Αχτσιόγλου: Ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει ψήφος για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Αχτσιόγλου: Ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει ψήφος για την αύξηση του κατώτατου μισθού Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τη σύνδεση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης με την υλοποίηση κρίσιμων αλλαγών στα εργασιακά, υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, από το βήμα της Βουλής. 


«Όποιος σήμερα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού, στηρίζει την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτου μισθού για τους νέους», τόνισε η κα Αχτσιόγλου.

Κατά την ίδια, η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τη θέσπιση ενός πλαισίου ελάφρυνσης δεκάδων χιλιάδων πολιτών «που σώρευσαν βάρη και χρέη στα χρόνια της κρίσης και τώρα θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους».

«Όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, στηρίζει τη θέσπιση ενός συνολικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενός συνολικού πλαισίου στεγαστικής πολιτικής, για πρώτη φορά στον τόπο, που θα δώσει τη δυνατότητα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να ανταποκριθούν στις πιεστικές στεγαστικές ανάγκες, είτε αυτές αφορούν το ενοίκιο είτε αφορούν τα δάνεια πρώτης κατοικίας.

»Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στηρίζει τις προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών στα σχολεία μας. Στηρίζει την εξέλιξη της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, για να μην χαθεί άλλη μια πενταετία, για να θωρακίσουμε καλύτερα τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να προστατεύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς από έξωθεσμικά κέντρα αποφάσεων, να καταργήσουμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών που εξοργίζει -νομίζω- κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας. Η ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση, στηρίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει τη συμφωνία για τον εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους-εκκλησίας».


Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε αυτές τις δράσεις με «καθαρές λύσεις».

«Ο πρωθυπουργός με εξαιρετική τιμιότητα ζήτησε έναν καθαρό διάδρομο, μια εμπιστοσύνη συνολική στην κυβέρνηση για τους επόμενους βηματισμούς της, για να μην αμφισβητείται κάθε στιγμή αν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής και επομένως αυτά είναι τα συγκεκριμένα βήματα τα οποία συνοψίζονται στη φράση ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης», είπε η υπουργός Εργασίας.


Αναφερόμενη στο έργο της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, είπε: «Πριν από τέσσερα χρόνια ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια με τέσσερις κορυφαίες δεσμεύσεις απέναντι στην ελληνική κοινωνία: Να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να γίνει αυτό όχι αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες αλλά προστατεύοντας τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Να θέσουμε τα θεμέλια για την επόμενη περίοδο για μια δίκαιη ανάπτυξη με επίκεντρο την αξιοπρεπή εργασία και το στιβαρό κοινωνικό κράτος. Να βγάλουμε τη χώρα από το καθεστώς της διεθνούς απαξίας αναβαθμίζοντας τη θέση της στο διεθνές στερέωμα. Σήμερα μπορεί κανείς να δει ότι υπήρξαμε πιστοί και αφοσιωμένοι σε αυτές τις δεσμεύσεις».


Απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη


Η κ. Αχτσιόγλου επεφύλασσε ξεχωριστή αναφορά στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «αυτή η κυβέρνηση προέβη σε 17 περικοπές των συντάξεων».


«Εκτός από τις αλχημείες υπάρχουν και γεγονότα που είναι πεισματάρικα για το ασφαλιστικό. Το ασφαλιστικό την περίοδο 2010-2014 χαρακτηρίστηκε από τις 12 διαδοχικές οριζόντιες περικοπές που έγιναν στις συντάξεις, παραδόθηκε με τεράστιο έλλειμμα 1,1 δισ. και με 400.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές. Αυτό είναι ένα γεγονός. Το άλλο γεγονός είναι ότι αυτή η κυβέρνηση διέσωσε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, μετέτρεψε το έλλειμμά του σε πλεόνασμα, έθεσε ενιαίους και διαφανείς κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, ελάφρυνε το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και ενέταξε και τους αγρότες στο ενιαίο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ώστε να μπορούν και αυτοί να λάβουν και αυτοί μια αξιοπρεπή σύνταξη», είπε η υπουργός Εργασίας. Και πρόσθεσε ότι «αυτή η κυβέρνηση, κόντρα στην εμμονή του ΔΝΤ και διαφόρων προθύμων εντός της χώρας που ήθελαν μειώσεις, κατάφερε να προστατεύσει τις καταβαλλόμενες συντάξεις. Και όχι μόνο οι καταβαλλόμενες συντάξεις προστατεύθηκαν, αλλά 620.000 συνταξιούχοι βλέπουν αύξηση των συντάξεων τους από 1/1/2019».


Τα εργασιακά-οι κανόνες προστασίας


«Θέσαμε πυξίδα της προσπάθειας μας τη βελτίωση του εισοδήματος και της θέσης των εργαζομένων», είπε η υπουργός Εργασίας και επισήμανε ότι από 21 Αυγούστου η κυβέρνηση επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα που σημαίνει ότι «δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που καλύπτονται από μια συλλογική σύμβαση λαμβάνουν ήδη αυξημένους μισθούς, σε πολύ κρίσιμους κλάδους της οικονομίας».

Αναφέρθηκε επίσης στους κανόνες για την προστασία των εργαζομένων, για την τήρηση των ωραρίων. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι, μετά την θέσπιση των κανόνων για την τήρηση των ωραρίων και υπερωριών, σημειώθηκε αύξηση 230% στις επιχειρήσεις που δηλώνουν υπερωρία και υπερεργασία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ