Απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: «Η Τουρκία απομονώνεται»

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: «Η Τουρκία απομονώνεται» Facebook Twitter
5

Σκληρή απάντηση έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στη δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν της  χθεσινής Συνοδού των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου κατά της Άγκυρας, 

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο τηλεοπτικό σταθμός Alpha, σημειώνουν ότι «η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δείχνει και τη σημασία της δήλωσης των Med7, τόσο αναφορικά με τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ, όσο και εις ότι αφορά την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Η Τουρκία, απομονώνεται, πιέζεται με αποτέλεσμα να γίνεται απρόβλεπτη».

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και βρίσκεται σε διαρκή συντονισμού με τους ετέρους και συμμάχους της στην περιοχή.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν εξάλλου πως η Med7 καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Οι επτά ηγέτες των χωρών του Νότου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κάλεσαν την ΕΕ να εξετάσει κατάλληλα μέτρα σε βάρος της Άγκυρας, εάν δεν τερματιστούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ


Είχε προηγηθεί προκλητική δήλωση – απάντηση της Άγκυρας στις χώρες της Med7. «Απορρίπτουμε την δήλωση των Med7 ως προκατειλημμένη, απομακρυσμένη από την πραγματικότητα και αντίθετη με τον διεθνές δίκαιο» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται, επίσης, ότι «τέτοιες δηλώσεις αντανακλούν τις εθνικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων που δεν είναι συμβατές με τις αρχές του ΟΗΕ όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Δεν έχει καμία αξία, καμία επίπτωση και δεν μας επηρεάζει».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής μετά τη συνεδρίαση της Med7 στη Μάλτα «αποτελεί παράδειγμα του πώς οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται την παρουσία τους στην ΕΕ και πώς ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ συνεργάζονται σε αυτό».

«Γι' αυτό η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν μπορεί να αποτελούν αξιόπιστο παράγοντα στην επίλυση του Κυπριακού» προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ επανερχόμενο στη θέση ότι «πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού».

Πολιτική
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Πολιτική / Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στις δηλώσεις του Νόαμ Κατζ, ο οποίος άσκησε κριτική για ελλιπή προστασία της πόλης από «οργανωμένες μειονότητες», ανεπαρκή καθαριότητα και έλλειψη ασφάλειας που –κατά τον ίδιο– κάνει τους Ισραηλινούς τουρίστες να αισθάνονται άβολα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία

Πολιτική / ΥΠΕΞ για τουρκικά θαλάσσια πάρκα: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια»

Η εξαγγελία «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» αναφέρει η ελληνική πλευρά
LIFO NEWSROOM
Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Πολιτική / Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Στην μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 83 βουλευτές της ΝΔ καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

Πολιτική / Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

«Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του Οργανισμού από την ίδρυσή του έως σήμερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες και οι διακομματικές αστοχίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Σοβαρό ναι. Βαθύ δεν το κατανοώ.Εγώ πρώτ'απ'όλα θέλω θεσμούς. Δεύτερον θέλω συνέχεια στους θεσμούς. Εξωτερική και εκπαιδευτική πολιτική σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Δεν μπορεί για τις Πρέσπες να ενεργεί μόνος του ο Τσίπρας. Μυστικά. Και να μην τον κράζει άπας ο Τύπος.Αλλά εδώ έχουμε "ανεξάρτητους και μάχιμους" δημοσιογράφους (και βέβαια το αντίστοιχο κοινό) που μισούνε τους θεσμούς. Τους βλέπουν ως έκφραση της καθεστηκυίας τάξης. Δεν ζητάνε την βελτίωσή τους (την οποία προφανώς χρειάζονται). Δεν κάνουν εποικοδομητική κριτική. Ζητάνε να "ρίξουν το σύστημα" και κάτι άλλες τέτοιες π@π@ρολογίες.Όταν έπεφτε η Πόλη, μέσα από τα τείχη ο Σχολάριος είχε αναρτημένο ανάθεμα για τον Παλαιολόγο και οι ανθενωτικοί κάναν πορεία κατά των ενωτικών. Ο Παλαιολόγος ήταν ενωτικός σε μια απόπειρα να φέρει συμμάχους για να πολεμήσει τον ίδιο εχθρό που σήμερα έχει χεσμένη την εδαφική ανεξαρτησία της Κύπρου και της Ελλάδας.Και οι νυν ανθενωτικοί μιλάνε για την μόλυνση του περιβάλλοντος και για τα σύνορα που δεν υπάρχουν στις θάλασσες. Αναθεματίζουν εύκολα τα πάντα και τους πάντες.Να τι έλεγε ο Σχολάριος τότε:"Άθλιοι Ρωμαίοι, εις τι επλανήθητε και απεμακρύνατε εκ της ελπίδος του Θεού και ηλπίσατε εις την δύναμιν των Φράγκων και συν τη πόλει εν ή μέλλει φθαρήναι, εσχάσατε και την ευσέβεια σας; Ίλεός μοι Κύριε!..."Με απλά λόγια τα έβαζε με τους Δυτικούς και έκλεινε το μάτι στην εξ ανατολών τριτοκοσμίλα. Ring a bell??
Εγώ πρώτ'απ'όλα θέλω θεσμούς. Δεύτερον θέλω συνέχεια στους θεσμούς. Εξωτερική και εκπαιδευτική πολιτική σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Πηγή: www.lifo.grΑυτό ακριβώς εννοώ. Λες ''Δεν μπορεί για τις Πρέσπες να ενεργεί μόνος του ο Τσίπρας. Μυστικά. Και να μην τον κράζει άπας ο Τύπος''Εδώ στο Ιράν έτρεχε ο ξάδερφος του τσίπρα! Το διανοήσε; Ο ξάδερφος!