Ανοιχτός σε συζήτηση για το κατοχικό δάνειο ο Σόιμπλε

Ανοιχτός σε συζήτηση για το κατοχικό δάνειο ο Σόιμπλε Facebook Twitter
2

Αιφνιδίασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα με αφορμή την επίσκεψη του στην Αθήνα αφού άφησε ανοικτό το θέμα του κατοχικού δανείου που έλαβε με αναγκαστικό τρόπο το χιτλερικό καθεστώς από την Ελλάδα.

Όταν ρωτήθηκε για τις προθέσεις της Γερμανίας σχετικά με το δάνειο αυτό και με τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανία είπε χαρακτηριστικά: «Οι Γερμανοί αναγνωρίζουμε τη συνεχιζόμενη ευθύνη μας για την κρίση που προκάλεσαν οι ναζί στην Ευρώπη με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμα και αν οι σημερινοί Γερμανοί δεν έχουν μνήμη, καθώς έχουν γεννηθεί με μεταγενέστερους χρόνους, η ευθύνη εξακολουθεί να υπάρχει και πρέπει να δούμε πραγματικά τι έγινε στην Ελλάδα εκείνη την εποχή».

"Πράγματι πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα (για το κατοχικό δάνειο), όμως, με τη συνθήκη του Λονδίνου αλλά και με τη δεύτερη συνθήκη, όταν έπεσε το Τείχος, η Ελλάδα συμφώνησε και υπέγραψε για τις γερμανικές αποζημιώσεις", είπε ο Σόιμπλε, διαχωρίζοντας το θέμα του δανείου από τις απαιτήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις.

Ο κ. Σόιμπλε σχολίασε με κάποια απαξία τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κάρολο Παπούλια, στην οποία συζητήθηκε και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.  «Έμαθα ότι επικεφαλής μιας πολιτικής ομάδας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά δεν μου είπαν τι συζήτησαν. Αλλά ακόμα και αν μου έλεγαν, δεν θα το σχολίαζα, σεβόμενος το θεσμό του ΠτΔ", είπε ο Γερμανός υπουργός.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Βερολίνο για το κατοχικό δάνειο και τις διεκδικήσεις από ελληνικής πλευράς,  από τον ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη και την πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνογερμανικής Συνεργασίας του γερμανικού κοινοβουλίου Ανέτ Γκροτ,ο ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ ανέφερε ότι το ποσό του γερμανικού χρέους προς την Ελλάδα,  ανέρχεται χωρίς τόκους στα 7 δισ. ευρώ, ενώ με ένα «λογικό» επιτόκιο υπολογίζεται σε 50-60 δισ. ευρώ.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
> Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Βερολίνο για το κατοχικό δάνειο και τις διεκδικήσεις από ελληνικής πλευράς, από τον ευρωβουλευτή Γιώργο ΧατζημαρκάκηΟ Χατζημαρκάκης προσπαθεί να γίνει δημοφιλής στην Ελλάδα, μπας και συνεχίσει την πολιτική του καριέρα με ψήφους Ελλήνων, διότι αφού αποκαλύφθηκε η εκτεταμένη λογοκλοπή που είχε κάνει στη διδακτορική του εργασία και του αφαιρέθηκε ο τίτλος του διδάκτορα, γερμανικές ψήφους δεν πρόκειται να πάρει.> ο ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ ανέφερε ότι το ποσό του γερμανικού χρέους προς την Ελλάδα, ανέρχεται χωρίς τόκους στα 7 δισ. ευρώ, ενώ με ένα «λογικό» επιτόκιο υπολογίζεται σε 50-60 δισ. ευρώ.Αυτό το «χωρίς τόκους» δεν το καταλαβαίνω. Παίρνουμε τα RM476 εκατομμύρια και κάνουμε τιμαριθμική αναπροσαρμογή, δηλαδή προσθέτουμε τον συσσωρευμένο πληθωρισμό από το 1944 ή 1945 μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα (σύμφωνα με υπολογισμούς κάποιων) είναι €7 δις. Αυτά είναι «χωρίς τόκους». Αν τα τοκίσουμε με περίπου 3% επί 69 χρόνια, παίρνουμε €50‒60 δις.Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί γίνεται διπλός τοκισμός, μία φορά για τον πληθωρισμό κι άλλη μία με το «λογικό» επιτόκιο. Στα δάνεια, τα χρήματα επιστρέφονται προσαυξημένα μόνο με τον τόκο, χωρίς προσαρμογή για τον πληθωρισμό. Το επιτόκιο υποτίθεται ότι προστατεύει το κεφάλαιο απέναντι στον πληθωρισμό. Αν ο πληθωρισμός είναι πάνω από το επιτόκιο, ο δανειστής έχει χασούρα. Αυτό συνέβαινε χρόνια και χρόνια με τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Ο πληθωρισμός ήταν πάνω από το επιτόκιο, δηλαδή ο δανειστής στο τέλος είχε μια μικρή χασούρα, αντί για τη μεγάλη χασούρα που θα είχε αν έκρυβε τα χρήματα στο μπαούλο, αντί να τα δανείσει στο Δημόσιο.
Είναι πολύ θετικό που ο Schäuble είναι ανοιχτός για το κατοχικό δάνειο. Όπως έχει εξηγήσει ο Χάγκεν Φλάισερ, η Γερμανία είχε λάβει δάνειο μόνο από την Ελλάδα, οπότε αν επιστρέψει τα χρεωστούμενα, δεν δημιουργείται επικίνδυνο προηγούμενο για τη Γερμανία.