Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που βρίσκεται στη χώρα μας για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενημέρωσε τον κ. Βαρθολομαίο για τους τρείς άξονες στους οποίους θα δώσει έμφαση ως υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν. Όπως είπε, οι τρεις αυτοί άξονες είναι ο τερματισμός της λιτότητας, η επαναδιαπραγμάτευση της μεταναστευτικής πολιτικής και η προστασία του περιβάλλοντος.


Μετά τη συνάντησή του με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Παναγιώτατο για την καμπάνια της υποψηφιότητάς μου για την Προεδρία της Κομισιόν μετά από την επιλογή των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο πρόσωπό μου.

Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για την ιδιαίτερη έμφαση που θα δώσουμε σε τρία θέματα. Το ένα αφορά την οικονομική κρίση και την ανάγκη να υπάρξει άμεσος τερματισμός της λιτότητας διότι, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου και βεβαίως στην Ελλάδα που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση, πράγμα που δεν συνάδει με τις αξίες και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ο δεύτερος άξονας είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Ο τρίτος είναι η επαναδιαπραγμάτευση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ζήτησα από τον Παναγιώτατο και τη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα ζητήσω και των άλλων Εκκλησιών στο ουμανιστικό πανανθρώπινο αίτημα να υπάρξει αλλαγή στάσης και αλλαγή της εφαρμοζόμενης μεταναστευτικής πολιτικής που έχει δυστυχώς μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο ψυχών και τις χώρες υποδοχής σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Είναι ένα πρόβλημα που έχει διαστάσεις οικουμενικές, όμως για τις χώρες υποδοχής είναι ένα υπαρξιακό πρόβλημα. Η Ευρώπη, αν δεν δείξει αλληλεγγύη, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει. Δεν θα μπορέσει να είναι η Ευρώπη που οραματίστηκαν πριν πολλά χρόνια οι ιδρυτές της και που οραματίστηκαν και οι λαοί της στο διάβα των χρόνων.

Πιστεύουμε ότι ίσως εξίσου σημαντικό με το θέμα του συσσωρευμένου χρέους που έχει οδηγήσει στην οικονομική κρίση τις χώρες του Νότου, είναι και το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής. Εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν προορισμό τις χώρες του Βορρά κυρίως, στερούνται δυνατότητας να ταξιδέψουν εκεί και μένουν εγκλωβισμένοι στις χώρες του Νότου που πλέον δεν μπορούν να αντέξουν και την οικονομική κρίση αλλά και τις επιπτώσεις μιας στρεβλής και άδικης μεταναστευτικής πολιτικής.

Η ουμανιστική διάσταση του προβλήματος όμως δίνει σε εμάς την ευκαιρία να ζητήσουμε την συμπαράταξη στο αίτημά μας και των Εκκλησιών. Των χριστιανικών, αλλά και όλων των Εκκλησιών. Πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο αλλά και η αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής είναι δύο σημεία στα οποία συμπλέουν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τις αξίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr