Μητσοτάκης: Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για αεροπορικές, θαλάσσιες & σιδηροδρομικές μετακινήσεις

Μητσοτάκης: Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για αεροπορικές, θαλάσσιες & σιδηροδρομικές μετακινήσεις Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η Ελλάδα έχει ήδη ετοιμάσει το μοντέλο ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τις αεροπορικές, θαλάσσιες και σιδηροδρομικές μετακινήσεις, σημειώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Λωρίδα» ταχείας κυκλοφορίας για τους εμβολιασμένους

 

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες Euractiv και Das Morning Briefing, ο πρωθυπουργός αναλύει την πρότασή του για τη δημιουργία ενός «κοινά συμφωνημένου», πρότυπου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ, που «δεν θα οδηγεί σε κανέναν περιορισμό της ελευθερίας» στις μετακινήσεις, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει μια «λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια» (fast travel lane) για όσους, έχοντας εμβολιαστεί, θα λαμβάνουν το συγκεκριμένο πιστοποιητικό. 

Στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν υπό τους υφιστάμενους ταξιδιωτικούς κανόνες, όπως το υποχρεωτικό μοριακό τεστ (PCR) πριν την αναχώρηση, rapid test κατά την άφιξη στον προορισμό τους και καραντίνα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Κατά τον ίδιο, τέτοιου είδους μέτρα θα πρέπει να παραμείνουν στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχιστούν μέσα στο 2021, στον δρόμο για την επίτευξη ανοσίας. Ωστόσο, θα ήταν περίπλοκο και οικονομικά ασύμφορο να εφαρμόζονται τέτοια μέτρα από όλους, όπως λέει, διαβεβαιώνοντας πως δεν τίθεται σε κίνδυνο η προστασία των δεδομένων.

«Ο περιορισμός της ελευθερίας και της ευημερίας μας κατά τη διάρκεια αυτής της τρομερής πανδημίας είναι οδυνηρός και χωρίς ιστορικό προηγούμενο» σημειώνει ο πρωθυπουργός. «Τώρα που το τέλος αυτής της δοκιμασίας έχει αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα, με τη σταδιακή πραγματοποίηση μαζικών εμβολιασμών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε τη θυσία αυτή ως κάτι δεδομένο», προσθέτει, τονίζοντας πως το πιστοποιητικό είναι εφικτό σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το οφείλουμε στους πολίτες να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας [...] ώστε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι για να επιταχύνουμε την επιστροφή στην κανονική ζωή μέσα στο 2021. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας ή να χάσουμε ένα έτος ακόμη, προσπαθώντας να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας. Τη στιγμή που μπορούμε να αναλάβουμε δράση, δεν πρέπει να μείνουμε στα λόγια και να επιτρέψουμε στη γραφειοκρατία να οδηγεί σε καθυστέρηση και κωλυσιεργία.»

Μέσω της εισαγωγής σε ολόκληρη την ΕΕ ενός κοινά συμφωνημένου και τυποποιημένου, πρότυπου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θα είναι εφικτό το εκ νέου άνοιγμα του τουρισμού και τις ψυχαγωγίας, επιτρέποντας στους εμβολιασμένους πολίτες ελεύθερη μετακίνηση χωρίς περιορισμούς από χώρα σε χώρα. 

Ο κ. Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της εκκίνησης των διαδικασιών από τώρα, ώστε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για το καλοκαίρι, όταν ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός πολιτών θα έχει εμβολιαστεί. «Η εμπειρία της Φόρμας Εντοπισμού Επιβατών (PLF) το προηγούμενο καλοκαίρι μας έδειξε ότι ο έγκαιρος σχεδιασμός είναι ζωτικής σημασίας.»

«Εύλογα οι πολίτες θα αναρωτηθούν εάν αυτό το πιστοποιητικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιου είδους περιορισμό της ελευθερίας μας να ταξιδεύουμε. Όχι, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Δεν θα πρέπει να συγχέουμε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταξιδιωτικό διαβατήριο. Στόχος μας δεν είναι να χωρίσουμε τους Ευρωπαίους σε δύο κατηγορίες, αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αντιθέτως, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό.»

Όπως λέει, η Ελλάδα έχει ήδη ετοιμάσει το μοντέλο ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τις αεροπορικές, θαλάσσιες και σιδηροδρομικές μετακινήσεις, το οποίο μοιράστηκε με τους εταίρους στην Ε.Ε.

Το πιστοποιητικό διαθέτει κωδικό QR, ένα μοναδικό αναγνωριστικό του εγγράφου και μια ψηφιακή σφραγίδα. Όλα τα παραπάνω συνδέονται με το portal μας gov.gr ώστε ο καθένας να μπορεί να ελέγξει την εγκυρότητα του πιστοποιητικού.

Τα στοιχεία αναγράφονται σε δύο γλώσσες και περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο του κατόχου, τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, τον τύπο του εμβολίου, καθώς και την ημερομηνία και την τοποθεσία όπου έγινε η χορήγηση των δόσεων. Όλα τα στοιχεία είναι ψηφιακά επαληθεύσιμα και κρυπτογραφούνται εντός δευτερολέπτων. Και όσον αφορά την προστασία των δεδομένων είναι ασφαλή και προστατευμένα.

Μολονότι στην Ελλάδα ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και το πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί προαπαιτούμενο για τα ταξίδια,« ελπίζω και πιστεύω ότι οι πολίτες θα αγκαλιάσουν και τα δύο» γράφει ο πρωθυπουργός.

«Δέχομαι πως πολλοί πολίτες που δεν ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες δεν θα εμβολιαστούν για κάποιο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε στα αεροδρόμια τα κορυφαία διεθνώς συστήματα έξυπνων ελέγχων που διαθέτουμε.»

Όπως σημειώνει, αυτό που θα προσφέρει ένα κοινά συμφωνημένο πρότυπο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι σιγουριά, επιτρέποντας στους πολίτες να ταξιδεύουν απαλλαγμένοι από περιορισμούς καραντίνας αφότου εμβολιαστούν και αποκτήσουν σημαντικό βαθμό ανοσίας.

Συνέντευξη στο περιοδικό Monocle

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Monocle, o Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία για μετατροπή της χώρας σε μια χώρα «ανταγωνιστική» που «ανταποκρίνεται στις προκλήσεις ενός γρήγορα εξελισσόμενου κόσμου».

Όπως δήλωσε, η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση έργων «με στόχο το μετασχηματισμό της χώρας».

Προσθέτει δε ότι η Ελλάδα δεν είναι «απλά για μια χώρα που μπορεί να προσφέρει αποκλειστικά εξαιρετικές υπηρεσίες», αλλά θέλει να εστιάσει και στην υψηλού επιπέδου μεταποιητική δραστηριότητα. «Η Ελλάδα μετατρέπεται, επίσης, σε κόμβο τεχνολογίας», προσθέτει εκτιμώντας πως η Ελλάδα «έχει εξαιρετική προοπτική να εξελιχθεί σε κέντρο βιοφαρμακευτικής επόμενης γενιάς».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ