Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Α. Καραμανλής επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του περί αποβρασμάτων της κοινωνίας που έκανε, αναφερόμενος σε όσους δεν πληρώνουν εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

 

Μιλώντας χτες στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, ο κ. Καραμανλής είχε κάνει λόγο για τζαμπατζήδες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και, σχολιάζοντας όσους δεν πληρώνουν εισιτήριο είπε: «ο ίδιος ο άνθρωπος που κάνει αυτή την πράξη πρέπει να νιώθει ως απόβρασμα της κοινωνίας» ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επαιτείας.

 

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και, σήμερα, με ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός χαρακτηρίζει τώρα λανθασμένη και άστοχη την επίμαχη έκφραση: «Χτες, μιλώντας για όσους, χωρίς να δικαιούνται δωρεάν μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επιλέγουν να μην πληρώνουν εισιτήριο, είπα ότι πρώτα απ' όλα οι ίδιοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος. Προφανώς το ότι πρέπει να νιώθουν «αποβράσματα» είναι μια λανθασμένη και άστοχη έκφραση, που ειπώθηκε στη ρύμη του λόγου».

 

Η ανάρτηση του Καραμανλή για τα «αποβράσματα της κοινωνίας»: Ήταν άστοχη έκφραση

 

Και συνέχισε: «Για να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι όποιος δεν πληρώνει εισιτήριο είναι "απόβρασμα", ούτε ότι πρέπει να νιώθει έτσι. Πιστεύω όμως ότι το να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι στο χέρι της κοινωνίας μας. Το να μπορείς να πληρώσεις το εισιτήριο αλλά να μπαίνεις τζάμπα, είναι μια συμπεριφορά που βλάπτει την κοινωνία μας και τελικά κι εσένα τον ίδιον. Αυτό πιστεύω κι αυτό θέλω να βοηθήσουμε να καταλάβουν όλοι οι συμπολίτες μας. Αν το πετύχουμε, θα είναι πολύ σημαντικότερο από οποιαδήποτε κατασταλτική πολιτική».

 

Στη χθεσινή του συνέντευξη, αναφέρθηκε και στον μικρό αριθμό μηχανημάτων για την έκδοση εισιτηρίων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές, καθώς και στον συνωστισμό τις ώρες αιχμής. Όπως αποκάλυψε, το 34% των συρμών σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό είναι παροπλισμένο ενώ συγκεκριμένα στο μετρό από του 97 ενεργούς συρμούς οι 23 είναι ακινητοποιημένοι. «Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει», σχολίασε. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο» ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για σωστό προγραμματισμό των αδειών καθώς το καλοκαίρι ένα τεράστιο ποσοστό εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ βρίσκεται σε άδεια.

Κληθείς από τον Άρη Πορτοσάλτε να απαντήσει σε ερώτημα για την επαιτεία που από τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο «κύλησε και στο μετρό», όπως είπε ο δημοσιογράφος, ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι διαβόητες αλλαγές στον ποινικό κώδικα σχεδόν την επιτρέπουν, αν δεν την ανέχονται, την επαιτεία» εκφράζοντας ο ίδιος την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση ειδικά για τους χώρους του μετρό που «πρέπει να είναι η βιτρίνα κάθε πόλης».