Ο Γιάννης Λαγός της Χρυσής Αυγής εξελέγη ευρωβουλευτής ωστόσο η επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα στο πρόσωπό του από το 2015 καθιστούν απαγορευτική την αναχώρησή του από την Ελλάδα.

 

Η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε το 4,85% των ψήφων για τις Ευρωεκλογές με αποτέλεσμα να εκλέγει δύο έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πρώτος που εκλέγεται ευρωβουλευτής βάσει των σταυρών που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής στο 45,64% της ενσωμάτωσης είναι ο βουλευτής Γιάννης Λαγός.

 

Προκειμένου να μπορέσει να αναλάβει καθήκοντα, ο Γιάννης Λαγός θα πρέπει να καταθέσει σχετικό αίτημα στις αρμόδιες δικαστικές αρχές μέσω του οποίου θα ζητά την άρση των περιοριστικών όρων λόγω της εκλογής του στο ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο το πιθανότερο είναι να απορριφθεί από τη δικαιοσύνη κάτι που καθιστά αβέβαιο το μέλλον της έδρας της Χρυσής Αυγής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Γιάννης Λαγός: Ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Λαγός αποφυλακίστηκε με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους το 2015 μαζί με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο λόγω λήξης των 18μηνου προσωρινής κράτησης. Οι Γιάννης Λαγός και Νίκος Μιχαλολιάκος ήταν προφυλακισμένοι από τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2013 για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

 

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας διέταξε με βούλευμα την αποφυλάκισή τους και επέβαλαν στον Γιάννη Λαγό τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της μη συμμετοχής σε δημόσια συνάθροιση, ενώ του έχει επιβληθεί να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.