του ικανότητα - όση διαθέτει - και κοιτάει "εκστασιασμένος" με στόμα ανοιχτό. Ο κ. Βρούτσης όφειλε να είναι πιο συγκεκριμένος και να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες ποιοτικές και ποσοτικές.Τελικά, ας το προσέξουν εκεί στη ΝΔ, γιατί ο κ. Βρούτσης μια ισχυρή "τάση" λαϊκισμού την είχε από παλιά.Μετά την ΠΦΑ, ο λαός τους έδωσε εντολή να κάνουν δουλειά, όχι δυσανεκτικό κουτσομπολιό.Προσωπικά δυσφόρησα.
Να συμφωνήσω μαζί σου αλλά τόσα χρόνια με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δε δίνονταν τέτοιες συντάξεις σε δικαστικούς, μηχανικούς, διευθυντές ΔΕΚΟ, κτλ κτλ καθώς και υπέρογκα ποσά σε ΕΦΑΠΑΞ; Λίγο υποκριτικό νομίζω, ιδίως όταν βλέπουμε τα ίδια άτομα να είναι ακόμα στα ίδια κόμματα και να μας κυβερνούν ακόμα.