Γεραπετρίτης για F-35: «Θέμα χρόνου να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα»

Γεραπετρίτης για F-35: «Θα έχουμε θετικές εξελίξεις» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

«Θα έχουμε θετικές εξελίξεις» ήταν η απάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη, όταν ρωτήθηκε για την αγορά των F-35 από τις ΗΠΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

«Η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων ενίσχυσε και την εξωτερική πολιτική. Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων. Υπάρχει το αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης στον Γιώργο Αυτιά.

«Αισθάνομαι ότι το ζήτημα θα λήξει, είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν αυτοπροσδιορίζεται. Για εμάς είναι εντελώς αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία σε σχέση με τις ΗΠΑ. Εμείς έχουμε εδραιώσει αυτοτελώς και αυτοδύναμα μια σχέση με τις ΗΠΑ που είναι σταθερή, ισότιμη, σχέση διπλωματικής ειλικρίνειας. Νομίζω, ότι τα διπλωματικά οφέλη που θα λάβουμε δεν θα περιοριστούν μόνο στα F-35, αλλά θα είναι πολλαπλά. Τόσο οικονομικά και αμυντικά όσο και κυρίως νομίζω ότι θα είναι γεωστρατηγικά» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών. 

«Εμένα με ενδιαφέρει η πατρίδα μου. Θα πρέπει να πάρουμε ό,τι πιο άρτιο, ό,τι πιο καινοτόμο, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει. Και αυτό θα το εξασφαλίσει η πατρίδα μας» κατέληξε για το συγκεκριμένο θέμα. 

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι «πλέον συζητάμε με την Τουρκία και αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να ζούμε σε ειρήνη». Πρόσθεσε ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και ειλικρίνεια με την Τουρκία, η οποία όμως αποδεικνύεται εμπράκτως και διαρκώς. «Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο συζήτησης και κατανόησης χωρίς εντάσεις και κρίσεις. Θέλουμε οι διαφωνίες που υπάρχουν να μην προκαλούν εντάσεις. Το όραμά μας, το δικό μου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μια ισχυρή Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, που θα κρατά τα παιδιά της. Αυτό θέλω να αφήσω πίσω μου» επισήμανε. 

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι «δεν τίθεται σε ζήτημα κυριαρχίας των νησιών, οι νησιώτες μας να νιώθουν ασφάλεια και ειδικά οι ακρίτες. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, είμαστε ανεκτικοί, δεν είμαστε εχθροπαθείς».

Γεραπετρίτης για Μπλίνκεν: «Σημαντική ημέρα για την ελληνική διπλωματία»

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Μπλίνκεν στα Χανιά είπε ότι «πρόκειται για σημαντική ημέρα για την ελληνική διπλωματία, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είναι μια σημαντική προσωπικότητα που καθορίζει την εξωτερική πολιτική. Ο υψηλός συμβολισμός της επίσκεψης, είπε, είναι ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους».

Και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα μπορεί να είναι σχετικά μια μικρή χώρα, αλλά έχει μεγάλο κεφάλαιο διπλωματικής πολιτικής που κατέκτησε με μια πολιτική αρχών. Καταφέραμε και μιλάμε με όλους τους περιφερειακούς παίκτες, μας σέβονται όλοι, είμαστε αξιόπιστος περιφερειακός παίκτης. Η Ελλάδα δεν κάνει εξωτερική πολιτική απόκρυφη και σκοτεινή γι' αυτό και ανακοινώνουμε τις αρχές μας και ενημερώνουμε τα κόμματα».

 
Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ενώ προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η κρίση στη Μέση Ανατολή διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ, ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες να εμπιστεύονται τις ένοπλες δυνάμεις σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς»

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο νέο πρόγραμμα αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα», που όπως ανέφερε θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία της χώρας απέναντι στις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές
THE LIFO TEAM
ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΟΥΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ

Πολιτική / Σαμαράς από Βουλή: Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες αλλά ερασιτέχνες εφησυχασμένοι

Η «απάντηση» του Παύλου Μαρινάκη στον Αντώνη Σαμαρά που μίλησε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας, για την κύρωση ενεργειακών συμφωνιών
THE LIFO TEAM
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Πολιτική / Υπουργείο Εξωτερικών: Καμία εκούσια διαρροή προσωπικών στοιχείων για τον επαναπατρισμό πολιτών

«Το υπουργείο Εξωτερικών αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασφάλιση της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΘΑΚΗ ΚΟΖΑΝΗ

Πολιτική / Τσίπρας από Κοζάνη: Κόκκινη γραμμή η μη χρήση στρατιωτικών βάσεων που μπορεί να θέσουν τη χώρα σε κίνδυνο

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον και την γενικευμένη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή του Ιράν
THE LIFO TEAM