Πέτσας: Κλειστά μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου σχολεία, εστίαση και ψυχαγωγία

Πέτσας: Κλειστά μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου σχολεία, εστίαση και ψυχαγωγία Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τι θα παραμείνει κλειστό λόγω lockdown τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, κλειστά μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν σχολεία, δικαστήρια, εστίαση και ψυχαγωγία ενώ το ίδιο ισχύει και για τις αθλητικές δραστηριότητες «εκτός των εξαιρέσεων»

Κατά τον ίδιο, πλέον παρατηρείται σχετική σταθετοποίηση ή και «ήπια μείωση» των ημερήσιων κρουσμάτων και αυξάνεται ο αριθμός των κενών κλινών. Με βάση τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας, τα ημερήσια κρούσματα διαμορφώνονται στα 1.600 ενώ ο δείκτης εισαγωγών ανά ημέρα έχει μειωθεί. Όμως ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι τόσο μεγάλος που εξακολουθεί να ασκείται πίεση στο σύστημα υγείας.

Αναλυτικά, κλειστά έως και τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν τα σχολεία, η εστίαση, η ψυχαγωγία, ο αθλητισμός «εκτός των εξαιρέσεων» και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό, οι συναθροίσεις και η κυκλοφορία τη νύχτα. Εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.

Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Ειδικά για τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο, θα γίνουν νέες ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας.

«Θα συνεχίσουν να ισχύουν τα SMS»

Απαντώντας ωστόσο σε σχετική ερώτηση, ακόμα και με την προοδευτική απελευθέρωση του εμπορίου «είναι σχεδόν βέβαιο θα συνεχίσουν να ισχύουν καθώς πάρα πολλοί τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας» οι οποίοι θα παραμείνουν κλειστοί.

Για τον μαζικό εμβολιασμό, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι η κυβέρνηση εστιάζει όχι τόσο στις ημερομηνίες αλλά στην προετοιμασία καθώς πρόκειται για ένα τεράστιο έργο χωρίς προηγούμενο, με πολύ «απαιτητικές προϋποθέσεις» από την μεταφορά έως την αποθήκευση και τον τελικό εμβολιασμό. 

Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

 

Κατά τον ίδιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 10 και 11 Δεκεμβρίου θα τεθεί - όπως ομόφωνα είχε αποφασιστεί - η αξιολόγηση της συνολικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

«Η Τουρκία είχε τον χρόνο να επιλέξει τον δρόμο της. Και τον σπατάλησε σε προκλήσεις. Είχε την ευκαιρία που της πρόσφεραν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη και δεν την αξιοποίησε. Εξέλαβε την στάση της Ε.Ε. σαν αδυναμία και συνέχισε τις προκλήσεις και την απόπειρα τετελεσμένων. Το μήνυμα της Ελλάδας ήταν και είναι σαφές. Δεν μπορεί μια χώρα που δηλώνει ότι θέλει να είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε., να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε.» σχολίασε ο κ. Πέτσας, κατηγορώντας την Τουρκία ότι παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. 

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι παραμένει στο τραπέζι το αίτημα που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, για την πολιτική και ηθική υποχρέωση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το εμπάργκο όπλων.

«Δεν μπορεί ευρωπαϊκές σφαίρες, να στραφούν εναντίον της. Η Ελλάδα επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την γειτονική χώρα [...] Δεν μπορεί, όμως να δεχτεί σαν κίνηση καλής θέλησης και αποκλιμάκωσης την προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis δέκα μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εάν η Τουρκία θέλει διάλογο και αποκλιμάκωση οφείλει να το αποδείξει στην πράξη. Και για να το αποδείξει χρειάζεται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια.»

 
Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM