Νέα παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου σε αμερικανικά ΜΜΕ, μετά από αυτή στο Bloomberg.   Ο πρώην Πρωθυπουργός έγραψε άρθρο με τίτλο «Ανακαλύψτε τη χαμένη τέχνη της δημοκρατίας» στο CNN, στο οποίο κάνει λόγο για «τοξικό πολιτικό καιροσκοπισμό» στην Ελλάδα αλλά και για λόμπι που καθοδηγούν την πολιτική.

 

 «Οι δημοκρατίες μας αντιμετωπίζουν μία στιγμή της αλήθειας. Από την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ, οι ηγέτες προσπαθούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις νέες, σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις», επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός.

 

Υποστηρίζει ότι «οι πολίτες αισθάνονται αποξενωμένοι από τη συμβατική πολιτική αλλά και απογοητευμένοι από την απουσία αποτελεσματικών πολιτικών που εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες», δηλώνοντας πεπεισμένος πως «το πραγματικό θέμα δεν είναι ο καθορισμός των οικονομικών λύσεων, αλλά η επανεξέταση των δημοκρατικών μας θεσμών».

 

«Σε κάθε υγιή δημοκρατία, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της κυβέρνησης και του εκλογικού σώματος. Αλλά οι δημοκρατικοί μας θεσμοί έχουν καταληφθεί από συμφέροντα. Η πολιτική καθοδηγείται από ισχυρά λόμπι . Παρά την άνοδο των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης , τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο στα χέρια των λίγων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

«Καθώς αναζητούμε να ξαναχτίσουμε τις εύθραυστες οικονομίες μας μετά την οικονομική κρίση, τα οικονομικά μέτρα πρέπει να συνδυάζονται με δημοκρατικά μέτρα που θα εξισορροπήσουν την ανισότητα και την ανακατανομή της εξουσίας στους πολίτες μας».

 

Φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός αναγνώρισε πως εκείνοι που πλήρωσαν το τίμημα - φορολογούμενοι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπως και νέοι Έλληνες που είναι τώρα αντιμέτωποι με το 60% της ανεργίας- δεν ευθύνονταν για την κρίση.

 

«Η λιτότητα έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα αδικίας και έλλειψης ευκαιριών, κάτι που έχει τροφοδοτήσει τον πολιτικό εξτρεμισμό στην Ελλάδα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν να ξεσηκώσουν την κοινή γνώμη και όχι να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση μίας κοινής ατζέντας μεταρρυθμίσεων. Τέτοιος πολιτικός καιροσκοπισμός είναι τοξικός. Στην Ελλάδα, παρέτεινε την κρίση, καθυστέρησε μεταρρυθμίσεις και το κόστισε στη χώρα μας ακριβά», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

 

Δεν λείπει και η αναφορά στο δημοψήφισμα που είχε προτείνει,  επισημάινοντας μεταξύ άλλων, πως ήθελε να δώσει στο λαό την κυριότητα της διαδικασίας για το πρόγραμμα διάσωσης. «Αν και το δημοψήφισμα δεν έγινε, η πρόταση πίεσε για ευρύτερη πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα και οδήγησε σε κυβέρνηση συνεργασίας».

 

«Η πολιτική πρέπει να ξαναγίνει η τέχνη να φανταστούμε έναν καλύτερο κόσμο - και συλλογικά να βρούμε τη δύναμη να το πράξουμε», καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr