«Φτιάξαμε μια γερμανική Ευρώπη»

«Φτιάξαμε μια γερμανική Ευρώπη» Facebook Twitter
0

Στην  γερμανική Ευρώπη που έχει δημιουργηθεί αναφέρεται σε άρθρο του στην εφημερίδα Γκάρντιαν, ο πρώην βασικός σύμβουλος του Ζοζέ Μπαρόζο Philippe Legrain.

Ο αρθρογράφος δεν φείδεται χαρακτηρισμών για τις γκάφες χάραξης στην πολιτική της ευρωζώνης και για την αντιδημοφιλή τακτική της, πρακτικές που έχουν οδηγήσει σε πολιτική θύελλα και σε ιστορικά χαμηλά υποστήριξης της ενωμένης Ευρώπης.

Μιλάει για γερμανική κυριαρχία που έχει οδηγήσει σε άνοδο των ξενοφοβικών κομμάτων και των εξτρεμιστικών αντιδράσεων και καλεί την Ευρώπη να αλλάξει επειγόντως πορεία.

Σημειώνει ότι έχουν γίνει τρομερά λάθη και επισημαίνει: « Όπως γνωρίζω από πρώτο χέρι, έχοντας συνεργαστεί άμεσα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι δυσλειτουργικά, κυριαρχούνται αδικαιολόγητα από τη Γερμανία, και δεν είναι αρκετά δημοκρατικά. Για να διορθώσουν τα πράγματα θα πρέπει να είναι ειλικρινείς για το τι έχει πάει στραβά».

Ο Legrain μιλά και για τους τραπεζίτες που διασώθηκαν με χρήματα των πολιτών και παρέμειναν αλώβητοι από την κρίση, προκαλώντας πόνο στους άλλους. «Δεν είναι απορίας άξιο που οι ψηφοφόροι είναι θυμωμένοι», σημειώνει.

Αναφέρεται και στα χρέη της Ελλάδας που οι τράπεζες όμως είχαν δανείσει απερίσκεπτα και που επέβαλλαν για αυτό τον κακό δανεισμό τους βάναυση λιτότητα στους πολίτες, προκαλώντας μια μεγαλύτερη και βαθύτερη ύφεση από εκείνη που υπέστη η Γερμανία στη δεκαετία του 1930.

Μιλά για κατάχρηση της επιθυμίας των Ελλήνων, της Ιρλανδίας και των άλλων χωρών του νότου, να παραμείνουν στην Ευρώπη με το να τους επιβάλλονται μέτρα που είναι το ακριβώς αντίθετο της έννοιας «αλληλεγγύη».   

Για την Ελλάδα ειδικότερα αναφέρει ότι κανείς δεν έχει λογοδοτήσει για τα δραματικά αποτελέσματα που η λιτότητα επέφερε, επιδεινώνοντας παράλληλα τα δημοσιονομικά της χώρας.

Ο αρθρογράφος μιλά για ζουρλομανδύα που φόρεσε στην Ευρώπη η Γερμανία, καθώς η Ευρώπη χρειάζεται ένα νόμισμα που θα φέρει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία και όχι λιγότερη, και προτείνει αντί για μια ευρωζώνη που διαμορφώνεται από τα στενά συμφέροντα της Γερμανίας ως πιστωτή, να λειτουργήσει μια άλλη Ευρώπη που θα είναι για όλους τους πολίτες.

Η ΕΕ στο σύνολό της θα πρέπει επίσης να είναι πιο ανοιχτή, υπεύθυνη και δημοκρατική και να κατακτήσει το δικαίωμα να αλλάξει πορεία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης για Τσίπρα:

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Εάν έφερνα γυναίκα σύντροφο θα το ανέφερε ποτέ στο βιβλίο του;»

Ο πρόεδρος του «Κινήματος Δημοκρατίας» σχολιάζει τις αναφορές στο πρόσωπό του, μέσα στο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «κρεσέντο ομοφοβικού κουτσομπολιού»
LIFO NEWSROOM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟ ΙΘΑΚΗ

Πολιτική / «Ιθάκη»: Πότε πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα ο Τσίπρας - Τι αποκαλύπτει

Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη» κυκλοφόρησε σήμερα και έχει προκαλέσει ήδη πολιτικές αντιδράσεις - Η περίοδος του Δημοψηφίσματος και το παρασκήνιο πίσω από τη λήψη της απόφασης
LIFO NEWSROOM
«Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Πολιτική / «Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Ο πρώην πρωθυπουργός καταγράφει στιγμές, διαλόγους και συναισθήματα που –όπως ο ίδιος επιμένει– καθόρισαν την πιο ταραχώδη πολιτική περίοδο της Μεταπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Διαμαντή, όσο κι αν με πονάει που φεύγεις, σε ευχαριστώ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε συγγνώμη από τον Διαμαντή Καραναστάση «που δεν κατάφερα να καθαρίσω ακόμη αυτό το τόσο βρόμικο τοπίο, που σε κάνει να ασφυκτιάς και να φεύγεις»
LIFO NEWSROOM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ EUROGROUP ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πολιτική / Financial Times: Υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Η αποχώρηση του Πασκάλ Ντόναχιου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας και κατ΄ επέκταση από το «τιμόνι» της Ευρωομάδας, εκκινεί τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα των διαδόχων του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, επέμεινε στις καταγγελίες της ότι ο Λαζαρίδης επιτέθηκε στον μάρτυρα και ζήτησε την απομάκρυνσή του από τη ΝΔ
LIFO NEWSROOM