Μητσοτάκης: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες με την Τουρκία

Μητσοτάκης: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες με την Τουρκία Facebook Twitter
eurokinissi
0

Με τη φράση «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε την θέση της Ελλάδας για την προοπτική διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα και στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που κάλεσε την Ελλάδα για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «ο κ. Μπορέλ έχει αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσει ένα πλήρες κείμενο για τις επιλογές της Ευρώπης με την Τουρκία. Θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ευρώπης να αλλάξει η Τουρκία πολιτική. Το 2021 μπορεί να είναι ένα καλύτερο έτος, απ' ότι το 2020».

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα αναμένει επίσημη τουρκική πρόκληση για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές, όταν οριστεί η ημερομηνία, με προϋπόθεση να συνεχιστούν οι επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016.

«Η διαδικασία είναι απλή, από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση. Οι γγ των ΥΠΕΞ θα ορίσουν ημερομηνία και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί από κοινού. Αυτό ακόμα δεν έχει γίνει. Όταν γίνει, θα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Το θετικό είναι ότι η Τουρκία εξέφρασε τη βούληση να επανεκκινήσει η διαδικασία. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μια ημερομηνία για να αρχίσουμε τις επαφές».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά όπως έχει τονίσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απαιτείται συνέχεια και συνέπεια. Νωρίτερα, το ΥΠΕΞ απάντησε στον Μελβούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει πρόσκληση από την Τουρκία για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία καλεί την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών εντός του Ιανουαρίου.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM