Αυστρία εναντίον Γερμανίας για το προσφυγικό: Μπαίνουν χιλιάδες και η Γερμανία παίρνει ελάχιστους

Αυστρία εναντίον Γερμανίας για το προσφυγικό: Μπαίνουν χιλιάδες και η Γερμανία παίρνει ελάχιστους Facebook Twitter
1

Νέες ευθύνες στη Γερμανία για την προσφυγική κρίση ρίχνει η Αυστρία ζητώντας να σταματήσει η πολιτική των ανοιχτών θυρών. Τα ημερήσια όρια στον αριθμό προσφύγων είναι ήδη πραγματικότητα στη Γερμανία, όπου από τις αρχές Νοεμβρίου υπάρχουν περιορισμοί ως προς το πόσοι πρόσφυγες επιτρέπεται να εισέρχονται ανά ώρα από τους συνοριακούς σταθμούς στη Γερμανία, και από τότε έχει αυξηθεί και ο αριθμός επανεισερχόμενων στην Αυστρία, τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός καγκελαρίας, Γιόζεφ ΄Οστερμαγιερ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις συνοριακοί σταθμοί από τον καθένα από τους οποίους εισέρχονται 50 πρόσωπα την ώρα, κάτι που αντιστοιχεί σε ένα ημερήσιο αριθμό 3.600 προσώπων, στον οποίο έχουν προσαρμοστεί και οι αυστριακές υπηρεσίες, αναφέρει ο υπουργός καγκελαρίας, σχολιάζοντας αντιδράσεις από το Βερολίνο σε πρόσφατες τοποθετήσεις του Αυστριακού καγκελάριου, Βέρνερ Φάιμαν.

Όπως σημειώνει, μία επιπλέον απόδειξη ότι υπάρχουν αυτά τα ημερήσια όρια είναι και το γεγονός πως στα καταλύματα διέλευσης στην Αυστρία φιλοξενούνται επί ημέρες έως και 20.000 πρόσφυγες, επειδή αυτοί, εξαιτίας των ημερήσιων ορίων στη Γερμανία, δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους και για τον άλλο προορισμό προτίμησης τους, τη Σουηδία.

Στις δηλώσεις του ο Γιόζεφ ΄Οστερμαγιερ, ο οποίος θεωρείται ως ο στενότερος συνεργάτης του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, αποσαφηνίζει πως πρέπει να τερματιστεί η πολιτική της ανοιχτής προώθησης προσφύγων, κάτι στο οποίο, όπως προσθέτει, είχαν συμφωνήσει όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Δεν είναι δυνατόν να προωθούνται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι προς την Αυστρία και η Γερμανία να αφήνει την ίδια στιγμή να εισέλθει στο έδαφός της μόνον ένας συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων, τονίζει.

Ο ίδιος επαναλαμβάνει την πρόταση του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, σύμφωνα με την οποία πρέπει η Γερμανία να καθορίσει ένα ημερήσιο όριο και να φέρνει πρόσφυγες στη Γερμανία απευθείας από την Ελλάδα, ενώ για να υπάρχει συντεταγμένη εκροή θα πρέπει να εκδίδεται βίζα διέλευσης, με την οποία καταγεγραμμένοι πρόσφυγες θα μπορούν να ταξιδεύουν πιο ελεγχόμενα και νομικώς ασφαλέστερα για τη Γερμανία.

Τέλος, στις δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός καγκελαρίας αποσαφηνίζει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνον μία πανευρωπαϊκή λύση για την προσφυγική κρίση, πως χρειάζεται να υπάρχουν Hotspots στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για μία καταγραφή των προσφύγων χωρίς κενά μία δίκαιη κατανομή τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ένα σχέδιο δράσης με την Τουρκία, ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα για το άσυλο όπως επίσης και συμφωνίες επαναπροώθησης.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ", ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν είχε ζητήσει από τη Γερμανία να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα και από τις γειτονικές χώρες της Συρίας, συμπληρώνοντας πως δεν επιτρέπεται η Αυστρία να γίνει "προθάλαμος της Γερμανίας", κάτι για το οποίο αντιστέκεται σθεναρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία πρέπει να καθορίσει μία ημερήσια ποσόστωση και να εκδώσει έγγραφα διέλευσης για πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Τουρκία ή την Ιορδανία, από τα οποία θα διαπιστώνεται ότι οι πρόσφυγες που φθάνουν μπορούν να εισέλθουν στη Γερμανία.

Δεν μπορεί να γίνεται περαιτέρω αποδεκτό ότι καθημερινά μετακινούνται πολλές χιλιάδες πρόσφυγες προς την Κεντρική Ευρώπη και από την άλλη πλευρά η Γερμανία ανακοινώνει ότι "σήμερα αφήνει να εισέλθουν στη χώρα μόνον 1.000 ή 2.000", είχε τονίσει ο Βέρνερ Φάιμαν.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια
Υπαρχει μια ξεκαθαρη πολωση μεταξυ Αυστριας και Γερμανιας απο τον περσινο Σεπτ., οταν η Μερκελ συμφωνησε με τον σουηδο πρωθυπουργο Στεφαν Λοφβεν, να σπρωξουν νομοθεσια για ολες τις ευρωπαικες χωρες να δεχτουν περισσοτερους προσφυγες. ( Συμφωνα με τους Ταιμς του Λος Αντζελες, της 9ης Σεπτ 2015, η Σουηδια ειχε δεχτει αναλογικα περισσοτερους προσφυγες απο καθε αλλη ευρωπ. χωρα ). Η Αυστρια πληθυσμιακα θυμιζει Ελλαδα ( 8.7 εκατ. περιπου ο πληθυσμος της ), αρχικα ειχε ανακοινωσει Σεπτ 2015 οτι θα δεχοταν 9.000 αιτησεις ασυλου. Γεωγραφικα βρισκεται μεταξυ Ουγγαριας-Κροατιας και Γερμανιας και οταν αρχισε η τελευταια να φιλτραρει τα συνορα της την στιγμη που επιασε το νουμερο-οροφη των 800.000 προσφυγων, η Αυστρια αμεσως ανακοινωσε οτι θα κανει το ιδιο στα δικα της συνορα ( με τη βοηθεια στρατου ) αφου φοβοταν οτι θα παθαινε οτι εχουμε παθει εμεις με την Ειδομενη και το παραλιακο μετωπο στην Αθηνα.Στο τελος της χρονιας το νουμερο για αιτησεις ασυλου στην Αυστρια ειχε ανεβει στις 80.000, δηλαδη περιπου στο 1% του πληθυσμου της, υποψιαζομαι για να δωσει "απαντηση" στη Γερμανια που αναλογικα και συμφωνα με τον πληθυσμο της ειχε κανει το ιδιο ποσοστο μεχρι τα τελη του Σεπτ 2015 και να αποστασιοποιηθει απο την γερμανο-σουηδικη συμμαχια Μερκελ-Λοφβεν.Τα πραγματα δεν εξομαλυνθηκαν. Η Γερμανια εχει δεχτει ανω του ενος εκατ. προσφυγων μεχρι στιγμης και η ανοιξη μπροστα μας...Οι Αυστριακοι εχουν καρφωσει τα βλεμματα τους στη συμπεριφορα των γερμανικων συνορων και σε Ιορδανια-Τουρκια.Δεν υπαρχει πιο ενδιαφερον παραδειγμα της πολυπλοκοτητας του ζητηματος του προσφυγικου στην ευρωπαικη ηπειρο, απο αυτο της Δανιας : http://www.nybooks.com/articles/2016/03/10/liberal-harsh-denmark/