Διαδοχικές συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό

Διαδοχικές συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
1

Σε σειρά επαφών και συζητήσεων ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό προχώρησε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον προέδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια συνολική αποτίμηση του Κυπριακού και να ανταλλάξουν κάποιες σκέψεις, καθώς, όπως πρόσθεσε, «είμαστε στην τελική φάση. Αλλά ελπίζω ότι δεν θα είναι και το τέλος της διαπραγμάτευσης, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την πρόσκληση του πρωθυπουργού για ενημέρωση, «έστω κι αν γίνεται την ημέρα που ξεκινούν οι διαβουλεύσεις στη Γενεύη» όπως ανέφερε. «Παρά ταύτα είναι σημαντικό να υπάρχει μια εθνική γραμμή για το ζήτημα αυτό» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι «έχει επιτευχθεί μια σημαντική πρόοδος αλλά οι μεγάλες δυσκολίες είναι ακόμα μπροστά μας». «Σε κάθε περίπτωση» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, «νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτό όσον αφορά στην εθνική στρατηγική της χώρας».

Διαδοχικές συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC

«Για το Κυπριακό υπάρχει εθνική γραμμή. Διεκδικούμε μια δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποδεκτή από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτό δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα. Η κ. Γεννηματά εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τις «αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών» και τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής.

Στη συνάντηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό σχετικά με το πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση και ποιες εκκρεμότητες υπάρχουν. Η κ. Γεννηματά, όπως δήλωσε, τόνισε «στον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα οφείλει να σταθεί στο πλάι του κυπριακού λάου και της πολιτικής ηγεσίας του», με ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε όλοι οι διεθνείς παράγοντες και κυρίως η ΕΕ να συμβάλουν ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία». Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στη θέση η «Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει».

Διαδοχικές συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC

«Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Για να μιλάμε για διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε λύση, σημαίνει πρώτα απ' όλα άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων. Σημαίνει κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων. Λύση σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο κράτη. Κράτος ενιαίο, βιώσιμο, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, εγγυητές, προστάτες. Η διαπραγμάτευση στην ουσία είναι σήμερα υπονομευμένη πρώτα και κύρια από την τουρκική, την τουρκοκυπριακή ηγεσία επίσης, με την ανάμειξη και άλλων δυνάμεων και μεγάλων συμφερόντων, όπως των ΗΠΑ, αφού διεξάγεται στην ουσία κάτω από όρους διχοτομικής λύσης. Απαιτείται σήμερα η μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση και από το λαό της Ελλάδας και από το λαό της Κύπρου» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το ΚΚΕ, μετά την συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Διαδοχικές συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC

Λίγο μετά τις έξη και μισή το βράδυ ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη ο οποίος ενημερώθηκε επίσης για τη λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η συνάντηση διήρκησε πλέον της ώρας και μετά ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε: «Για εμάς τα πράγματα ήταν και είναι ξεκάθαρα. Στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγετών της Κύπρου για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος. Υποστηρίζουμε την ύπαρξη μιας ενιαίας, κυρίαρχης και ανεξάρτητης Κύπρου, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βέβαια μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει ανάγκη από εγγυήτριες δυνάμεις ούτε από στρατεύματα κατοχής». Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι η συζήτηση ήταν διεξοδική και πως «εκτός των άλλων η συνάντησή μας συνέπεσε μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο κ.Τσίπρας με τον κ. Ερντογάν, και ο πρωθυπουργός με ενημέρωσε για τις απόψεις της τουρκικής πλευράς». 

Διαδοχικές συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά την αποχώρηση του από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε απαισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Λεβέντης τόνισε, ότι ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε πως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι δύο άνδρες ενδεχομένως θα μεταβουν στη Γενεύη εάν μέχρι Τέταρτη βράδυ τα κλιμάκια έχουν βρει έδαφος προσέγγισης. «Αν πάει ο Ερντογάν γιατί να μην πάω κι εγώ να κάνουμε ότι μπορούμε», είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Λεβέντη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων συμφώνησε μεν, του εξέφρασε δε την απαισιοδοξία του, διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, υπάρχουν πολλές δυσκολίες ακόμα, δεν έχει εξευρεθεί λύση στις αποζημιώσεις, οι Τούρκοι δεν δέχονται να αποχωρήσουν τα στρατεύματα τους και η λύση των κυανοκράνων είναι ακριβή. Όπως επισήμανε ο κ. Λεβέντης, ο ίδιος μετέφερε στον πρωθυπουργό ότι καθώς είναι 23 χρόνια μεγαλύτερος του, έχει συμμετάσχει σε πολλές διαδηλώσεις για το Κυπριακό. «Η γενιά μας είναι πληγωμένη για το θέμα της Κύπρου», πρόσθεσε.

Διαδοχικές συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC

Οι όροι συμμετοχής του πρωθυπουργού στη Διάσκεψη της Γενεύης στο επίκεντρο του διαλόγου με τον Π. Καμμένο

 

Τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός στη Διάσκεψη της Γενεύης, περιέγραψε ο ίδιος κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων (και υπουργό Εθνικής Άμυνας), Πάνο Καμμένο. «Το θέμα τώρα είναι», ακούστηκε να λέει ο πρωθυπουργός, «μόλις έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για το state of play (σ.σ. την πορεία των εργασιών) για τη διαπραγμάτευση στη Γενεύη, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το αν θα εκπροσωπηθούμε σε επίπεδο πρωθυπουργού ή αν θα αναλάβουν οι υπουργοί Εξωτερικών. Το θετικό είναι, και το επανέλαβα και στη συνομιλία μου με τον Τούρκο Πρόεδρο, ότι αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πού μπορούμε να φτάσουμε». Ειδικότερα, «αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, εγώ είμαι διατεθειμένος να παραστώ στη Γενεύη. Αν δεν διαφανεί, τότε οι υπουργοί Εξωτερικών θα πρέπει να αναλάβουν να φτάσουν τις συνομιλίες μέχρι εκεί που μπορούν να πάνε...», σε μια διαδικασία που θα έχει συνέχεια δηλαδή. Και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμπέρανε, «αυτή είναι μια κατάκτηση σημαντική, διότι μας δίνει τη δυνατότητα να παλέψουμε για λύση χωρίς να είμαστε με την πλάτη στον τοίχο».

Διαδοχικές συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC


Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας υπογράμμισε τη σημασία διαμόρφωσης «μιας εθνικής γραμμής που βάζει ως προϋπόθεση την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη, και την άρση των εγγυήσεων». Διαπίστωση που βρήκε σύμφωνο τον πρωθυπουργό, που συμπλήρωσε λέγοντας πως «είναι ένας κοινός άξονας Αθήνας-Λευκωσίας, και από ό,τι είδα σήμερα, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο πολιτικής συναντίληψης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις». «Επιτέλους σε κάτι να αποκτήσουμε κοινή εθνική γραμμή...», έκλεισε το διάλογο ο κ. Καμμένος.

Σημειώνεται πως με την συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, έκλεισε ο κύκλος ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Θα επηρεάζουμε κρίσιμες διεθνείς αποφάσεις»

Πολιτική / Γεραπετρίτης για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Θα επηρεάζουμε κρίσιμες διεθνείς αποφάσεις»

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη συγκυρία που διανύουμε καθώς η “γειτονιά μας” διαταράσσεται από δύο πολέμους» επισήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης
NEWSROOM
Live η κεντρική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο Σύνταγμα

Πολιτική / Στέφανος Κασσελάκης: «Είμαι στη διάθεση της Δικαιοσύνης για τη μεταβίβαση της εταιρείας μου- Δεν φανταζόμουν τέτοια λάσπη»

«Είπα νωρίτερα ότι σας περίμενα καιρό στη ζωή μου. Αλλά έχω την αίσθηση ότι με περιμένατε κι εσείς» σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης
NEWSROOM
Σακελλαροπούλου για Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Διεθνής αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας

Πολιτική / Σακελλαροπούλου για Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Διεθνής αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας

«Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις- Σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα πολλοί ψηφοφόροι

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις- Σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα πολλοί ψηφοφόροι

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, καθώς και μεταβολές στους καταλόγους ετεροδημοτών μέχρι τις 30 Απριλίου 2024
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Παπανδρέου Γιώργος : «Η Ελλάδα να στηρίξει ουσιαστικά τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης»«Η επίσημη έναρξη στη Γενεύη των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντσί, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί ένα κρίσιμο σταθμό στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μάιο του 2015.Σε αυτή την ιστορική συγκυρία είναι σημαντικό οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να στηρίξουν ουσιαστικά τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης και λειτουργικής για μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο.Μιας λύσης, σε συνέχεια των συμφωνιών κορυφής του 1977 και 1979 και των αποφάσεων του ΟΗΕ για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ που δρομολογήθηκε το 2003, έχει δημιουργήσει το πλαίσιο των εγγυήσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε πολίτη στη Μεγαλόνησο και συνέβαλε στη δημιουργία νέων προϋποθέσεων για τη λύση του Κυπριακού ζητήματος.Μιας λύσης που θα γυρίζει σελίδα στην τραγωδία της εισβολής και της κατοχής, με ασφάλεια και ειρήνη. Που θα οδηγήσει σε μια ενωμένη Κύπρο υπόδειγμα δημοκρατίας, ανάπτυξης και σταθερότητας.Μια θετική εξέλιξη των συνομιλιών θα είναι ωφέλιμη όχι μόνο για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και την ίδια την Ευρώπη.»