Βορίδης: Πρόστιμο 300 ευρώ την εβδομάδα σε ανεμβολίαστους δημοσίους υπαλλήλους που αρνούνται το τεστ

Βορίδης: Πρόστιμο 300 ευρώ την εβδομάδα σε ανεμβολίαστους δημοσίους υπαλλήλους που αρνούνται το τεστ Facebook Twitter
Οι ανεμβολίαστοι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν κάνουν τεστ, δεν εισέρχονται στην υπηρεσία τους και πληρώνουν πρόστιμο - Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi
0

Για τις μηνύσεις αντιεμβολιαστών και αρνητών της πανδημίας σε δημόσιους λειτουργούς, το δικαίωμα των πολιτών στις μηνύσεις, αλλά και τα εμβόλια στους δημόσιους υπαλλήλους μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα. 


Όπως είπε ο ίδιος, «τα αποτελέσματα των εμβιολιασμενων στο δημόσιο είναι αρκετά καλύτερα από το μέσο όρο, είναι κοντά στο 72-73%, αριθμός από τον μέσο όρο του πληθυσμού». 

 
Ερωτηθείς για τους δημοσίους υπαλλήλους που αρνούνται να εμβολιαστούν και να κάνουν διαγνωστικό τεστ, αποκάλυψε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, ναι μεν δεν εισέρχονται στην υπηρεσία τους, ωστόσο τούς επιβάλλονται πρόστιμα 300 ευρώ την εβδομάδα, κάτι που ουσιαστικά οδηγούν σε αποστέρηση μισθού. Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, τα πρόστιμα εισπράττονται με παρακράτηση μισθού, μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή αυτήν, την τρέχουσα εβδομάδα. 

«Αστείες οι μηνύσεις των αρνητών» 

Αναφορικά με τις μηνυτήριες αναφορές από αρνητές, τις οποίες χαρακτήρισε «αστείες», ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «υπάρχει ένα υπόδειγμα έγκλησης, που μιλάει για εσχάτη προδοσία, βασανιστήρια, εγκληματικές οργανώσεις, δηλαδή είναι αυτό που λέμε “ό,τι να’ ναι”. Πάνε διάφοροι καταθέτουν αυτή την έγκληση και υποθέτω ότι εκείνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να κινητοποιήσουν ή να εκφοβίσουν δήθεν με τον τρόπο αυτό και να κινητοποιήσουν τις αρχές για συλλήψεις στο πλαίσιο δήθεν αυτόφωρων αδικημάτων, καθηγητών, διευθυντών και άλλων στελεχών της δημόσιας διοίκησης».

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι θα πρέπει επί τόπου να υποβάλλονται μηνύσεις για ψευδείς καταμηνύσεις από τους εγκαλούμενους, προκειμένου να υπάρχει σύλληψη. «Θα πρέπει να δοθεί μια γενική κατεύθυνση – νομίζω ότι κινήθηκε ήδη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου– ώστε αυτές οι μηνύσεις να αρχειοθετούνται κατευθείαν και άνευ ειδικής εξετάσεως ως προφανώς αβάσιμες και ψευδείς, και να μένει η μήνυση για την ψευδή καταμήνυση και τη συκοφαντική δυσφήμιση και να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη αυτοί που κάνουν αυτά τα πράγματα για να κριθούν για τις πράξεις τους και να τελειώνουμε», είπε χαρακτηριστικά.


«Δικαίωμά τους είναι να καταθέτουν μηνύσεις, αλλά το δικαίωμα κάθε πολίτη προφανώς σταθμίζεται απέναντι σε δυο άλλα ενδεχομένως αδικήματα που τελεί κάποιος που καταθέτει μηνύσεις και αγωγές. Μιλάμε για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης και της συκοφαντικής δυσφήμισης. Αν είναι προφανώς ψευδής μια μήνυση και γίνεται με μόνο σκοπό την ταλαιπωρία και τον εκφοβισμό, τότε αυτό δεν είναι δωρεάν, έχει συνέπειες», δήλωσε ο κ. Βορίδης.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε «πιο δύσκολο και σύνθετο νομικά», το θέμα που προέκυψε με ασθενή ο οποίος αρνήθηκε να διασωληνωθεί και απείλησε μαζί με τους συγγενείς του τους γιατρούς με δικαστικές περιπέτειες.

«Το ζήτημα είναι κατά πόσο μπορεί κάποιος να αρνηθεί ο ίδιος μια ιατρική πράξη, αν έχει τη συνείδηση της απόφασής του. Σε περιπτώσεις ανηλίκων όπου γονείς αρνούνται για παράδειγμα μια μετάγγιση αίματος, το ζήτημα έχει λυθεί με εισαγγελική εντολή. Με τους ενήλικους, όμως, που έχουν συνείδηση των αποφάσεων τους, τα πράγματα είναι διαφορετικά», διευκρίνισε.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ