Δημοσκόπηση GPO: 6,4% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Πτώση για το ΠΑΣΟΚ

Δημοσκόπηση GPO: 6,4% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Πτώση για το ΠΑΣΟΚ Facebook Twitter
0

Προβάδισμα 6,4% για τη ΝΔ και πτώση για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με φόντο την υπόθεση Καϊλή καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της GPO.

Σημαντική παράμετρος που καταγράφεται είναι πως η επόμενη Βουλή είναι πιθανό ν είναι πεντακομματική . Ωστόσο τις εκλογές κατά τα φαινόμενα θα καθορίσουν οι αναποφάσιστοι και η διασπορά ψήφου στα μικρότερα κόμματα.

Τα κριτήρια της ψήφου των πολιτών, δεν συνδέονται μόνο με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, αλλά επεκτείνonται με σημαντικό ποσοστό σε θέματα δικαιοσύνης και διαφάνειας. Αντιθέτως μικρό είναι το ποσοστό που απαντάει πως θα ψηφίσει με βάση τα εθνικά θέματα.

Σε ένα περιβάλλον που σημαδεύεται από την παρατεταμένη κρίση, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, όπως έδειξε και το α’ μέρος του Οικονομικού Βαρομέτρου της GPO, οι πολιτικοί συσχετισμοί της στιγμής δεν εμφανίζουν ουσιαστικές διαφορές. Έτσι, η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με απλή αναλογική με 32,2% (32,4% στην προηγούμενη μέτρηση), διατηρώντας ένα προβάδισμα 6,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

 Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 25,8% των προτιμήσεων (25,6% στην προηγούμενη μέτρηση του Νοεμβρίου). Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 10,1%, χάνοντας μία ποσοστιαία μονάδα από τη μέτρηση του Νοεμβρίου, με σαφές αποτύπωμα των επιπτώσεων από την υπόθεση Καϊλή.

Δημοσκόπηση GPO Facebook Twitter

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,3% (5,8%), η Ελληνική Λύση με 3,9% (4,6%), Το ΜΕΡΑ 25 2,4% (2,3%), οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,8% (1,9%), η Εθνική Δημιουργία 1,4%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 3,7%, λευκό-άκυρο το1,4%, το 1,3% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 9,7% (9,2% στη μέτρηση του Νοεμβρίου).

Δημοσκόπηση GPO Facebook Twitter

Στο ερώτημα «τι θα έχουν κατά νου όσοι ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές;», πρώτες με ποσοστό 29,5% έχουν οι απαντήσεις για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Το 21% επιλέγει ως κριτήριο την ανάπτυξη της οικονομίας και το 19,8% την ιδεολογική ταύτιση. Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ένα 17,8% των ερωτηθέντων -καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό- δηλώνει ότι θα έχει στο μυαλό του τα ζητήματα της δικαιοσύνης και της διαφάνειας. Την εξωτερική πολιτική, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ένταση στα ελληνοτουρκικά, επιλέγει ως πρώτο κριτήριο μόλις το 8%.

Δημοσκόπηση GPO Facebook Twitter

Περί απλής αναλογικής

Σοβαρή διχογνωμία καταγράφεται στο ερώτημα τι προτιμούν οι πολίτες σε περίπτωση που από τις πρώτες εκλογές, με απλή αναλογική, δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το 50,1% απαντά ότι πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές, ενώ το 47,1% θα επιθυμούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας. 

Δημοσκόπηση GPO Facebook Twitter

Αξιολόγηση των υπουργών

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των υπουργών, σταθερά στην πρώτη θέση των προτιμήσεων με 66,8% των θετικών γνωμών παραμένει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ακολουθεί με το 57,6% των θετικών γνωμών. Την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος (53,1%), ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας (51,2%), ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης (46,6%), και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης (46,4%).

Δημοσκόπηση GPO Facebook Twitter

* Η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν από τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

**ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: σύνολο πληθυσμού 17 ετών και άνω. Σχεδιασμένο δείγμα 1.000 ατόμων. Πραγματοποιήθηκε στο σύνολό του. Το χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων:13-15 Δεκεμβρίου 2022. Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη. Το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία ως προς τις Περιφέρειες. Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση συστήματος CATI και CAWI με γραπτό δομημένο ερωτηματολόγιο. Το μέγιστο τυπικό στατιστικό σφάλμα σε σχέση με τα αποτελέσματα της μέτρησης είναι 3,1%.Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σταθμιστεί με τη σύνθετη στάθμιση ως προς το φύλο, την ηλικία και την κομματική προτίμηση. Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία της μέτρησης που παρουσιάζουμε αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βούλα Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακά

Πολιτική / Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Το κόμμα δεν αντέχει να καταβάλλει μισθούς σε όσους δεν προσφέρουν υπηρεσίες

«Το μήνυμα είναι ότι το κόμμα δεν αντέχει οικονομικά να καταβάλλει μισθούς σε πρόσωπα που δεν προσφέρουν υπηρεσίες», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου για την υπόθεση Γιώργου Τσίπρα
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

Πολιτική / Μητσοτάκης: Τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

«Ήταν δέσμευση που είχα αναλάβει προεκλογικά 33% όσο ήταν και πέρσι. Κινούμαστε λίγο πολύ στο όριο που μας έχει προσδιορίσει η ΕΕ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπολογίζει τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων περί τα 300 εκατομμύρια
NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα

«Δεν ανήκω στο κλαμπ όσων δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν στη ζωή τους» η αιχμή Τσίπρα για Κασσελάκη - Η συνέντευξη που οδήγησε στην εκπαραθύρωση του Γιώργου Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και η αντίδραση του εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού
NEWSROOM