Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Κατρούγκαλου για τις ασφαλιστικές εισφορές- «Δεν ξεχνάμε τι περάσαμε»

Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Κατρούγκαλου για τις ασφαλιστικές εισφορές- «Δεν ξεχνάμε τι περάσαμε» Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Την έντονη αντίδραση των ελεύθερων επαγγελματιών προκάλεσε αναφορά του Γιώργου Κατρούγκαλου στις ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου. 

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Blue Sky, ο Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του εισοδήματός τους, αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές 2023

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τεχνικού και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, των δικηγόρων, ενώ υπήρξε και αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με ανακοινώσεις. Έπειτα από όλα αυτά, ο Γιώργος Κατρούγκαλος με ανάρτηση στα social media ανέφερε πως εξέφραζε την προσωπική άποψή του. 

Γιώργος Κατρούγκαλος: Τι δήλωσε για τις ασφαλιστικές εισφορές. 

«Η λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ό,τι πληρώνει ο μισθωτός- 20% του μισθού του- να το πληρώνει και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό κατέληξε στο 80% των περιπτώσεων σε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από όσες πλήρωναν πριν», ανέφερε αρχικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Blue Sky. 

«Πράγματι το 20% των ελεύθερων επαγγελματιών που είχαν υψηλότερα εισοδήματα, βρέθηκαν να χρειάζεται να υποστούν τις συνέπειες και δύο μεταρρυθμίσεων, της ασφαλιστικής και της φορολογικής. Άρα, ενώ και οι δύο αυτοτελώς καλές μεταρρυθμίσεις ήταν, όταν κάποιος πρέπει να πληρώσει το 100% προκαταβολής του φόρου της επόμενης χρονιάς και ταυτόχρονα να πληρώσει το 20% επί του εισοδήματός του, επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα. Για αυτό πήραμε διορθωτικά μέτρα», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός. 

Στο πάνελ της εκπομπής ήταν και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που ρώτησε τον συνομιλητή του αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον νόμο Κατρούγκαλου, ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. 

«Ναι», απάντησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό της επιλογής». 

Κόντρα κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου 

«Χθες το βράδυ αποκαλύφθηκε από τον κ. Κατρούγκαλο άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας: η επαναφορά δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος τους», επεσήμανε σε δήλωσή του ο Άκης Σκέρτσος. 

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το μη κοστολογημένο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν “βγαίνει” χωρίς νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα ή νέα δάνεια, ελλείμματα, χρέος και τελικά νέα εποπτεία. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο αποκαλύπτεται ότι δεν έμαθαν τίποτα από την ήττα του 2019 και το μόνο που επιδιώκουν είναι η επιστροφή για να ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβαν στην προηγούμενη θητεία τους», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Η Πόπη Τσαπανίδου απάντησε στον Άκη Σκέρτσο κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να διασωθεί την τελευταία στιγμή λέγοντας ψέματα» για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Καμία επιβάρυνση φορολογική ή ασφαλιστική στη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους αυτοαπασχολούμενους δεν προβλέπει το πρόγραμμά μας. Αντιθέτως, ελαφρύνσεις προβλέπει και προστασία των εισοδημάτων και της περιουσίας τους, σε ένα συμβόλαιο με τους πολίτες που αποτελεί δέσμευση. Η μεσαία τάξη ξέρει κ. Μητσοτάκη», συμπλήρωσε. 

«Ξεχνά την τεράστια ζημιά του νόμου Κατρούγκαλου» 

«Προφανώς, ξεχνά την τεράστια ζημιά, που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά», σχολίασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, εκφράζοντας έκπληξη για την τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου. 

«Ξεχνά, επίσης, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος και ειδικότερα οι διατάξεις του για την επιβολή του κεφαλικού αυτού φόρου, κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άλλων θεσμικών φορέων», συμπλήρωσε. 

«Καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του, οι οποίες αποδεδειγμένα καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης και οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία», κατέληξε στη δήλωσή του. 

«Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι. Δεν ξεχνάμε τι περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός. 
 
«Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει», συμπλήρωσε και επεσήμανε πως η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα «αποδείχθηκε καταστροφική». 

«Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας. Δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας “κόκκινη γραμμή”», συνέχισε ο Γιώργος Στασινός και κάλεσε όλα τα κόμματα να δεσμευθούν, πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ότι δεν θα επιβάλλουν τέτοια είδη και τέτοια ύψη ασφαλιστικών εισφορών στους αυτοπασχολούμενους επαγγελματίες. 

Ο νόμος Κατρούγκαλου είχε ως αποτέλεσμα «την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών- επιστημόνων, επιβάλλοντας επί της ουσίας πρόσθετη φορολογική υποχρέωση», τόνισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός και σημείωσε πως ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός. 

«Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις. Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση «έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες για την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη σημαντική επιβάρυνσή τους».

Γιώργος Κατρούγκαλος: Εξέφρασα την προσωπική μου άποψη 

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι εξέφραζε προσωπικές απόψεις. 

«Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας», έγραψε σε ανάρτηση στα social media. 

«Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν», συμπλήρωσε στη μακροσκελή ανάρτησή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Politico: Το νέο σχέδιο του Μισέλ για να ξεφορτωθεί τη φον ντερ Λάιεν είναι να δώσει την καρέκλα στον Μητσοτάκη

Διεθνή / Politico: Το νέο σχέδιο του Μισέλ για να ξεφορτωθεί τη φον ντερ Λάιεν είναι να δώσει την καρέκλα στον Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαβιβάζει την ιδέα στους ηγέτες της ΕΕ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αναλάβει τη δουλειά της φον ντερ Λάιεν
NEWSROOM