Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής για Eurogroup: Μειώθηκε η αβεβαιότητα, αλλά δεν εξαλείφθηκε

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής για Eurogroup: Μειώθηκε η αβεβαιότητα, αλλά δεν εξαλείφθηκε Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
0

Στο συμπέρασμα ότι το πρόσφατο Εurogroup μείωσε μεν την αβεβαιότητα αλλά δεν την εξάλειψε καταλήγει το Γραφείο της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο σημειώνει πως χάθηκε πολύτιμος για την εθνική οικονομία χρόνου.

«Ήταν μια κατ' αρχάς θετική εξέλιξη, είναι θετικό ότι επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια», σημείωσε, μεταξύ άλλων ο Συντονιστής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, Π. Λιαργκόβας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Και αφού αναφέρθηκε στην μεγάλη καθυστέρηση του περασμένου διαστήματος, κατέγραψε και το γεγονός ότι δεν διασφαλίστηκε ούτε το QE – πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι θα βρεθούν οι κατάλληλες δεσμεύσεις και επιλογές για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητας του χρέους.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Π. Λιαργκόβας πλέον «αλλάζει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής από τα περισσότερα φορολογικά μέτρα στα διαρθρωτικά μέτρα».

«Ο χρόνος ως την τελική συμφωνία είναι μακρύς και ασαφής» διευκρίνισε ο κ. Λιαργκόβας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιλυθεί μια δύσκολη εξίσωση πέντε παραμέτρων: α) Το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων, β) Η αξία αυτών των μέτρων, γ) Οι ρήτρες για την ενεργοποίηση των αντιμέτρων, δ) Οι αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα, και ε) Το θέμα του χρέους.

Η ευθύνη είναι στα χέρια της κυβέρνησης και το στοίχημα είναι να γυρίσει σελίδα η οικονομία», τόνισε ο Π. Λιαργκόβας και υπογράμμισε πως «σε μία τέτοια περίπτωση τα οφέλη θα είναι πολλά. Εφόσον τελειώσουμε με την δεύτερη ακολουθεί η τρίτη αξιολόγηση που θα τελειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει ο πολιτικός χρόνος να είναι σαφώς πιο περιορισμένος απ' ότι μεταξύ πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης».

«Μειώθηκε η αβεβαιότητα, αλλά δεν εξαλείφθηκε, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σαφές το τί συμφωνήθηκε στο Eurogroup» πρόσθεσε με τη σειρά του και ο κ. Π.Καζάκος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του εν λόγω Γραφείου. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ