Δεν διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα της Ελλάδας απέναντι στο λόμπι των ξένων τραπεζών

Δεν διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα της Ελλάδας απέναντι στο λόμπι των ξένων τραπεζών Facebook Twitter
2

 

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ την κρίσιμη διετία της περιόδου (από 7 Μαρτίου 2010), κατηγορεί ανοιχτά την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ότι δεν έδειξε την απαιτούμενη διαπραγματευτική πυγμή απέναντι σε μια Ευρώπη, που τότε ήταν απολύτως ανέτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.

 

Ο Ρουμελιώτης υποστηρίζει ότι ο Παπανδρέου έπρεπε ήδη από την άνοιξη του 2010 να συμμαχήσει με τον Στρος Καν του ΔΝΤ και να απαιτήσει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, απειλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες (που διαφωνούσαν) ακόμη και με χρεοκοπία της χώρας.

 

 

Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΔΝΤ

Ο κ.Ρουμελιώτης θεωρεί πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η ΕΚΤ θα υποχωρούσαν μπροστά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, διότι διακρατούσαν ελληνικά ομόλογα ύψους 76 δισ ευρώ και δεν θα μπορούσαν να αποτρέψουν την κατάρρευση όλης της Ευρωζώνης αν χρεοκοπούσε.

 

Ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποίησε, σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, το ΔΝΤ ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες, με σκοπό τη λήψη βοήθειας μέσω των κοινοβουλίων των Ευρωπαϊκών κρατών, δηλαδή, μέσα από τους προϋπολογισμούς των εταίρων μας.

 

Τελικώς η Ελλάδα «αυτοπαγιδεύτηκε», καθώς οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι ήταν αρχικά εντελώς αρνητικοί στη συμμετοχή του ΔΝΤ, θεώρησαν ότι τα ποσά για την Ελλάδα ήταν τεράστια και ότι θα ήταν καλό στην προσπάθεια αυτή να συνδράμει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

 

ΤΟ ΔΝΤ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - με εμπιστευτικό έγγραφο που απέστειλε στις 25 Μαρτίου του 2010 – ότι το ελληνικό χρέος είναι «δυσβάσταχτο» και ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα σταματήσουν την ανοδική πορεία του χρέους, το οποίο θα αυξάνονταν πάνω από το 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2013.

 

Είχε επίσης προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι δεν θα πρέπει η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει σε στενά χρονικά πλαίσια και ότι θα πρέπει να δοθούν τουλάχιστον 5 χρόνια στην Ελλάδα, ώστε να μην «σκοτωθεί» η ανάπτυξη.

 

Εάν είχε γίνει τότε το κούρεμα του χρέους, θα μπορούσε η Ελλάδα να είχε κερδίσει περισσότερο χρόνο για τη δημοσιονομική της προσαρμογή, ενώ και τα μέτρα ίσως ήταν λιγότερο επώδυνα, σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη.

 

«Δεν δείξαμε την απαραίτητη διαπραγματευτική πυγμή, ώστε να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμφέροντα της χώρα μας, απέναντι στο λόμπι των ξένων τραπεζών», καταλήγει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

 

 «Και βεβαίως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης προστάτεψαν τα εθνικά τους συμφέροντα, δηλαδή τα συμφέροντα  των τραπεζών τους και καλά κάνανε», τονίζει.

 

Θα έπρεπε η Ελλάδα να επιμείνει στην αναδιάρθρωση και να συμμαχήσει με τον Στρος Καν και να απειλήσει με χρεοκοπία, καθώς θα έχανε κυρίως η Ευρώπη, αλλά υποστηρίζει ότι η τότε κυβέρνηση απέρριψε η ίδια τελικά το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης, όπως είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά του ΔΝΤ.

 

 

 

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

2 σχόλια
Μα το πρόβλημα κάθε φορά είναι το ίδιο: Οι κυβερνώντες φάνηκαν ανίκανοι να κάνουνε καλά τη δουλειά τους. Από τον Χρυσοχοϊδη που δεν διάβασε το μνημόνιο γιατί είχε πάρα πολλές δουλειές, μέχρι το τέλευταίο στέλεχος της τότε κυβέρνησης, όλοι φανήκανε κατώτεροι των περιστάσεων, και φυσικά ο πρωθυπουργός μας αντί να πολεμήσει για τις θέσεις μας τότε γυρνούσε και έλεγε δεξια κι αριστερά "Κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα".Όσο για τα σχόλια του κ. Ρουμελιώτη, έτσι είναι, έχει γραφτεί άλλωστε ξανά στο παρελθόν.Αδυνατώ να καταλάβω όμως γιατί να πρέπει ο ελληνικός λαός να παίξει το ρόλο του εξομολογητή του κ. Ρουμελιώτη που θα δώσει άφεση, ο ρόλος του τις κρίσιμες εκείνες μέρες ήτανε η προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων, κάτι που φυσικά δεν έγινε.
Είναι αργά για...δάκρυα κύριε πρώην εκπρόσωπε της χώρας μας στον ληστρικό Οργανισμό....Αλήθεια,όταν συνέβαιναν όλα τούτα τα συνταρακτικά,που καταμαρτηρεί,που ήταν ο κ.Ρουμελιώτης?...