Guardian: Η Ελλάδα εισάγει «προσανατολισμένη στην ανάπτυξη» εξαήμερη εργασία

Guardian: Η Ελλάδα εισάγει «προσανατολισμένη στην ανάπτυξη» εξαήμερη εργασία Facebook Twitter
0

Με εκτενές του δημοσίευμα ο Guardian αναφέρεται στην εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για ένα «ανορθόδοξο βήμα» που έχει ως στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, έχουν πειραματιστεί με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, με συντριπτικά θετικά αποτελέσματα όπως βελτιωμένη παραγωγικότητα, υψηλό ηθικό και ομαδική κουλτούρα. Από σήμερα, 1η Ιουλίου, οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν από τους εργαζόμενους να δουλεύουν και την έκτη ημέρα της εβδομάδας, με αύξηση του ημερομισθίου κατά 40%.

«Αφού ξεπέρασε τους άλλους Ευρωπαίους όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, το έθνος που κάποτε βρισκόταν στην καρδιά της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης της ηπείρου αντιστάθηκε και πάλι στην τάση, εισάγοντας την εβδομάδα εργασίας των 48 ωρών. Το μέτρο, που καταδικάστηκε ως "βάρβαρο" από τα συνδικάτα, τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

«Δεν έχει κανένα νόημα» δήλωσε στον θαρδιαν ο Άκης Σωτηρόπουλος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. «Όταν σχεδόν κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα θεσπίζει την τετραήμερη εβδομάδα, η Ελλάδα αποφασίζει να ακολουθήσει τον αντίθετο δρόμο» πρόσθεσε.

«Η φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, λέει ότι η πρωτοβουλία κατέστη αναγκαία λόγω του διπλού κινδύνου της συρρίκνωσης του πληθυσμού και της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων. Πριν από την ανακοίνωση της νομοθεσίας -μέρος μιας ευρύτερης δέσμης εργατικών νόμων που ψηφίστηκε πέρυσι- ο Μητσοτάκης περιέγραψε την προβλεπόμενη δημογραφική μεταβολή ως "ωρολογιακή βόμβα". Σε μια άνευ προηγουμένου έξοδο, περίπου 500.000, κυρίως νέοι μορφωμένοι Έλληνες εκτιμάται ότι έχουν μεταναστεύσει από τότε που ξέσπασε η σχεδόν δεκαετής κρίση χρέους στα τέλη του 2009» συνεχίζει το δημοσίευμα. 

«Ο πυρήνας αυτής της νομοθεσίας είναι φιλικός προς τους εργαζόμενους, είναι βαθιά προσανατολισμένος στην ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης πριν από την έγκριση του νόμου από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Και φέρνει την Ελλάδα σε ευθυγράμμιση με την υπόλοιπη Ευρώπη» υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Αλλά οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Σε μια χώρα με σχεδόν καμία παράδοση επιθεωρήσεων στους χώρους εργασίας, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση ηχεί τελικά την ταφόπλακα της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας, όχι μόνο επειδή δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να υπαγορεύουν αν απαιτείται έκτη ημέρα εργασίας. Για τους αντιπάλους, οι οποίοι έχουν ήδη βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, η μεταρρύθμιση διαβρώνει τη νομική προστασία και ανατρέπει τα καθιερωμένα από καιρό δικαιώματα των εργαζομένων στο όνομα της ευελιξίας» υπογραμμίζει ο Guardian.

Μάλιστα υπενθυμίζει ότι οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη -κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα- σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, επισημαίνοντας ότι έρευνες έχουν αποδείξει ότι αμείβονται πολύ λιγότερο. Η αριστερή αντιπολίτευση έχει συχνά καταγγείλει τους «βουλγαρικούς μισθούς σε μια χώρα με βρετανικές τιμές», υποστηρίζοντας ότι το φαινόμενο έχει επιδεινώσει μόνο το brain drain.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM
Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Πολιτική / Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στις δηλώσεις του Νόαμ Κατζ, ο οποίος άσκησε κριτική για ελλιπή προστασία της πόλης από «οργανωμένες μειονότητες», ανεπαρκή καθαριότητα και έλλειψη ασφάλειας που –κατά τον ίδιο– κάνει τους Ισραηλινούς τουρίστες να αισθάνονται άβολα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία

Πολιτική / ΥΠΕΞ για τουρκικά θαλάσσια πάρκα: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια»

Η εξαγγελία «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» αναφέρει η ελληνική πλευρά
LIFO NEWSROOM