Γερμανικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα «Der Tagesspiegel», διαψεύδουν την «επίκαιρη σημασία» του εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με την πρόταση για ένα προσωρινό Grexit, ωστόσο επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του εγγράφου.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ, διπλωμάτης δηλώνει στην εφημερίδα ότι «πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση». Συνεπώς, επισημαίνεται, ο Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.

 


Ωστόσο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρει σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv, πως «Όλα όσα κάνει ο Σόιμπλε είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο». Το ίδιο μέσο αναφέρει ότι και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «όλα όσα λέει και κάνει έχουν συντονιστεί με την καγκελάριο».

 

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Βερολίνου «Der Τagesspiegel» αναφέρεται ακόμη ότι τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα πιθανό πενταετές «τάιμ άουτ» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο, 'Αγγελα Μέρκελ και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Αυτό έμαθε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) το Σάββατο το βράδυ στις Βρυξέλλες», γράφει η εφημερίδα

 

Η γερμανικής εφημερίδα FAZ μετέδωσε νωρίτερα ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αλλάζει τη σκληρή του στάση και εκτιμά πως η πρόταση της Ελλάδας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, το υπουργείο του έχει διαβιβάσει μια αρνητική εισήγηση στους ΥπΟΙΚ των άλλων χωρών της ευρωζώνης, ανέφερε το άρθρο.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της FAZ οι εναλλακτικές προτάσεις των Γερμανών συνοψίζονται σε δύο διαφορετικά σχέδια: Το πρώτο περιλαμβάνει την βελτίωση των υφιστάμενων προτάσεων με την πλήρη υποστήριξη του Κοινοβουλίου και παράλληλα τη μεταβίβαση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δις Ευρώ σε ένα ταμείο, το οποίο θα τα εκμεταλλεύεται προς αποπληρωμή του χρέους. Το δεύτερο σχέδιο αναφέρει προσωρινό Grexit για τουλάχιστον πέντε χρόνια που θα συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους. Στην περίπτωση αυτή σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η FAZ, η Ελλάδα παραμένει κράτος μέλος της Ε.Ε. και θα λαμβάνει αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια.

 

Το έγγραφο Σόιμπλε

 

 

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr