Ξεκίνησε το Eurogroup - Σόιμπλε:Δεν θα υπάρξει σήμερα τελική απόφαση

Ξεκίνησε το Eurogroup - Σόιμπλε:Δεν θα υπάρξει σήμερα τελική απόφαση Facebook Twitter
The Council of the European Union / SOOC
0

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι θέλει μία συμφωνία για το θέμα του ελληνικού χρέους στις 24 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της προσεχούς προγραμματισμένης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης.

«Σήμερα, έχουμε μία πρώτη συζήτηση εις βάθος και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε για το θέμα στις 24 Μαΐου», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Οι Γερμανοί είναι απρόθυμοι (...) Θα μιλήσουμε γι' αυτό μαζί τους» πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Λίγο νωρίτερα, ο  επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως σήμερα αναμένει την αναγνώριση από το Eurogroup των «πολύ σημαντικών προσπαθειών» της Ελλάδας για τη «μεταρρύθμιση της οικονομίας της».

«Οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες είναι σημαντικά κομμάτια μίας μείζονος μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη» υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup. Χαρακτήρισε, δε, την ψήφιση αυτών των μέτρων «θαρραλέα» αλλά «αναγκαία» για να «προσελκύσει» η Ελλάδα επενδυτικά «κεφάλαια».

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που ψηφίστηκε χθες, απάντησε πως δεν είναι μία «πολλοστή μεταρρύθμισή του», αλλά μία «πραγματική μεταρρύθμιση» που διατηρεί την προστασία των «ευάλωτων» ομάδων, αλλά παράλληλα φέρνει το ασφαλιστικό σύστημα την Ελλάδα «στο επίπεδο των εταίρων της».

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα και την πρόταση της Ελλάδας για έναν «μηχανισμό έκτακτης ανάγκης». Όπως τόνισε, η θέση της Κομισιόν είναι ότι η ελληνική πρόταση είναι στη «σωστή κατεύθυνση» ακόμα και αν μπορεί «να βελτιωθεί περαιτέρω».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον τρίτο πυλώνα, το χρέος, ο επίτροπος Οικονομικών ανέφερε πως η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα. «Ακόμα και αν δε ληφθούν σήμερα αποφάσεις, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα» επεσήμανε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ότι «σήμερα δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις».

«Σήμερα θα γίνει συζήτηση και θα δοθούν πολιτικές οδηγίες», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πριν από τις συζητήσεις για το χρέος, χρειάζεται ανάλυση βιωσιμότητας. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του Μαΐου», πρόσθεσε.

«Kάποιος πρέπει να είναι πιο ειλικρινής με τους Έλληνες πολίτες για την φιλοσοφία του πακέτου διάσωσης. Είναι σημαντικό για να τους βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους. Στην Ελλάδα έχει δοθεί πολύ αλληλεγγύη, περισσότερη από άλλες χώρες», κατέληξε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM