Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Τίποτα δεν έχει κριθεί - Έρχεται μια νέα εντελώς διαφορετική εκλογική αναμέτρηση

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Κίνδυνος ορμπανοποίησης αν επαναληφθεί ο συσχετισμός της 21ης Μαΐου Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Διακαναλική συνέντευξη ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «αντιπαρατίθενται δύο εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης και συγκρούονται δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ να αποτρέψουν την «τρομακτική εκδοχή» που επιδιώκει, όπως είπε, η στρατηγική της ΝΔ για συγκρότηση ενός «ασύδοτου καθεστώτος», παράλληλα με μια «κατακερματισμένη και ανίσχυρη» αντιπολίτευση. 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι αυτές οι εκλογές «δεν είναι ο δεύτερος γύρος», αλλά «μια νέα εντελώς διαφορετική αναμέτρηση», «οι εκλογές αυτές έχουν μια διπλή ιδιαιτερότητα: Ακολουθούν την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση του Μάη, αλλά ταυτόχρονα γίνονται με άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής».  «Επιμένω όμως ότι τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο ίδιος ο λαός αποφανθεί με την ψήφο του», τόνισε.

«Η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει στις 25 και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά επιδιώκει στις 26 να συγκροτήσει καθεστώς. Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό. Επιδιώκει μια τετραετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις. Γι' αυτό και βασικός στόχος της ΝΔ είναι μια κατακερματισμένη, ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση». Πρόσθεσε ότι «βασικός της στόχος και επιδίωξη είναι επίσης μια 7κομματική, ακόμη και 8κομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη, με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη κι ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις», σημείωσε.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί. Έχουμε χρέος να την αποτρέψουμε», υπογράμμισε και κάλεσε «κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη με την ψήφο του στις 25 Ιούνη να αποτρέψει αυτή την τρομακτική εκδοχή στην κάλπη».

Τσίπρας: «Κίνδυνος ορμπανοποίησης»

Σε ερώτηση για τις επερχόμενες εκλογές και την ενδεχόμενη συνεργασία των κομμάτων της κεντροαριστεράς, επανέλαβε τη θέση του ότι εάν επαναληφθεί ο συσχετισμός δυνάμεων της 21ης Μαΐου υπάρχει «κίνδυνος ορμπανοποιησης» για την επόμενη μέρα, στη βάση των δειγμάτων διακυβέρνησης της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ. Πρόσθεσε, λοιπόν, ότι για υπάρξει «ριζική μεταστροφή συσχετισμών» και μια «υγιής δημοκρατία» με «σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα» είναι αναγκαία μόνο η «ισχυροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς και για το πρόγραμμα της ΝΔ, σημείωσε ότι προβλέπει μείωση των πόρων για την κάλυψη των μισθολογικών αναγκών του δημόσιου και επανέλαβε ότι για μια σειρά από προεκλογικές υποσχέσεις που έχει κάνει «δεν προβλέπει» δημοσιονομικό χώρο για να τα υλοποιήσει.

Αντίθετα, αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε πως δεν μπορεί να βγει «εκτός πλαισίων» προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, ωστόσο, όπως είπε, η διαφορά με τη ΝΔ έχει να κάνει με το «μείγμα» της δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να βρεθεί ο χώρος για να καλυφθούν οι ανάγκες του κοινωνικού κράτους.

Ναυάγιο και Ροδόπη στο επίκεντρο

Σε ερώτηση για τις ευθύνες του λιμενικού στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου είπε ότι οι όποιες ευθύνες δεν αφορούν τους εργαζόμενους αλλά την ηγεσία του Λιμενικού και τον «επιχειρησιακό σχεδιασμό», ενώ σχολίασε πως η πολιτική Μητσοτάκη είναι εναρμομνισμένη με την πολιτική της ΕΕ σε αυτό το θέμα και έχει και αυτή «ευθυνες» σχετικά με τις αξίες του ανθρωπισμού και του πολιτισμού.

Παράλληλα, αναφέρθηκε μετά από σχετικό ερώτημα στη διαχείριση του προσφυγικού κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο «η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς και είμαστε περήφανοι γι' αυτό».

Στο θέμα της Ροδόπης, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «ανεύθυνη στάση» σε ένα «ευαίσθητο θέμα που αφορά την κοινωνική ειρήνη στη Θράκη» και έκανε λόγο για «απύθμενο θράσος» καθώς υπήρχε στο έγγραφο «σαφή αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ» ότι ήταν «στρατευμένος στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενίου».

«Το να ζητά κανείς δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους βουλευτές μας, ότι είναι Έλληνες, δεν είναι κάτι καινούριο, πριν το ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης το είχε ζητήσει ο κ. Κασιδιάρης και ο κ. Μιχαλολιάκος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σκέρτσος ακολουθούν τακτική Κασιδιάρη, αυτό κάνουν», σχολίασε. Μίλησε για «ωμό εκβιασμό» της κ. Μπακογιάννη «μπροστά στις κάμερες, όχι μόνο προς τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά κάθε κοινωνική ομάδα που τα επόμενα τέσσερα χρόνια μπορεί να βρεθεί απέναντι». «"Όποιος βρεθεί απέναντι θα περάσει δύσκολα", αυτό ήταν το μήνυμα κατά τη γνώμη μου», είπε.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέϊνερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Πολιτική / Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέινερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε λύκειο της περιοχής - «Δίχτυα στις μπασκέτες θα βάλει από τα λεφτά που πήρε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
LIFO NEWSROOM
Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800 χιλ. ευρώ

Πολιτική / Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800.000 ευρώ τον μήνα

«Θα καταθέσουμε αύριο δήλωση συμμετοχής στο SAFE, με το 1,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο που μου έδωσε μετά από διαπραγμάτευση το υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Νίκος Δένδιας
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM