Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ένας στους 10 δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ένας στους 10 δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Το σενάριο της αυτοδυναμίας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο για τις δεύτερες εκλογές 2023, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Metron Analysis. Από την άλλη, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse, η ΝΔ φαίνεται να εξασφαλίζει εν τέλει την αυτοδυναμία. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis  δεν πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο της εννιακομματικής Βουλής. Σε αυτή την περίπτωση, στενεύει ο κλοιός για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 33,9%, χάνοντας από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας 1,5 μονάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται μόλις στο 17,6%, αλλά 0.5% πάνω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και τη διαφορά να υποχωρεί από τις 18,3 μονάδες στις 16,3 μονάδες.

Τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 9.9%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 6.2% ενώ στη Βουλή φαίνεται να μπαίνουν η Πλεύση Ελευθερίας με 3,2% και το κόμμα Νίκη με 3%. Εκτός Βουλής στην πρόθεση ψήφου μένει η Ελληνική Λύση με 2,6%, το ΜέΡΑ25 με 2,5% και οι Σπαρτιάτες με 2,4%.

Δημοσκόπηση Facebook Twitter

Παρατηρείται, έτσι, μια μάχη των μικρών κομμάτων για να περάσουν τον πήχη του 3% με τη δεξαμενή των ψήφων που διεκδικούν να είναι ίδια για τα τρία κόμματα πέραν της ΝΔ ενώ για Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25 υπάρχουν όπως φαίνεται πολλές μετακινήσεις.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος, δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές, είναι σχεδόν στις 10 μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν 1 στους 10 ψηφοφόρους δεν έχει ακόμη αποφασίσει που θα ρίξει την ψήφο του, αλλάζοντας τα δεδομένα κυρίως ως προς την αυτοδυναμία της ΝΔ και ως προς τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή. 

Δημοσκόπηση Facebook Twitter

Συσπειρώσεις

Η ΝΔ βρίσκεται στο 92% ως προς τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της με μικρές διαρροές από 1% προς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας.

Στο 89% η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που χάνει 2 μονάδες προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και από 1% προς ΚΚΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ 25 αλλά και προς τους Σπαρτιάτες.

Στο 87% με περιθώρια ανόδου η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ που όμως χάνει ψηφοφόρους προς τη ΝΔ (6%) και προς τον ΣΥΡΙΖΑ (3%).

Οι έδρες

Η ΝΔ μπορεί να κινηθεί από 37.3% έως 42,7% και να πάρει 161 έδρες στο καλό σενάριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ από 18,5% έως 22,9% και 57 έδρες. To ΠΑΣΟΚ κινείται μεταξύ 10% και 13,4%, όπου παίρνει 32 έδρες. Το ΚΚΕ κινείται από 6,6% έως 8,8% και 20 έδρες. Η Ελληνική Λύση κινείται από 2,2% έως 4% και 9 έδρες. Η Νίκη κινείται μεταξύ 2,6% και 4,6% και οι έδρες εκτιμώνται σε 10. Η Πλεύση Ελευθερίας κινείται από 2,8% έως 4,8% και δείχνει να έχει τις περισσότερες πιθανότητες εισόδου με 10 εκτιμώμενες έδρες. Το ΜέΡΑ 25 κινείται από 2% έως 3,8% και δίνει μάχη για να βρεθεί ξανά στη Βουλή.

Δημοσκόπηση Facebook Twitter

Προτίμηση πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 39% θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει κάποιος. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6% και ο Δ. Κουτσούμπας με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου με 3%.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να αποκτά διαφορά 19,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 39,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 18,5%. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 11%, το ΚΚΕ με 7%, και η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%. Εκτός Βουλής φαίνεται πως μένουν το κόμμα Σπαρτιάτες με 2,8% και το ΜέΡΑ25 με 2%. 
Ακόμη, η έρευνα έδειξε ότι παραμένει αμετάβλητο το ποσοστό των ψηφοφόρων που δεν έχουν καταληξει στην επιλογή τους (5,5%), όπως και τα ποσοστά των κομμάτων.

Δημοσκόπηση Facebook Twitter

Βασικό σενάριο με επτακομματική Βουλή στις δεύτερες εκλογές 

Τα στοιχείο της έρευνας αναδεικνύουν ως βασικό σενάριο την επτακομματική Βουλή, ενώ στο β' μέρος της δημοσκόπησης φαίνεται να «παγιώνεται» και ο αριθμός των εδρών που θα καταλάβει το κάθε κόμμα.

Έτσι, στην επτακομματική Βουλή, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως εξασφαλίζει 162 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 55, το ΠΑΣΟΚ 22, το ΚΚΕ 20, και Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη παίρνουν από 10 έδρες.

Δημοσκόπηση Facebook Twitter

Όσον αφορά το σενάριο να υπάρχουν 8 κόμματα τελικά στη Βουλή, τότε η ΝΔ θα έχει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 53, το ΠΑΣΟΚ 32, το ΚΚΕ 19, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη από 10, ενώ το κόμμα Σπαρτιάτες θα πάρει 8 έδρες. 

Δημοσκόπηση Facebook Twitter
Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ