Χουλιαράκης: Να μη δοθεί ευκαιρία για την αναβολή της συζήτησης για το χρέος

Χουλιαράκης: Να μη δοθεί ευκαιρία για την αναβολή της συζήτησης για το χρέος Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

«Η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος θα επιτρέψει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να συζητήσει, να καταλήξει και να αποφασίσει το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Κατά συνέπεια, ο επείγον χαρακτήρας του νομοσχεδίου είναι σε όλους προφανής» ανέφερε ο  Γιώργος Χουλιαράκης στη Βουλή.

Σήμερα ξεκίνησε στις κοινοβουλευτικές επιτροπές η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης αναφορικά με τη διαδικασία του επείγοντος, με την οποία θα προχωρήσει η συζήτηση και ψήφισή του.

«Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει αναγκαίες και επείγουσες ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, πριν από την κρίσιμη ημερομηνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου και είναι, κατά συνέπεια, σκόπιμο οι διατάξεις που θα ψηφίσει η Ολομέλεια να δημοσιευθούν στο ΦΕΚ πριν την Παρασκευή 15 Ιουνίου, δηλαδή περίπου μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο Eurogoup», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

   

Ο κ. Χουλιαράκης δεν παρέλειψε, πάντως, να δηλώσει ότι είναι κατανοητή η ανάγκη η κοινοβουλευτική διαδικασία να τηρηθεί, αλλά «το σχέδιο νόμου τηρεί όλες τις προβλέψεις τής καλής νομοθέτησης, η δομή του ακολουθεί τη δομή ενός καλού νομοσχεδίου με μέρη, κεφάλαια, άρθρα και κατά συνέπεια επιτρέπει τη συζήτηση κατ' άρθρο στη Βουλή και τη διαφοροποίηση, αν αυτό είναι αναγκαίο, από βουλευτές και επίσης επιτρέπει τη συζήτηση με κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη διαδικασία του επείγοντος.

«Είμαστε για πολλοστή φορά στο ίδιο έργο θεατές και συζητάμε μνημονιακά μέτρα με διαδικασίες εξπρές, όταν με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχουμε εκταμιεύσει την υποδόση της τρίτης αξιολόγησης. Αυτό με ευθύνη τής κυβέρνησης που δεν μπορεί να δώσει πόρους στην πραγματική οικονομία. Για μία ακόμη φορά είμαστε αντιμέτωποι με την ανικανότητα και αβελτηρία της κυβέρνησης. Πρέπει να μας πείτε σε ποια σημεία περιλαμβάνονται οι διατάξεις του επικαιροποιημένου μνημονίου που ζητούμε να το καταθέσετε στη Βουλή» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Χουλιαράκης απάντησε στον κ. Σταϊκούρα ότι σχετικά με την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, «η εισήγηση που έκανε ο ESM μαζί με την υποστήριξη των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών, τόσο της ΕΚΤ όσο και της ΕΕ, ήταν θετική. Εισηγήθηκε την εκταμίευση του ενός δισ. μέχρι την 15η Ιουνίου. Ήταν η εμμονή μιας συγκεκριμένης χώρας, εμμονή να δει αποδείξεις πληρωμής ενός πολύ μικρού ποσού, που οδήγησε τελικά στην αναβολή τής εκταμίευσης, για μερικές ημέρες».

Επίσης, τόνισε ότι είναι κατανοητή η επιθυμία της Ολομέλειας να συζητηθεί το νομοσχέδιο όσο πιο αναλυτικά γίνεται, αλλά η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και δημοσίευσης του νομοσχεδίου στο ΦΕΚ συνεπάγεται αναβολή της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

«Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει στο επόμενο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και δεν πρέπει να δοθεί κανένα δικαίωμα σε κανένα κράτος μέλος να επιχειρήσει την αναβολή της» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Όσον αφορά τα επικαιροποιημένα κείμενα των προγραμμάτων, ο κ. Χουλιαράκης επισήμανε ότι είναι η διαδικασία, μέσω της οποίας εκτελείται κάθε πρόγραμμα προσαρμογής. Το ίδιο έγινε στο πρώτο πρόγραμμα, το ίδιο έγινε στο δεύτερο πρόγραμμα και το ίδιο γίνεται και τώρα. Το δε κείμενο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΕΕ.

«Τίθενται μείζονα ζητήματα συνταγματικής τάξης, κυρίως για τη συνταγματικότητα της εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας. Επίσης, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται το μεσοπρόθεσμο ως το 2022, που σημαίνει ότι χρειάζεται ξεχωριστή συζήτηση» υπογράμμισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιωάννης Κουτσούκος και ζήτησε να κατατεθεί το συμπληρωματικό μνημόνιο, το οποίο αυτήν τη στιγμή υπάρχει μόνο στην αγγλική γλώσσα στο διαδίκτυο.

«Είναι προφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει στο σκοτάδι την κοινή γνώμη για τα σκληρά μέτρα που θα ψηφίσει με αυτό το νομοσχέδιο. Η κυβέρνησή σας έστειλε τη συνιστώσα τού Ρουβίκωνα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ας τους στείλουν στο Μαξίμου» σχολίασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ε. Καρακώστας.

«Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Δεν μας προξενεί εντύπωση που η κυβέρνηση προκρίνει τη διαδικασία επείγοντος, θέλει να συγκαλύψει την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων» παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γ. Αμυράς, υποστήριξε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που συζητούμε νομοσχέδιο μαμούθ με διαδικασίες ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο και η κυβέρνηση βιάζεται να «αλλάξει τα φώτα» στους πολίτες.

Ζήτησε, ακόμη, να κατατεθεί στην ελληνική γλώσσα στη Βουλή το επικαιροποιημένο μνημόνιο, για να διαπιστωθεί ποιες διατάξεις είχαν προβλεφθεί σε αυτό και αν είναι ίδιες με αυτά που προωθούνται τώρα προς ψήφιση.

«Στο σχέδιο νόμου έχουμε σοβαρά ζητήματα, όπως η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας, οι τροποποιήσεις του ΕΝΦΙΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν το κακό μαθητή που ετοιμάζει τελευταία ώρα τα μαθήματά του» ανέφερε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δ. Καβαδέλλας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM