Γερμανικός Τύπος: «Προς εκτόνωση το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων»

Γερμανικός Τύπος: «Προς εκτόνωση το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων» Facebook Twitter
Yannis Kolesidis / PM Handout / SOOC
0

Ο διπλωματικός πυρετός στο πρόβλημα ονομασίας της ΠΓΔΜ και οι ελπίδες του Αλέξη Τσίπρα για στήριξη της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης στο ζήτημα των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους, είναι τα θέματα που απασχολούν μεταξύ άλλων τον Γερμανικό Τύπο.

Με αφορμή τις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης του ακανθώδους ζητήματος ονομασίας της ΠΓΔΜ ο γερμανικός ραδιοσταθμός Deutschlandfunk δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του αναλυτικό ρεπορτάζ από την Αθήνα και τα Σκόπια με τίτλο: «Προς εκτόνωση το ζήτημα της ονομασίας».

Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «επειδή στην Ελλάδα ο όρος Μακεδονία θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, η ΠΓΔΜ καλείται να αλλάξει ονομασία. Βόρεια Μακεδονία, Σλαβομακεδονία ή Νέα Μακεδονία είναι μερικές μόνο από τις πιθανές προτάσεις. Ίσως να βρεθεί διέξοδος με τη βοήθεια διαμεσολάβησης του ΟΗΕ.

Χρόνια διαφωνιών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων έχουν αφήσει σημάδια. Ένας πολίτης στα Σκόπια δηλώνει για παράδειγμα ότι κάθε όνομα με το οποίο μπορούμε να ενταχθούμε στην ΕΕ είναι αποδεκτό. Αυτό είναι το σημαντικότερο για τη χώρα μας.

Ο νέος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η όλη διαδικασία απαιτεί συναίσθημα ευθύνης με στόχο την εθνική συναίνεση στην ΠΓΔΜ. Όμως η επίτευξη αυτού του στόχου κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια πλατιά πλειοψηφία στην χώρα τάσσεται κατά της αλλαγής της ονομασίας. Επιπλέον ο Ζάεφ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχετικού δημοψηφίσματος. Εθνικιστικές δυνάμεις στην ΠΓΔΜ δεν αποκλείεται να εκμεταλλευθούν το δημοψήφισμα για μαζικές κινητοποιήσεις κατά μιας αλλαγής του ονόματος. Σε πολλούς πολίτες θα παραβίαζαν, πιθανότατα, ανοιχτές θύρες.

Την ίδια στιγμή στην ελληνική κυβέρνηση δεν παρατηρείται μια ενιαία θέση. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο μιας σύνθετης ονομασίας, οι ΑΝΕΛ απορρίπτουν κάθε πρόταση που περιέχει τον όρο Μακεδονία. Σε περίπτωση συμφωνίας με την γειτονική χώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει, όπως όλα δείχνουν, να αναζητήσει διαφορετικούς συμμάχους στην ελληνική βουλή για να διασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία. Πολλοί Έλληνες ωστόσο ελπίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα αποτύχει».

Πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ