Αυξάνεται από 1η Φεβρουαρίου ο κατώτατος μισθός

Αυξάνεται από 1η Φεβρουαρίου ο κατώτατος μισθός Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου, επανέλαβε η Έφη Αχτσιόγλου. 

«Προχωράμε άμεσα, εντός Ιανουαρίου, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών, όπως έχουμε δεσμευτεί απέναντι στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό λαό», επισήμανε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας.

Επιπλέον, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε: «Η αύξηση θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου. Το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων προτείνει ένα εύρος αύξησης από 5-10%. Η δική μας άποψη είναι να μπορέσουμε να φτάσουμε τα πιο υψηλά επίπεδα που είναι δυνατόν και που θεωρούμε ότι με ασφάλεια μπορεί να ανταποκριθεί η ελληνική οικονομία. Την τελική απόφαση θα τη λάβει και θα την ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, δεν έχει ληφθεί ακόμη».

Παράλληλα τόνισε ότι «η συρρίκνωση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως επιβεβαιώθηκε και την περίοδο 2010-2014, οδηγεί σε καθίζηση της ζήτησης εντός της ελληνικής οικονομίας και είναι αντιαναπτυξιακό μέτρο. Η συμπίεση των μισθών σε μία οικονομία όπως η ελληνική συμβάλλει στην εκτόξευση της ανεργίας και σε υφεσιακή κατάσταση. Η δική μας θέση, που επιβεβαιώνεται από το πόρισμα, είναι ότι η τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων αφενός συμβάλλει στο να έχεις μία δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου, αφετέρου δίνει και μία τόνωση στην εσωτερική ζήτηση και με αυτή την έννοια θα αποτελέσει αναπτυξιακό παράγοντα, μοχλό ανάπτυξης».

Αναφορικά με τις δικαστικές προσφυγές για αναδρομικά συντάξεων, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «η πολιτική ευθύνη για τις εκκρεμότητες σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, η πολιτική ευθύνη γι' αυτές τις αποφάσεις, ανήκει στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Την περίοδο 2010-2014 προέβησαν σε μία σειρά διαδοχικών οριζόντιων περικοπών στις συντάξεις χωρίς κανένα σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα και ενώ περιέκοπταν διαδοχικά και οριζόντια τις συντάξεις ταυτόχρονα οδηγούσαν το ασφαλιστικό σύστημα στη χρεοκοπία». Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 η οποία εναρμονίζεται απολύτως με το Σύνταγμα και με τον τρόπο που ερμηνεύτηκε το Σύνταγμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας. 'Αρα, πολιτικά η παρούσα κυβέρνηση στο ζήτημα έχει απαντήσει, έχει εναρμονιστεί με το Σύνταγμα και τις αρχές, έκανε μία μεταρρύθμιση η οποία πέραν του ότι έθεσε ενιαίους και διαφανείς κανόνες και προστάτεψε τις καταβαλλόμενες συντάξεις, την ίδια στιγμή διέσωσε και το ασφαλιστικό σύστημα από τη χρεοκοπία. Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του δικαστικού αυτού κύκλου και όταν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις, αμετάκλητες, των ανωτάτων δικαστηρίων θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, με βάση το Σύνταγμα προφανώς και με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα. Αν κάτι έχουμε αποδείξει είναι ότι στο επίπεδο του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού πραγματικά κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υποστηρίξουμε τους συνταξιούχους. Η πρόσφατη οριστική και αμετάκλητη ακύρωση των περικοπών και οι αυξήσεις που δίνουμε στις συντάξεις μετά από 10 χρόνια επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές».

Παράλληλα, η υπουργός, στη συνέντευξή της στο Ραδιόφωνο 247, επισήμανε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2019 «620.000 συνταξιούχοι βλέπουν ήδη αυξήσεις στις συντάξεις τους και οι αυξήσεις αυτές θα συνεχιστούν για μία πενταετία. Αυτές οι αυξήσεις έχουν μία πολύ ισχυρή συμβολική σημασία διότι, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, αυξάνονται οι συντάξεις και οι μισθοί στη χώρα και είναι πολύ σημαντικό γιατί μαρτυρά πως εμπεδώνεται η ανάκαμψη της οικονομίας και η βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας, η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Για εμάς αυτό εμπεδώνεται μόνο αν μεταφραστεί σε βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών».

Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, ανέφερε ότι είναι «μία πολύ σημαντική υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει ότι για κάθε νέο εργαζόμενο ή μακροχρόνια άνεργο που θα προσλαμβάνεται σε μία επιχείρηση θα εκπίπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα προσαυξημένες κατά 50%».

«Προσπαθούμε με συντονισμένες παρεμβάσεις να δημιουργήσουμε κίνητρα για προσλήψεις ώστε να συνεχίσει να βαίνει μειούμενη η ανεργία και να πετύχουμε υψηλότερους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα», κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ EUROGROUP ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πολιτική / Financial Times: Υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Η αποχώρηση του Πασκάλ Ντόναχιου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας και κατ΄ επέκταση από το «τιμόνι» της Ευρωομάδας, εκκινεί τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα των διαδόχων του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, επέμεινε στις καταγγελίες της ότι ο Λαζαρίδης επιτέθηκε στον μάρτυρα και ζήτησε την απομάκρυνσή του από τη ΝΔ
LIFO NEWSROOM
«Το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά οι πολιτικοί που παρεμβαίνουν σε αυτήν»

LiFO politics / «Δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι το πρόβλημα αλλά οι πολιτικοί που παρεμβαίνουν»

Ο καθηγητής Νικόλαος-Κομνηνός Χλέπας, εξηγεί γιατί το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά το σύστημα ακραίου συγκεντρωτισμού της εξουσίας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ζελένσκι: «Ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Τραμπ» – Μητσοτάκης: «Η χώρα μας θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο»

Πολιτική / Ζελένσκι: «Ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Τραμπ» – Μητσοτάκης: «Η χώρα μας θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται ο ενεργειακός διάδρομος που συνδέει Αλεξανδρούπολη και Οδησσό, επιτρέποντας την αποστολή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM