Επιστολική ψήφος: Πάνω από 11.300 αιτήσεις τις πρώτες έξι ημέρες- Πότε λήγει η προθεσμία εγγραφής

Επιστολική ψήφος: Πάνω από 11.300 αιτήσεις από 76 χώρες τις πρώτες έξι ημέρες Facebook Twitter
φωτ.: Eurokinissi
0

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου.

Στην πλατφόρμα μπορούν να εγγραφούν ότι πολίτες, που είναι ήδη στους εκλογικούς καταλόγους αλλά επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το σπίτι τους. Για τους Έλληνες του εξωτερικού η επιστολική ψήφος είναι ο μόνος τρόπος για να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr και των ιστοσελίδων των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών. Η προθεσμία εγγραφής λήγει 40 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, δηλαδή την 29η Απριλίου 2024. Οι εντός Ελλάδας ψηφοφόροι μπαίνουν στην πλατφόρμα αποκλειστικά μέσω taxisnet. Για τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και δεν έχουν κωδικούς taxisnet, υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η πιστοποίησή τους με συνδυαστική χρήση στοιχείων του ελληνικού διαβατηρίου και της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου. Εναλλακτικά, οι εντός Ελλάδας ψηφοφόροι μπορούν να εγγραφούν μέσω ΚΕΠ, ενώ οι εκτός επικρατείας μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες Προξενικές Αρχές.

Τις δύο πρώτες μέρες οι εγγραφές ήταν περισσότερες από 8.000 ενώ μέχρι χθες το πρωί, έκτη μέρα εγγραφών, ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 11.300. Αιτήσεις υποβλήθηκαν από την Ελλάδα και από 76 άλλες χώρες. Ανάμεσα στους Έλληνες της διασποράς που δήλωσαν επιθυμία να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο για το νέο ευρωκοινοβούλιο, συγκαταλέγονται και κάτοικοι από χώρες εκτός Ευρώπης με ισχνή ελληνική παρουσία, όπως είναι η Κένυα, το Καζακστάν και η Παπούα - Νέα Γουινέα.

Ο αριθμός των Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023, καθώς τότε ίσχυαν νομικοί περιορισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι στις περσινές βουλευτικές εκλογές εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους σχεδόν 23.000 απόδημοι, ενώ προσήλθαν στις κάλπες περίπου 18.000 τον Μάιο και 15.600 τον Ιούνιο.

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δήλωσε σχετικά στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας της επιστολικής ψήφου σηματοδοτεί την απαρχή μιας ιστορικής μεταρρύθμισης. Η επιστολική ψήφος διευκολύνει και εκσυγχρονίζει τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν, χωρίς να δαπανήσουν χρόνο και χρήματα. Ταυτόχρονα, διευκολύνει και τους Έλληνες που ζουν εντός επικράτειας και κυρίως τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, εποχικά εργαζόμενους και εργαζόμενους στις αργίες της Κυριακής, άτομα με αναπηρία, φοιτητές και μαθητές εν μέσω εξεταστικής περιόδου. Η επιστολική ψήφος ανοίγει τον δίαυλο για να ακουστεί η φωνή όλων των Ελλήνων, όπου και αν βρίσκονται, ανά την υφήλιο. Όλοι μαζί, έχουμε την ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε το παρόν και το μέλλον της χώρας μας».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση Καρουάνα Γκαλίζια ξαναρωτά: ποιος προστατεύει τους δημοσιογράφους;

Πολιτική / Η υπόθεση Καρουάνα Γκαλίζια θέτει ξανά το ερώτημα: ποιος προστατεύει τους δημοσιογράφους;

Η αθώωση του Γιόργκεν Φένεκ στη Μάλτα προκαλεί νέα οργή και ξαναφέρνει στο κέντρο την υπόθεση της δολοφονημένης δημοσιογράφου ως σύμβολο για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη.
THE LIFO TEAM
Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: «Πατριωτική εισφορά» στο πλουσιότερο 1% και κατώτατος μισθός 1.000 ευρώ έως το 2027

Πολιτική / Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: «Πατριωτική εισφορά» στο πλουσιότερο 1% και κατώτατος μισθός 1.000 ευρώ έως το 2027

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης παρουσίασε επίσης φοροελαφρύνσεις για οικογένειες και επιχειρήσεις, θέτοντας το δίλημμα των επόμενων εκλογών ως «διαφθορά ή κυβερνητική αλλαγή»
THE LIFO TEAM
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ ΕΒΡΟΣ

Πολιτική / Ο Σταύρος Μπένος αποχώρησε από το σχέδιο «Έβρος Μετά» - «Παραιτούμαι για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας»

Εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησής του, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ζήτημα ευθύνης απέναντι τόσο στην προσωπική του διαδρομή όσο και στους πολίτες της περιοχής
THE LIFO TEAM