Folli Follie: Οι αναφορές σε πρώην υπουργούς & βουλευτές «οδηγούν» την υπόθεση στη Βουλή

Folli Follie: Οι αναφορές σε πρώην υπουργούς & βουλευτές «οδηγούν» την υπόθεση στη Βουλή Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Το δρόμο για τη Βουλή αναμένεται να πάρει η υπόθεση της Folli Follie, μετά τις αναφορές σε πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την ελεγκτική εταιρεία PriceWaterhouseCoopers,.

Σύμφωνα με την αναφορά, συγκεκριμένοι πολίτικοί εμφανίζονται να ήταν θετικοί για διευκολύνσεις που επεδίωκαν στελέχη του Ομίλου, τον Μάιο του 2018.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έκθεση ελεγκτικής εταιρείας και η οποία διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια που χειρίζεται τις έρευνες για τη Folli Follie έχουν προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρούν σε αιχμηρές ανακοινώσεις και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση να «απαντούν» με μηνύσεις.

Τα στοιχεία

Η Price Water House Coopers, μετά τον έλεγχο, συνέταξε έκθεση 200 σελίδων, στην οποία περιλαμβάνονται ή αξιοποιούνται σειρά από τα επίμαχα κατασχεθέντα ηλεκτρονικά αρχεία στα οποία υπάλληλος της εταιρείας ενημέρωνε τον κατηγορούμενο πλέον για βαριά αδικήματα Τζώρτζη Κουτσολιούτσο - γιο του επίσης κατηγορούμενου ιδρυτή της Folli Follie Δημήτρη Κουτσολιούτσο - για τις επαφές και τις πιέσεις που ασκούσαν «άνθρωποι τους» ώστε να λήξει «ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία» των ελέγχων που είχαν ξεκινήσει στην εισηγμένη εταιρεία.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, σε αυτά τα email ο υπάλληλος κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, δύο πρώην υπουργούς και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εμφανίζονται από τον αποστολέα να έδειχναν ενδιαφέρον προκειμένου είτε να «παγώσει» η υπόθεση της Follie Follie, είτε να παρεμποδιστούν συγκεκριμένες διαδικασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη, είτε να ευνοηθούν εταιρείες του ομίλου.

Τα στοιχεία που αξιολόγησε η PwC αποτελούν πλέον μέρους του υλικού που θα μελετήσει η ανακρίτρια της υπόθεσης. Το σκέλος της έκθεσης που περιέχει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα αναμένεται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών που είναι η αρμόδια να προχωρήσει τις διαδικασίες ώστε η υπόθεση να διαβιβαστεί στην Βουλή.

Οι επαφές, οι «ανάγκες» και οι πιέσεις

Στα επίμαχα email, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπάλληλος διαβεβαίωνε τον εργοδότη του Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, που όπως και ο πατέρας του είναι προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση, πως «έχουμε ισχυρούς συμμάχους», επισημαίνοντας «αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μία ροή».

Ο συντάκτης του εν λόγω κειμένου αναφέρεται σε συνάντηση που είχε με σύμβουλο «που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση» ο οποίος, σύμφωνα με το επίμαχο υλικό, φέρεται να του λέει «πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπός του» και να καταλήγει πως «έχει κάποιες ανάγκες».

Ο υπάλληλος, ο οποίος στο e-mail βάζει σε παρένθεση τον αριθμό 80 δίπλα στην λέξη «ανάγκες» αναφέρει στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο: «Δεν θα ήθελα ούτε μέσω email, ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά. Νομίζω ότι τη στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κανένα σύμμαχό μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιονδήποτε λόγο. Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι για αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ, και το ξέρετε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά. Ενημερώστε με πώς προχωρώ τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγω της σοβαρότητος. Με ένα ναι ή ένα όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση. Αν είναι ναι, μην πείτε τον λόγο σε κανένα».

Σε άλλο e-mail ο ίδιος υπάλληλος, με παραλήπτη τον Tζώρτζη Κουτσολιούτσο, αναφέρεται ονομαστικά σε πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς και βουλευτές του τότε κυβερνώντος κόμματος, τα οποία φέρονται από τον γράφοντα να πιέζουν τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να καθυστερήσει τις ενέργειες σε βάρος της Folli Follie.

 

Μάλιστα αναφέρει ο υπάλληλος πως «ο δε πρόεδρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας. (Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα)...».

Άλλο e-mail του συγκεκριμένου υπαλλήλου, στις 29 Μαΐου 2018 ενημερώνει τον εργοδότη για τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί και αφορούσε σε ευνοϊκή ρύθμιση που αφορούσε τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών. Ο υπάλληλος επικαλείται συγκεκριμένο βουλευτή του τότε κυβερνώντος κόμματος για την πληροφορία της επικείμενης τροπολογίας.

ΝΔ: «Για κάποιους νταραβεριτζήδες του ΣΥΡΙΖΑ προείχαν οι ανάγκες του μαγαζιού»

Οι αναφορές στα ονόματα του Αλέκου Φλαμπουράρη, του Αλέξη Χαρίτση, του Σταύρου Αραχωβίτη και του Μάκη Μπαλαούρα, προκάλεσαν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι «για κάποιους νταραβεριτζήδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προείχαν οι ανάγκες του «μαγαζιού» και των φίλων του». Μάλιστα, η ΝΔ υποστηρίζει ότι εκείνη την περίοδο - τον Μάιο του 2018 και ενώ είχε καθυστερήσει η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς- βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει τροπολογία η οποία είχε γίνει δεκτή - και η οποία , σύμφωνα με τη ΝΔ , ευνοούσε την εταιρεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ

«Τη μέρα που ο κ. Τσίπρας ήρθε στη Βουλή για να κουνήσει το δάχτυλο στην κυβέρνηση σε θέματα διαφάνειας, οι υπό εξέλιξη δικαστικές έρευνες για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli-Follie, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εμπλέκουν στενούς συνεργάτες του και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Σταύρος Αραχωβίτης και ο Μάκης Μπαλαούρας, οι οποίοι φέρονται να λειτουργούν ως στελέχη της εταιρείας και συνεργάτες του προφυλακισμένου μεγαλομετόχου κι όχι ως υπερασπιστές του δημόσιου συμφέροντος.

Από τα ηλεκτρονικά μηνύματα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν να ευνοήσουν την Folli-Follie τον Μάιο του 2018, την περίοδο δηλαδή που όλοι αναρωτιόντουσαν για ποιο λόγο καθυστέρησε η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ενώ ήδη είχε αποκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο.

Ακριβώς εκείνη την περίοδο μάλιστα, που το σκάνδαλο της Folli-Follie είχε λάβει διεθνείς διαστάσεις διασύροντας τη χώρα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 29 Μαϊου του 2018 κατέθεταν τροπολογία, η οποία τελικά έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό κι ευνοούσε την εταιρεία.

Φαίνεται ότι για κάποιους νταραβεριτζήδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προείχαν οι ανάγκες του «μαγαζιού» και των φίλων του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με δύο ανακοινώσεις

 

Για αντιπερισπασμό και προσπάθεια διαφυγής της Νέα Δημοκρατίας από τα «αδιέξοδα στη χώρα λόγω πανδημίας» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις αποκαλύψεις για φερόμενη εμπλοκή στελεχών του στο σκάνδαλο της Folli Follie.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του συνεργάτη των υπόδικων Κουτσολιούτσων ασυνάρτητους, έωλους και συκοφαντικούς, ενώ ξεκαθαρίζει πως κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Folli Follie.

Η πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Με περισσότερους από 4.000 νεκρούς, την πανδημία εκτός ελέγχου και την οικονομία σε πλήρη κατάρρευση, η ΝΔ για να διαφύγει από τα αδιέξοδα που δημιουργεί στη χώρα συνεχίζει να επενδύει πολιτικά σε χυδαίες προσπάθειες αντιπερισπασμού.

Δυστυχώς για τη ΝΔ το παραμύθι δεν έχει δράκο. Οι ισχυρισμοί του συνεργάτη των υπόδικων Κουτσολιούτσων είναι ασυνάρτητοι, έωλοι και συκοφαντικοί. Κανένας βουλευτής και κανένα κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα δημιουργούσε προσκόμματα στη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης της FOLLI - FOLLIE.

Είμαστε βέβαιοι πως η Δικαιοσύνη θα ρίξει άπλετο φως και δεν θα μείνει καμία σκιά.

Σε αντίθεση με τη ΝΔ που φοβάται την πρόταση για έλεγχο των δαπανών και των απευθείας αναθέσεων με πρόσχημα την πανδημία, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν έχουν τίποτα απολύτως ούτε να φοβηθούν ούτε να κρύψουν. Όλα αυτά θα αποδειχθούν στη Δικαιοσύνη. Η αλήθεια θα λάμψει και οι συκοφαντίες θα επιστρέψουν στους λασπολόγους.

Στο δρόμο της λάσπης που διάλεξε, ο κ. Μητσοτάκης θα πορευτεί μόνος του. Τα υπόλοιπα είναι καθήκον της ελληνικής δικαιοσύνης».

Η δεύτερη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Λίγη ώρα αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ,  σε παρόμοιο ύφος εξέδωσε νέα ανακοίνωση σχετικά με την υπόθεση λέγοντας, συγκεκριμένα:

«Η ΝΔ μπροστά στον πανικό της για άλλη μια φορά επιστρατεύει λάσπη και συκοφαντίες. Κανένα στέλεχος της κυβέρνησης ή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακώλυσε ποτέ τον έλεγχο για το σκάνδαλο της folli-follie.

Η τροπολογία την οποία «ανακάλυψε» η ΝΔ, δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τις διαδικασίες ελέγχου της υπόθεσης. Αφορά στη διάθεση προϊόντων σε καταστήματα αφορολόγητων ειδών και συγκεκριμένα στο καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών. Ακριβώς για αυτό το λόγο η συγκεκριμένη τροπολογία είχε υπερψηφιστεί το 2018 τόσο από τη ΝΔ όσο και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο έχει υπερψηφίσει την επίμαχη τροπολογία, αλλά ως κυβέρνηση στις 29 Μαΐου 2020, ακριβώς δύο χρόνια μετά, με το νόμο της 4690/2020 που κύρωσε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα στο άρθρο 19, προέβλεπε νέα παράταση ως το τέλος του 2022 στο καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών από καταστήματα αφορολόγητων ειδών στα χερσαία σύνορα της χώρας.

Η ΝΔ έκανε δηλαδή ακριβώς αυτό, το οποίο είχε υπερψηφίσει ως αξιωματική αντιπολίτευση και το οποίο προσπαθεί σήμερα να εμφανίσει ως δήθεν σκάνδαλο.

Καλούμε τη ΝΔ να συνέλθει και να σταματήσει να εξευτελίζεται κατ' αυτόν τον τρόπο, στην προσπάθειά της να βρει αντιπερισπασμούς για τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει στη χώρα, τη διαχείριση της πανδημίας και την οικονομική κατάρρευση».

Με μηνύσεις απαντούν Χαρίτσης και Φλαμπουράρης

Μετά τις αιχμηρές ανακοινώσεις τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ, οι Αλέξης Χαρίτσης και Αλέκος Φλαμπουράκης προχωρούν σε διάψευση των ισχυρισμών του συνεργάτη Κουτσολιούτσου και προειδοποιούν πως θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Χαρίτσης: Ουδεμία σχέση είχα ή έχω με την εν λόγω εταιρεία

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδεμία σχέση είχα ή έχω με την εν λόγω εταιρεία και ουδέποτε είχα επαφή με τους διοικούντες ή εργαζόμενους σε αυτήν», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης σχετικά με δημοσιεύματα που, όπως σημειώνει, «αναφέρονται στο όνομά μου ως δήθεν ''εμπλεκόμενου'' στην υπόθεση της εταιρείας FOLLI - FOLLIE». «Η οποιαδήποτε αναφορά στο όνομά μου είναι συκοφαντική για το πρόσωπό μου και θα λάβει την δέουσα νόμιμη απάντηση», υπογραμμίζει.

Φλαμπουράρης: Οι μηνύσεις που ακολουθούν θα τιμωρήσουν αυστηρά τους συκοφάντες

 

Για «νέα τρομακτικά ψεύδη» σχετικά με την υπόθεση Folli Follie κάνει λόγο ο βουλευτής Επικρατείας, συντονιστής ΕΠΕΚΕ και υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Με νέα τρομακτικά ψεύδη προσπαθούν να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εμένα προσωπικά. Αυτό που υπεύθυνα δηλώνω είναι ότι καμία σχέση δεν είχα, ούτε έχω με την υπόθεση της Folli Follie», σημειώνει σε δήλωσή του. «Δεν γνωρίζω κανένα από τα πρόσωπα της επιχείρησης και καμία επικοινωνία δεν είχα με κανέναν εξ αυτών, ούτε καν εκ του θεσμικού μου ρόλου ως υπουργού Επικρατείας», συνεχίζει και τονίζει:

«Η λάσπη που προσπαθούν να μου ρίξουν θα γυρίσει πίσω σε όλους όσους το επιδιώκουν. Οι αγωγές και μηνύσεις που ακολουθούν είμαι σίγουρος ότι θα τιμωρήσουν αυστηρά τους συκοφάντες και θα λάμψει η αλήθεια».

Αραχωβίτης: Συκοφαντική η αναφορά στο όνομά μου- Δεν θα μείνει αναπάντητη

«Με αφορμή τα περίεργα δημοσιεύματα που διαρρέουν τις τελευταίες ώρες "ανώνυμες πηγές", δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδεμία σχέση έχω. Ουδέποτε είχα επαφή με κάποιο μέλος της οικογένειας των ιδιοκτητών και φυσικά ουδέποτε παρενέβην με τον οποιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης .«Κάθε αναφορά στο όνομά μου είναι συκοφαντική και δεν θα μείνει αναπάντητη», προσθέτει.

Μπαλαούρας: Ουδέποτε παρεμπόδισα τον έλεγχο της υπόθεσης Folli Follie

«Για μία ακόμη φορά η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να σπιλώσει το όνομά μου, το κόμμα μου και την πολιτική μου διαδρομή. Οι υπόνοιες και οι έωλοι και συκοφαντικοί ισχυρισμοί σε βάρος μου θα τεθούν στην κρίση της Δικαιοσύνης, η οποία και στο παρελθόν σε αντίστοιχες επιθέσεις με δικαίωσε» δήλωσε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μάκης Μπαλαούρας.

«Ουδέποτε παρεμπόδισα τον έλεγχο της υπόθεσης Folli Follie. Ουδέποτε επεδίωξα οποιοδήποτε προσωπικό όφελος από οποιαδήποτε δραστηριότητα και ιδίως κοινοβουλευτική, όπως αφήνεται συκοφαντικά να εννοηθεί. Και φυσικά, ουδέποτε έλαβα ούτε μισό ευρώ με οποιοδήποτε αντάλλαγμα, όπως επίσης συκοφαντικά αφήνεται να εννοηθεί», τόνισε, σχολιάζοντας ότι «είναι προφανές πως κάποιοι για ακόμη μία φορά επιχειρούν με μηχανορραφίες να στήσουν αβάσιμες συκοφαντίες, με πρόσχημα δωρεές σε δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειάς μου».

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εμφανίσει ως δήθεν προσωπικό μου όφελος ή προσωπική μου απολαβή, τις δωρεές ύψους 80.000 ευρώ σε ιατρικά μηχανήματα που έγιναν απευθείας στα νοσοκομεία της Ηλείας, όπως άλλωστε και αντίστοιχη δωρεά από το ίδρυμα Μαρτίνου ύψους 50.000 ευρώ και οι οποίες δεν έγιναν εν κρυπτώ αλλά τις είχα ανακοινώσει δημοσίως στο σύνολο του τοπικού Τύπου. Τα υπόλοιπα ενώπιον της Δικαιοσύνης, στην οποία και θα προσφύγω», κατέληξε.

 

Χρηστίδης: «Περιμένουμε να έρθει στη Βουλή ο φάκελος για να τοποθετηθούμε»

«Περιμένουμε να έρθει στη Βουλή ο φάκελος για να τοποθετηθούμε θεσμικά και με πληρότητα», σχολίασε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, για τα όσα γίνονται γνωστά σχετικά με την υπόθεση της εταιρείας Folli-Follie.

Ο κ.Χρηστίδης υπενθύμισε ακόμη πως «ήδη από το 2018 το Κίνημα Αλλαγής είχε αναδείξει στη Βουλή τις ευθύνες για την καθυστερημένη αντίδραση τόσο της τότε κυβέρνησης, όσο και της επιτροπής κεφαλαιαγοράς και των τραπεζών στη χρηματιστηριακή κατάρρευση της μετοχής της Folli Follie».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM