Μείωση των κατώτερων μισθών κατά 22% με επιπτώσεις σε όλα τα κλιμάκια, περικοπές στις κύριες συντάξεις του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και τραπεζών κατά 15% και του ΝΑΤ κατά 7% ( που θα ισχύσουν αναδρομικά από τις αρχές του έτους), κατάργηση των κανονισμών εργασίας στις ΔΕΚΟ που ισοδυναμούν με άρση μονιμότητας για τους εργαζόμενους σε αυτές, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο του μνημονίου για τη νέα δανειακή σύμβαση που αποτέλεσε χθες το αντικείμενο της μαραθώνιας σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Μεγάλο "αγκάθι" των διαπραγματεύσεων εξακολουθούν να είναι, πάντως, οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων που προέβλεπε το σχέδιο του μνημονίου και για τις οποίες δεν επήλθε συμφωνία.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο του μνημονίου που τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει:

- Τη μείωση κατά 22% του βασικού μισθού άμεσα. Ειδικότερα για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, ο μειωμένος μισθός να είναι μειωμένος κατά 32% συγκριτικά με σήμερα. 

- Το πάγωμα των βασικών μισθών στα επίπεδα αυτά, καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος.

- Το πάγωμα των ωριμάνσεων, έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%.

- Τη μείωση, από τους έξι στους τρεις μήνες του χρονικού διαστήματος από τη λήξη της σύμβασης κατά το οποίο εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι της ( μετενέργεια). Μετά από αυτό, αν δεν υπάρξει σύμβαση, θα ισχύει ο βασικός μισθός συν τα επιδόματα αρχαιότητας, επικινδυνότητας, παιδιών και σπουδών.

- Οι συλλογικές συμβάσεις δεν θα έχουν διάρκεια πάνω από 3 έτη, ενώ υφιστάμενες συμβάσεις που ήδη έχουν διάρκεια 24 μηνών θα λήξουν σε έναν χρόνο από τώρα.

 - Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ 2% άμεσα και επιπλέον 3% το 2013.

- Την αναθεώρηση ως το τέλος Ιουνίου των ειδικών μισθολογίων για δικαστικούς, γιατρούς, διπλωματικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

 - Την ιδιωτικοποίηση έως το τέλος του Ιουνίου του 2012 των προγραμματισμένων πακέτων μετοχών των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και του διεθνούς κέντρου Τύπου. Ο στόχος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις περιορίζεται πάντως στα 19 δισ. ευρώ από 50 δισ. ευρώ.

- Τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών, αλλαγές στον ΦΠΑ με στόχο την απλοποίηση του συστήματος επιβολής του φόρου, το κλείσιμο 200 εφοριών έως το τέλος του έτους.

 - Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου και μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr