Der Standard: «Ο Τσίπρας δεχόταν πιέσεις προκειμένου να υπάρξουν παραιτήσεις»

Der Standard: «Ο Τσίπρας δεχόταν πιέσεις προκειμένου να υπάρξουν παραιτήσεις» Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Η παραίτηση του Νίκου Τόσκα απασχολεί τα γερμανόφωνα ΜΜΕ, τα οποία εστιάζουν στο «μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης όσον αφορά στις φονικές πυρκαγιές.

Μεταξύ άλλων, η αυστριακή Der Standard, σε δημοσίευμα με τίτλο «Μετά τις πυρκαγιές έλληνας αναπληρωτής υπουργός υποβάλει την παραίτησή του», αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεχόταν πιέσεις για παραιτήσεις.


Τονίζει ότι «όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτό το αίτημα του Νίκου Τόσκα. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ο Τσίπρας δεχόταν πιέσεις προκειμένου να υπάρξουν παραιτήσεις. [...] Οι αρμόδιες για τη δημόσια ασφάλεια αρχές δέχθηκαν κριτική και επειδή επί μέρες υπήρχε σύγχυση για τον ακριβή αριθμό των νεκρών». 

Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SWR επισημαίνει ότι: «Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα παραιτήθηκε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη θητεία του μετά την απώλεια 89 ανθρώπινων ζωών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτησή του. Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει μεν ότι αναλαμβάνει την ευθύνη γι' αυτή την καταστροφή, αλλά επισημαίνει ότι για τις πυρκαγιές φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις διότι τα αυθαίρετα κτίσματα και οι δρόμοι-αδιέξοδα στις πληγείσες περιοχές προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δικής τους θητείας».

Η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα της πως «ο Τόσκας ανέφερε ότι με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, δεν μπορεί να συνεχίσει. [...] Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απέτυχε και ότι η προειδοποίηση των κατοίκων και η εκκένωση των περιοχών δεν έγιναν αρκετά γρήγορα».


Η εφημερίδα Augsburger Allgemeine υπό τον τίτλο «ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραιτείται μετά από τις δασικές πυρκαγιές», αναφέρει: «Περίπου 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Τώρα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού [...] Ο Τόσκας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αστυνομία, την πυροσβεστική και την προστασία του πολίτη ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει μετά την απώλεια τόσων ανθρώπων».

H FAZ στο Μάτι

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει αναλυτικό ρεπορτάζ από το Μάτι με οδοιπορικό και μαρτυρίες κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές. Το άρθρο εστιάζει, μεταξύ άλλων, στις δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, σε πιθανές παραλείψεις, στο πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα αλλά και στην έλλειψη εθελοντικού πυροσβεστικού σώματος: «Μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι, που κόστισαν τη ζωή πολλών ανθρώπων, αρκετοί σκέφτονται τώρα πώς θα μπορούσε στο μέλλον να αποφευχθεί μια τέτοια καταστροφή. Το πρόβλημα είναι και η έλλειψη συλλογικού πνεύματος».

Στο άρθρο ο δημοσιογράφος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Κανείς δεν κατηγορεί το κράτος για το ότι ξέσπασε φωτιά και ότι έφτασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα το Μάτι. Στην Ελλάδα τα ζεστά, ξηρά καλοκαίρια είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο μέρος του οποίου είναι και οι πυρκαγιές. Ούτε για το ότι εκείνη την αποφράδα ημέρα είχε δυτικό άνεμο κατηγορεί κανείς την κυβέρνηση.  [...] Εδώ υπάρχει όμως ένα άλλο ερώτημα: Στο Μάτι, σε μια περιοχή όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς δεν υπάρχει σειρήνα συναγερμού, όπως μας επιβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Γιατί;».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Εμανουέλ Μακρόν: Η Ελλάδα είναι ένα υπόδειγμα, ένα μοντέλο οικονομικής προόδου

Ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Ελλάδας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο μετά την κρίση που διήλθε, καθώς και ότι η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της
THE LIFO TEAM
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Πολιτική / Παπασταύρου από Δελφούς: Πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στην προστασία των θαλασσών

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δήλωσε πως «πριν τελειώσει το έτος» η χώρα μας θα έχει τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΛΦΟΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης από Δελφούς: «Χρειαζόμαστε plan b εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή επεκταθεί»

«Εάν το μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου να έχουμε σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό του πετρελαίου και προϊόντων», σημείωσε ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΜΟΝΑΚΟ

Πολιτική / Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό: Συναντήθηκε με Μητσοτάκη και Τασούλα

Κατά τις συναντήσεις, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις πρωτοβουλίες της χώρας για βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου πλούτου και τον ρόλο της Μεσογείου ως κοινού σημείου αναφοράς
THE LIFO TEAM