Ευρωεκλογές 2024: Ποιο είναι το κατώτατο ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσουν τα κόμματα για να εκλέξουν ευρωβουλευτή

Ευρωεκλογές 2024: Ποιο είναι το κατώτατο ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσουν τα κόμματα για να εκλέξουν ευρωβουλευτή Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Ένας μήνας απομένει για την κρίσιμη μάχη των Ευρωεκλογών, καθώς στις 9 Ιουνίου οι πολίτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκλέξουν συνολικά 720 εκπροσώπους.

Οι πρώτες ευρωπαϊκές κάλπες για τη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου θα ανοίξουν στην Ολλανδία την Πέμπτη 6 Ιουνίου και ακολουθούν η Ιρλανδία την Παρασκευή 7 Ιουνίου και η Λετονία, η Μάλτα και η Σλοβακία το Σάββατο 8 Ιουνίου. Στην Τσεχία οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την Παρασκευή 7 Ιουνίου και το Σάββατο 8 Ιουνίου, ενώ στην Ιταλία η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το Σάββατο 8 Ιουνίου και την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Στις υπόλοιπες 20 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή 9 Ιουνίου. Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα θα κληθούν, όπως και το 2019, να εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές. Ποιο είναι όμως το ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσουν τα κόμματα ώστε να καταφέρουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή;

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι και τέσσερις σταυρούς προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έτσι τα πολιτικά κόμματα προτείνουν  ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.

Ευρωεκλογές 2024: Πώς ψηφίζουμε στην Ελλάδα

Στις επικείμενες ευρωεκλογές δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος εντός του 2024, άρα όσοι έχουν γεννηθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2007, καθώς και όσοι είναι είτε Έλληνες πολίτες είτε πολίτες χώρας της ΕΕ με νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα. Επίσης για πρώτη φορά 202.556 Έλληνες από όλο τον κόσμο επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω επιστολικής ψήφου, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών epistoliki.ypes.gov.gr.

Συνολικά, οι εκλογείς που θα ψηφίσουν επιστολικά στις Ευρωεκλογές προέρχονται από 128 διαφορετικές χώρες. Η συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, είναι Έλληνες που διαμένουν σε χώρες της Ευρώπης, ενώ έχουν καταγραφεί εγγεγραμμένοι από 93 διαφορετικές χώρες στις οποίες δεν είχε συσταθεί εκλογικό τμήμα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, όπως Παπούα Νέα Γουινέα, Καζακστάν, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινός, Τζιμπουτί, Ουγκάντα, Κονγκό, Καμπότζη, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Βιετνάμ.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM
Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Πολιτική / Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, διαφοροποιείται ανοιχτά από τη γραμμή της κυβέρνησης στο ζήτημα του πατέρα Ρούτσι, μετά τις πρώτες φωνές στελεχών και βουλευτών που εξέφρασαν δημόσια στήριξη προς τον απεργό πείνας
LIFO NEWSROOM