Γερμανικός Τύπος: Συγκρούονται τα σχέδια Τσίπρα και δανειστών - Πιθανές οι πρόωρες εκλογές

Γερμανικός Τύπος: Συγκρούονται τα σχέδια Τσίπρα και δανειστών - Πιθανές οι πρόωρες εκλογές Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
2

Τις αποκλίσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών για τη μεταμνημονιακή εποχή επισημαίνει ο Γερμανικός Τύπος κάνοντας λόγο για σύγκρουση σχεδίων.

Συγκεκριμένα, χάσμα ανάμεσα στα μεταμνημονιακά σχέδια του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και στα αντίστοιχα των δανειστών διακρίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως γράφει σε ανταπόκριση της ηλεκτρονικής της έκδοσης, «τα σχέδια του Τσίπρα και των δανειστών της Ελλάδας συγκρούονται».

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι «το τέλος επρόκειτο να γίνει θεαματικό: τον Αύγουστο εκπνέει το πρόγραμμα διάσωσης που είχε συμφωνηθεί πριν από τρία χρόνια. Η Αθήνα θέλει να αποδεσμευθεί τότε από τα δάνεια στήριξης και να αποτινάξει τα δεσμά της λιτότητας. Η μισητή τρόικα να εγκαταλείψει τη χώρα δια παντός και η αποικία χρέους να γίνει και πάλι κυρίαρχο κράτος –επιτέλους. ''Θα ξαναπάρουμε πίσω τα κλειδιά'' υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στους συμπατριώτες του», γράφει ο Γερμανός ανταποκριτής,.

Προσθέτει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός φιλοδοξεί να αποσπάσει μέχρι τον Αύγουστο από τους Ευρωπαίους εταίρους του μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, να πάει ενισχυμένος σε εκλογές «το αργότερο το φθινόπωρο του 2019» και να τις κερδίσει.

«Αυτό ήταν το σχέδιο», όμως «η πραγματικότητα είναι διαφορετική», επισημαίνει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι «η τελική ευθεία μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε αγώνα μετ' εμποδίων. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση στην Αθήνα καταφέρει να εκπληρώσει το σύνολο των 88 μεταρρυθμιστικών όρων που εκκρεμούν, όπως προβλέπεται μέχρι τον Ιούνιο, η 'καθαρή έξοδος', με την οποία ο Τσίπρας ήθελε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο».

Η οικονομική εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις του προέδρου του Euroworking Group Χανς Φάιλμπριφ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Αμφότεροι έχουν καταστήσει σαφές ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνεπάγονται αυστηρή εποπτεία μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Διέξοδος οι πρόωρες εκλογές

Η Handelsblatt κάνει λόγο για μια ανησυχία που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους δανειστές της Ελλάδας, αναφερόμενη στις επανειλημμένες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρας ότι υπό την πίεση των δανειστών αναγκάζεται να εφαρμόσει μια πολιτική στην οποία ο ίδιος δεν πιστεύει. «Αυτό ενισχύει τους φόβους των δανειστών ότι ο Τσίπρας θα αντιστρέψει μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και θα τερματίσει την δημοσιονομική πειθαρχία τη στιγμή που θα πάψει να εξαρτάται από δάνεια στήριξης».

Το δημοσίευμα παρατηρεί τέλος τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει στο εσωτερικό ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί σημαντικά στις δημοσκοπήσεις και η οικονομία δεν αναπτύσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Με δεδομένο ότι επίκεινται νέες περικοπές (μειώσεις έως 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019 στις συντάξει και πιέσεις του ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις αρχές του 2019 αντί για έναν χρόνο αργότερα) ίσως από τη σκοπιά του Αλέξη Τσίπρα να είναι προτιμότερο να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, πριν δηλαδή γίνουν αισθητές οι νέες περικοπές, εκτιμά ο Γερμανός ανταποκριτής και επισημαίνει ότι «ως εκ τούτου είναι πιθανό να καλέσει τους ψηφοφόρους στις κάλπες ήδη έναν χρόνο πριν από το τέλος της κανονικής νομοθετικής περιόδου».

Πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Μη διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα το όνομα Βόρεια Μακεδονία erga omnes

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μη διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα το όνομα Βόρεια Μακεδονία erga omnes

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα με τα Βαλκάνια είναι ότι πολύ συχνά το φάντασμα του εθνικισμού αναδύεται όταν κανείς δεν το περιμένει απαραίτητα και έφερε ως παράδειγμα τη Βόρεια Μακεδονία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ο Τσίπρας έχει υπογράψει Μνημόνια, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, εκχώρηση δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα, κλείσιμο τραπεζών, αύξηση ΕΝΦΙΑ, φόρων, κατασχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις και ότι άλλο χωράει ο νους, και θα κάνει εκλογές με κίνδυνο να δικαστεί για πραξικόπημα επειδή τάχα δεν τα βρίσκει για τη μεταμνημονιακή εποχή. Λυπηθείτε μας. ========================
Φυσικά και με πρόωρες εκλογές η Ελλάδα θα γίνει καλύτερη. Θα βγει ένας νέος πρωθυπουργός (νέος για πλάκα το λέμε, άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ποιος θα βγει) ο οποίος θα "αναγκαστεί" να δεχτεί τις "μεταρρυθμίσεις" που πάντα προκύπτουν ώστε να μη γίνει ποτέ ελάφρυνση χρέους, κάτι που όλοι συμφωνούν ότι ΠΡΕΠΕΙ να γίνει αν θέλουμε να δούμε άσπρη μέρα. Απλά κάποιοι μάλλον ακόμα θεωρούν ότι δεν έχουν απομυζήσει την Ελλάδα ακόμη οπότε λίγες ακόμα "μεταρρυθμίσεις" επιβάλλονται...