Αγρια κόντρα Τσακαλώτου - Βενιζέλου στη Βουλή

Αγρια κόντρα Τσακαλώτου - Βενιζέλου στη Βουλή Facebook Twitter
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
0

Σφοδρή αντιπαράθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Σαμαρά σημειώθηκε στη Βουλή με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αμφισβήτησε την καθαρή έξοδο τον Αύγουστο του 2018 και μίλησε για το τέταρτο μνημόνιο που θα ακολουθήσει στη χώρα με μέτρα που είναι ήδη ψηφισμένα. «Όχι μόνο δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο και επάνοδος στην κανονικότητα, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει τις ετήσιες χρηματοδοτικές της ανάγκες από την αγορά με υψηλό επιτόκιο, με μεγαλύτερο κόστος εξυπηρέτησης, με όλο το μηχανισμό εποπτείας και χωρίς κάλυψη που θα μας επέτρεπε να δανειζόμαστε με "φιλικά επιτόκια"», ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος με τη σειρά του απάντησε πως, «τον περασμένο Ιούνιο το Eurogroup δεσμεύθηκε, μετά την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με περισσότερα χρήματα, όχι μόνο για να τελειώσει και να κλείσει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και για να δημιουργήσει αποθέματα για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία».

Συνεχίζοντας ο υπουργός Οικονομικών είπε οτι «κάνετε λάθος να λέτε πως αυτό που θα χτίσουμε για να βγούμε στις αγορές θα προέλθει από το υπερπλεόνασμα» και σχολίασε για το mail Χαρδούβελη. «Εσείς μας λέτε ότι το mail Χαρδούβελη μοιάζει με παιδική χαρά σε σχέση με αυτά που έφερε η σημερινή κυβέρνηση. Γιατί δεν κλείσατε την παιδική χαρά; Γιατί δεν φτιάχνατε ένα success story, να το τελειώσετε, να πάρετε την προληπτική γραμμή πίστωσης; Παιδική χαρά ακούω αλλά φαίνεται πως ούτε στην παιδική χαρά μπορείτε να παίξετε».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε επίσης ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει και σχέδιο για το χρέος και για βραχυπρόθεσμα και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και για τα μακροπρόθεσμα, και έχει και τη στήριξη του Eurogroup και των αγορών, ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από μνημόνιο και να σταθεί στα πόδια της από τον Αύγουστο του 2018. Εσείς δεν είχατε τίποτα. Αποτύχατε. Αντί να λέτε λοιπόν τα ίδια και τα ίδια, χρειάζεστε άλλα τέσσερα στην αντιπολίτευση για να κατανοήσετε που βαδίσατε στραβά και πως θα γίνει μετά από 20 ή 30 χρόνια ο ελληνικός λαός να σας πιστέψει».

«Δεν υπάρχει έξοδος στην κανονικότητα. Υπάρχει δέσμευση για το 4ο μνημόνιο το οποίο είναι πλήρες και αυστηρό», επέμεινε ο Ε. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι τα ταμειακά εθνικά διαθέσιμα θα προέλθουν από την υπερφορολόγηση, με πόρους από το υπερπλεόνασμα.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα για το χρέος, λέγοντας πως σήμερα το κόστος των μέτρων το πληρώνει ο ελληνικός λαός, ενώ το 2012 είχαμε ονομαστικό «κούρεμα» και «κούρεμα» σε παρούσα αξία, επειδή ο ESM πλήρωνε το κόστος των παρεμβάσεων, τώρα όμως το κόστος των βραχυπρόθεσμων μέτρων το πληρώνει η Ελλάδα.

«Είναι απορίας άξιο γιατί αφού τα κάνατε τόσο καλά εσείς και τόσο χάλια εμείς, γιατί είσαστε τόσο αποτυχημένος πολιτικός», ήταν το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Κύριε υπουργέ, χαίρομαι γιατί είστε επιτυχημένος υπουργός, αλαζών και ανεπίγνωστος. Την απάντηση θα τη λάβετε από τον ελληνικό λαό και από τον ιστορικό του μέλλοντος. Και να ξεκαβαλικέψετε», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Πολιτική / Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη «Η Μεγάλη Επιστροφή: Ο δρόμος για την αξιοπιστία της Ελλάδας», στην Εθνική Πινακοθήκη
LIFO NEWSROOM
H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM