LIVE!

Εναρμονίζονται τα σχολικά βιβλία με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών

Εναρμονίζονται τα σχολικά βιβλία με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εναρμόνισης των αναλυτικών σχολικών προγραμμάτων και των σχολικών εγχειριδίων της Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας με τα προβλεπόμενα στη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που συντάχθηκε μετά τη Δεύτερη Συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα) που συστάθηκε βάσει της συμφωνίας, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών «κατάρτισαν ένα εντατικό πρόγραμμα για την επίτευξη κοινώς αποδεκτών λύσεων, βάσει των σχετικών αρχών και των στόχων της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης».

«Εργαζόμενες με συναδελφικό και εποικοδομητικό πνεύμα, οι δύο αντιπροσωπείες έδωσαν την δέουσα προσοχή στο ζήτημα των αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών εγχειριδίων που χρησιμοποιούνται σήμερα και αποφάσισαν την εναρμόνισή τους με το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε ότι η επόμενη συνάντηση της εν λόγω Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12–13 Απριλίου, έχοντας ως στόχο την περαιτέρω προώθηση του έργου που επετεύχθη κατά την Δεύτερη Συνάντηση, καθώς και να διατυπώσει συστάσεις, για μελλοντική έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

«Η δεύτερη συνάντηση επιβεβαίωσε την αποφασιστική δέσμευση των μελών της Μεικτής Επιτροπής έναντι στη νέα γενιά αμφοτέρων των χωρών καθώς και της ευρύτερης περιοχής για μια εκπαίδευση στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών αξιών της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας συνεργασίας» καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

Απαλλαγμένα βιβλία από τον αλυτρωτισμό


«Είχαμε μία διήμερη συνεργασία της Κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που ασχολείται για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει ότι τα βιβλία που θα διανεμηθούν στους μαθητές των σχολείων θα είναι απαλλαγμένα από αλυτρωτισμό και αναθεωρητισμό» δήλωσε από τα Σκόπια, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης.

Αναφερόμενος στο κλίμα της συνάντησης, έκανε λόγο «για μια επίπονη διαδικασία, δημιουργική, με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, μία διαδικασία η οποία αναδεικνύει τον σεβασμό τον οποίο πρέπει να έχουμε στην ακαδημαϊκή αλήθεια, στην ιστορική αλήθεια, στις ιστορικές πηγές και, βέβαια, τον σεβασμό και την φιλία ανάμεσα στους λαούς».

Όταν αυτά τα στοιχεία συντρέχουν, επισήμανε ο κ. Μπόλαρης, «μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και «με τις επόμενες συνεδριάσεις που θα γίνουν εναλλάξ στην Αθήνα και στα Σκόπια θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Αποτέλεσμα το οποίο εξασφαλίζει συνεργασία και φιλία ανάμεσα στους λαούς, συνεργασία και φιλία ανάμεσα στα κράτη, προσέθεσε.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών «έχουμε μία τομή στην ιστορία, έχουμε μία αλλαγή στην κατεύθυνση με την οποία κινούνταν ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας». Ειδικότερα, εξήγησε πως «πριν ακολουθούσαν μία τακτική που ήταν τακτική ενός ιδιότυπου βαλκανικού απομονωτισμού, υιοθέτησης παλιών συνταγών που υπηρετούσαν άλλες κοσμοπολιτικές στρατηγικές», ενώ «σήμερα η κατεύθυνση είναι κατεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατεύθυνση συνεργασίας, αδελφοσύνης, ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως αυτή η προοπτική έχει αλλάξει τα δεδομένα και ότι υπάρχει άλλο κλίμα, άλλη ατμόσφαιρα, άλλες δυνατότητες, άλλες προοπτικές, σημειώνοντας πως «πάνω σε αυτές δουλεύουμε».

Πολιτική
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM